RC RECENZE | Se záští (Eileen Cook)

Jak moc můžeme skutečně věřit sami sobě?

Za poskytnutí recenzního výtisku této skvělé novinky mnohokrát děkuji nakladatelství Omega a e-shopu Knihy Dobrovský.


Nový psychothriller Se záští teď poletuje blogovým světem společně s dalšími novinkami od Omegy jako o závod. Já tuto novinku přečetla během jediného dne a upřímně se přiznám, že jsem byla až překvapená z toho, jak moc se mi líbila.
Osmnáctiletá Jill Charronová se probouzí v nemocnici a vzápětí zjišťuje, že fyzická poranění jsou jejím nejmenším problémem. Vůbec si totiž nepamatuje posledních šest týdnů svého života, během kterých se vypravila na vytoužený výlet do Itálie. Ten však ukončila tragická dopravní nehoda... Jenže co když to nebyla nehoda? Jill je okamžitě obklopena nejen rodinou a doktory, ale také policií a právníky. Co se doopravdy stalo? Je skutečně možné, že mladá dívka strhla volant auta schválně?
S psychothrillery, ve kterých není radno komukoliv cokoliv věřit, se v posledních letech roztrhl pytel (na srovnávání se Zmizelou a Dívkou ve vlaku jsem už úplně alergická). Ne všechny jsou originální natolik, aby v tomto žánru skutečně vyčnívaly. Knize Se záští se to poměrně úspěšně daří. Samotný příběh sice nepatří k tomu nejnápaditějšímu, na co můžete narazit, přesto vás ale dostane. Je svižný, má spád, nechybí v něm pořádné zvraty a smysluplná, realistická gradace. Rozuzlení celé zápletky neodhalíte až na posledních řádcích, ale již nějakou tu chvíli před samotným závěrem. Je velmi potěšující, že toto vůbec není na škodu, naopak - autorka si tímto krokem otevřela cestu k velice zajímavému vyvrcholení, které není pouhým odhalením toho, jak to tedy vlastně celé bylo, ale také vcelku zajímavým zamyšlením nad otázkami sociálního statusu, dospívání a důvěry. 
Tato témata jsou silným motivem celé knihy a v mých očích z ní dělají ideální čtení v žánru young adult. Zcela upřímně mi tento thriller nepřišel - stejně jako hlavní hrdinka sama - natolik vyspělý, aby oslovil to nejširší thrillerové publikum, které jistě zahrnuje velké množství lidí ve věku, ve kterém už člověk YA literatuře příliš neholduje. Skutečností ale je, že mnoho opravdu kvalitních thrillerů, které by oslovovaly čtenáře žánru "pro mladé", se nenajde. Se záští je v tomto směru opravdu výjimečným počinem, který mohu jen a jen doporučit.
S ohledem na témata v knize řešená bylo hodně důležité, jakým způsobem budou zpracovány postavy. I zde mohu jen a jen chválit. Mají hloubku, jsou živé a zajímavé, chovají se uvěřitelně. Jejich jednání a rozhodování v určitých situacích je pochopitelné a dává smysl. Ústřední postava osmnáctileté Jill je vykreslena bravurně, se všemi jejími nejistotami, pochybnostmi, náklonností i křivdami.
Celkově knihu Se záští hodnotím naprosto výborně a uděluji ji zasloužených pět hvězdiček. Čtení mě moc bavilo, autorka píše příjemně a vyprávění má spád. Baví mě využití důležitých témat, jakými sociální status či důvěra v rodině rozhodně jsou, stejně jako uvěřitelnost postav a perfektní vystavění příběhu, který přirozeně graduje a působivě se uzavírá. Pokud hledáte dobrý psychothriller, Se záští je pro Vás tou správnou volbou.

Knihu můžete koupit zde nebo zde.

 
Název knihy (originál): With Malice
Název knihy (česky): Se záští
Autor: Eileen Cook
Rok vydání (originál): 2016
Rok vydání (česky): 2017
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 253

12 komentářů :

  1. Pěkná recenze :) knihu mám taky doma, akorát jsem ji dočetla a líbila se mi moc. :) Možná by bylo i tím, že nejsem častým čtenářem thrillerů, ale užila jsem si ji. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, že sis čtení užila. A já jsem tedy docela dost thrillerová, mám toho načteno spoustu a i mě bavila takže na ní asi něco bude :) Moc děkuji za milý komentář, měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Tak to nezní vůbec špatně, přidávám na nekonečný TBR, ale v jeho popředí stále přeci jen více figurují jiná jména. V kolonce "hoří" se nachází především Adler-Olsen a myslím, že Domiňáci se tohle pololetí asi zbláznili a chtějí, abych četla jen knihy z jejich produkce :D
    Měj se krásně, Kristý :)
    PS: Design blogu je úžasný, kdyby ses jó nudila, nabízím k ukojení tvé kreativity i ten můj :D ten potřebuje nový kabát jako sůl a aktivnější paničku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, myslím, že na tbr určitě máš žhavější adepty, ale nebylo to vůbec špatné čtení :) Adlera-Olsena bys měla urychleně dočíst, v říjnu bude nový díl! Jsem celá nažhavená :D A Domino, to je bláznovství, tak dokonalý edičák snad nemůže být z tohohle světa, potřebuju to všechno! :D
      A moc děkuju za pochvalu designu, byla jsem z toho celá nervózní, zda se bude líbit a zda bude pro ostatní příjemný :) Když budu mít dlouhou chvíli (a že jich mám, haha :D), klidně nějaký kabátek navrhnu, ale s paničkou nevím co dělat ;) :) Měj se krásně!

      Vymazat
  3. Jsem ráda, že se ti kniha líbila, ale recenzi jsem zatím ještě nečetla, nechám si ji až po vlastním přečtení :-) Teď čtu Maminčina mazánka a pak uvidím, po které sáhnu dříve :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné, tak ať Tě čtení baví a na Tvoji recenzi se budu těšit. Taky teď čtu toho Mazánka, co na to říkáš, Marcel? Já jsem zatím docela rozpačitá...

      Vymazat
    2. Konečně jsem se dostala k Tvé recenzi a přečetla ji jedním dechem :-) Vystihla jsi to parádně a se vším musím souhlasit. Po ne moc povedeném mazánkovi (kterého jsem už mimochodem poslala dál) se tato kniha vydařila. Líbil se mi konec, který jsem nečekala a jsem za to ráda. Teď čtu Snaž se nedýchat a čte se doslova jedním dechem. Snad to nepokazí závěr :-)

      Vymazat
  4. Děkuju za komentář, Marcel :)) Jsem ráda, že se Ti Se záští líbilo. Snaž se nedýchat jsem dočetla konečně včera a mně to bohužel nesedlo, jak už víš... :( Jsem ráda, že Ty sis ji užila! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka vypadá dobře, ale přece jen si myslím, že už na ni budu stará. Je dobře, že sis čtení užila. Nad touto knížkou budu možná víc přemýšlet, třeba se k ní jednou dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to nemyslím, Šári, přestože v recenzi píšu, že je to takový YA thriller, rozhodně to není tak jednoznačně žánrově vymezené. Tak nějak tuším, že zrovna tohle by se Ti mohlo dost líbit! ;)

      Vymazat
  6. Zrovna minulý týden jsem si tuhle krásku přinesla domů a nemůžu se dočkat, až se do ní pustím. Tím víc, když teď vidím takovou pozitivní recenzi.:)

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates