PŘEČTENO | Červenec 2017

Prázdninový návrat k pořádnému čtení konečně začal.

Po dvou měsících nucené čtenářské abstinence jsem se v červenci mohla do čtení konečně zase pořádně obout. Musím ale přiznat, že rezervy ještě mám, protože v létě člověk přeci jen má více příležitostí k tomu, strávit nějaký čas s blízkými. A takové chvíle je potřeba prožít, ne pročíst. Zvládla jsem tedy celkem sedm knih, tloušťkou i tématem poměrně rozmanitých.
Červencové čtení jsem otevřela s knihami z mého milovaného Domina. Má ji rád, nemá ji rád byla parádní a přestože uznávám, že rozuzlení je trochu... neuvěřitelnější (zdravím, Hani!), kniha mě dostala. Jasných pět hvězdiček a velké doporučení všem!
Jestli chcete vědět víc, tady máte recenzi, kterou jsem napsala pro server VašeLiteratura.cz.
V domiňácké jízdě jsem pokračovala se Zmizelým, který pro mě byl jednou z nejočekávanějších novinek tohoto léta. C. L. Taylor mě hodně baví a v téhle knize znovu dokázala, že je prostě báječná. Zmizelý není jen napínavé čtení, je to kniha plná úzkosti, strachu a takové tísnivé, zoufalé atmosféry. Zpětně vidím, že je kniha hodně jiná než autorčiny předchozí, a to právě pro tu jedinečnou atmosféru. Další pětihvězdičkové doporučení.
Recenzi si můžete přečíst tady.
Díky nové spolupráci s nakladatelstvím Jota jsem se v červenci konečně dostala k přečtení novely I viděl Bůh, že je to špatné, kterou jsem měla na svém seznamu pěkně dlouho. Tento titul samozřejmě z proudu válečné literatury vyčnívá svou fiktivností a poetičností, přesto je silným svědectvím těžkých lidských osudů poznamenaných cizí sobeckostí a touhou po moci. Krátké, ale velmi silné a emotivní čtení, které přirozeně zasluhuje plných pět hvězdiček. 
Pokud byste rádi recenzi, najdete ji zde.
Kovářova kobyla chodí bosa. Asi proto autorka projektu My čteme dočítá společnou květnovou knihu v červenci. A červencovou v srpnu. Smrt krásných srnců jsem četla letos už podruhé a znovu to byl jiný zážitek. Upřímně, jakmile tuhle útlou povídkovou knížečku zaklapnu, nejraději bych začala znovu. Kdo Otu Pavla četl, ten naprosto chápe. A kdo nečetl, ten by měl začít, protože čtenářské zážitky s tímto autorem jsou vskutku jedinečné.
V rámci projektu jsem sepsala takové dojmy a pocity z této knihy, mrknout můžete tady.
A máme to tady, jednoznačný knižní vrchol měsíce, ztělesněný dokonalou, báječnou, famózní Hanou. Neslyšela jsem na ní snad jediný negativní ohlas a byla jsem opravdu hodně zvědavá, jestli dostane i mě. Málokdy mě knihy, obklopené takovýmto haló, dokáží strhnout. Ale Hana je jednoduše výjimečná a zaslouží si každý kousek pozornosti, který se jí dostane. Sto milionů hvězdiček, prosím.
Recenzi mám - podobně jako v případě zbývajících přečtených knih - rozepsanou a bude snad velmi brzy na blogu.
Protože jsem věděla, že po Haně to bude mít další kniha velmi těžké, s chutí jsem sáhla po novém recenzním výtisku od Presca. Po pohádkovém, kouzelném a neskutečně nádherně vymalovaném příběhu holčičky Otolíny, kterou všichni dobře známe z jejího dobrodružství se Žlutou kočkou. Musím s radostí říci, že tato knížka se mi snad líbila ještě více, ale podrobnosti si nechám do připravované recenze. 
První prázdninový měsíc jsem pak uzavřela prvním dílem ze série o genealogovi Jeffersonu Tayteovi od Steva Robinsona, Stopami v krvi. Vzhledem k velmi pozitivním ohlasům jsem čekala něco opravdu senzačního, ale pro mě se bohužel taková paráda nekonala. Mám k tomu spoustu výtek, přesto ale vím, že dalším dílům neodolám. Například i proto, že druhý díl odkazuje k mně mnohem bližší historické epoše, takže věřím, že by mi mohl sednout o něco lépe. Hodnocení se mi pohybuje mezi třemi a čtyři hvězdičkami a myslím, že si to ujasním až nad finální podobou recenze, kde to budu mít vše sepsané a srovnané.
Červenec 2017
Počet přečtených knih: 7

1. Má ji rád, nemá ji rád
| S. J. Bolton | 560 stran | 22. 6. 2017 - 7. 7. 2017 |
2. Zmizelý
| C. L. Taylor | 432 stran | 7. 7. 2017 - 13. 7. 2017 |
3. I viděl Bůh, že je to špatné
| Otto Weiss | 112 stran | 13. 7. 2017 - 18. 7. 2017 |
4. Smrt krásných srnců
| Ota Pavel | 112 stran | 14. 5. 2017 - 18. 7. 2017 |
5. Hana
| Alena Mornštajnová | 310 stran | 19. 7. 2017 - 21. 7. 2017 |
6. Otolína ve škole
| Chris Riddell | 170 stran | 21. 7. 2017 |
7. Stopy v krvi
| Steve Robinson | 320 stran | 21. 7. 2017 - 28. 7. 2017 |

Počet přečtených stran: 2016
Průměrný počet stran za den: 65
Takhle tedy vypadá mé červencové čtenářské skóre. Teď už pilně pracuji na tom, aby to srpnové bylo ještě o něco půvabnější, snad se to tedy podaří. Jak se dařilo v první půlce prázdnin se čtením vám? Patříte k lidem, kteří v létě dohánějí resty, nebo vám čtení jde lépe od ruky spíše v jiných ročních obdobích? A která kniha pro vás byla v uplynulém měsíci nejlepší?
Budu moc ráda, když se o váš pohled na věc a o tipy na knihy podělíte v komentářích.
Mějte se zatím krásně a užívejte léta,
Kristýna

18 komentářů :

  1. Tak to je skvělý výsledek. :) a k tomu samí tlusťoši.. :)) z knih jsem nic nečetla, ale pokukuju po Má ji rád, nemá ji rád. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Vidíš a už jsi zase zpět ve formě :-) Sedm knih to je krása :-) Budu zvědavá na recenzi Stopy v krvi, na knihu se taky chystám a tvůj rozpačitý komentář mě trochu zaskočil :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Marcelko :) Recenze snad bude brzy, snažím se dohánět, co to jde... Teď s odstupem musím říct, že se mi to vlastně dost líbilo, už mám doma Hluboký hrob a věřím, že neodolám ani dalším dílům :)

      Vymazat
  3. Já si myslím, že jsi toho přečetla docela dost. Zvlášť v porovnání s dřívějškem. Ale je pravda, že léto by se mělo hlavně prožívat. Já čtu mnohem víc než obvykle, ale je to tím, že mám ten čas, který bych jinak strávila třeba ve škole na matice... :D
    Za mě jednoznačně nejlepší červencovou knížkou bylo Babí léto od Magdy Váňové, to je fakt srdcovka na první přečtení. Jsou to tři povídky, u té jedné jsem se neustále nahlas smála.. Navíc jsem ji četla tak intenzivně, že jsem se zapomněla na lehátku a spálila se. :D

    Měj se krásně a v srpnu přeji další pěkné knižní úlovky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář, Vlasti, a taky za skvělý tip na Babí léto, přidávám si ho na svůj nekonečný seznam. Měj se taky moc hezky!

      Vymazat
  4. Ou, Hana, tak na ňu som ani ja nečítala negatívny názor a popravde ma láka čím ďalej tým viac a to už nemôžem ignorovať :D Otolínu som obdivovala už jej prvú časť, vyzerá tak krásne, joj, aj na tú si musím posvietiť, takéto príbehy mám skutočne veľmi rada :) Nuž, tak sa teda teším na recenzie a názor na Hanu, aj keď už teraz viem, že bude perfektný a ja budem ešte väčšmi nalákaná :D Maj sa krásne ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, Hanu opravdu POTŘEBUJEŠ, je dokonalá, ostatně, už je tady na blogu i moje recenze plná superlativů. A Otolínu také doporučuji, i tenhle díl je bezvadný :) Měj se nádherně! :)

      Vymazat
  5. Mně osobně Jefferson přirostl strašně k srdci, ale poslední díl nebyl můj šálek kávy. Hluboký hrob, který budeš číst je přímo dokonalý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrob už mám doma, takže se moc těším. A věřím, že těm dalším dílům nakonec neodolám... :)

      Vymazat
  6. Já to mám v létě jak kdy. Na dovolené čtu hodně, ale když chodím na brigádu, tak moc času na čtení nezbyde :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je jasné, když člověk přijde z práce a padne, kolikrát už číst ani nemůže. Držím palce, ať je času co nejvíce :)

      Vymazat
  7. Pěkné knížky! Po té Terezínské novele už nějaký čas pokukuji, ale jsem se k ní nedostala. A aktuálně mám doma sedm knih z knihovny, k tomu čtečku... ach, kdy to sakra přečtu. :D

    Jinak osobně v létě čtu spíš víc než během roku kvůli škole. A teď to bude asi platit víc, jak půjdou na vysokou, protože hádám, že večer budu spíše počítat než číst. Ale uvidím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I viděl Bůh rozhodně moc doporučuji, budu časem zvědavá na Tvůj názor. A s tou školou je to jasné, i když já se třeba v prváku na vysoké rozečetla hodně. Nejhorší to bylo kolem státnic, prvních i druhých, to jsem nezvládala nic. Držím se studiem i čtením všechny palce! :)

      Vymazat
  8. Samé zajímavé kousky a taky zdravím :D Já doufám, že recenzi publikuji ještě tento měsíc, i když už mám tedy skluz s dalšími (třeba se Znesvětitelem). Za červenec jsem zvládla pět kousků a za jednoznačného favorita bych označila Černobílý svět, to bylo famózní čtení :)
    Z tvých se chystám jistojistě na Zmizelého, který přijde na řadu hned, jak se prokoušu Caravalem a zbytek (krom Otolíny a Stop) jsem četla. V názoru na Otu Pavla se jednoznačně shodujeme a já mám tento rok v plánu ještě Úhoře, protože ty jsem ještě nečetla :)
    Měj se moc krásně a ať se daří (nejen čtenářsky) i v srpnu a držím palce s malým :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se na všechny Tvoje recenze třesu jako blázen, koukej se nám vrátit, Hani!! :) Jinak moc díky, že myslíš na mrňouse, jsi zlatá. Moc si toho vážím :)

      Vymazat
  9. Krásně rozmanité žánry :) Do Zmizelého se budu pouštět co nevidět, tak se hodně těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Šári. Už se těším na Tvé dojmy ze Zmizelého, užij si ho :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates