CO MĚ ZAUJALO | Prosinec 2017

Tak je to tu! Je tu prosinec, jeden z nejkrásnějších měsíců v roce. Na zimu mě sice neužije, ale prosinec ráda mám. Přijde Mikuláš, mám narozeniny, následují Vánoce... Prostě krása. Doufám, že i Vy si tenhle předvánoční čas (který je nakonec na Vánocích asi to nejúžasnější) užíváte naplno, s chutí a radostí, bez starostí a stresu.
Dnes tu pro Vás mám výběr knih, které mě v prosinci docela zaujaly. Některé se určitě objeví v mém dopise pro Ježíška 🎄 A co Vy? Jaké novinky zajímají Vás? Na jaké knihy se v prosinci těšíte? A co dopis Ježíškovi, už jste ho poslali, nebo ještě ne?
Dívka jménem Sus (Jonas T. Bengtsson)

Poslední dobou hodně přicházím na chuť takovým těm pomalejším, klidnějším, zamyšlenějším knihám. Už prostě nejedu jenom thrillery :) A trochu filozofičtější vlnu pro mě představují Odeonky. Dívka jménem Sus mě zaujala na první pohled a je jedním z těch titulů, o které si Ježíškovi určitě budu psát.
Jonas T. Bengtsson přichází s novým románem, ve kterém nám představuje dalšího hrdinu, jenž by se jen stěží vešel do škatulky „obyčejný Dán“. Přesto nepochybujte, že by se takový příběh nemohl odehrát i u nás. Sus je devatenáct let, ale vypadá na dvanáct. Většinu života strávila v drsném prostředí kodaňského ghetta těch nejchudších. Její bratr leží v kómatu v nemocnici. Otec, pro Sus jen brutální opilecké monstrum, sedí ve vězení za vraždu její feťácké matky. Sus drží při životě jediná touha – touha po pomstě…
Dokonalá (Gilly MacMillan)
Autorce Gilly MacMillan vychází v Čechách druhá kniha a světě div se, já jsem stále ještě nečetla tu předchozí, kterou už navíc mám doma prakticky od jejího vydání... Jednou jsem ji rozečetla, ale nějak mě nechytla. Budu jí tedy muset dát druhou šanci, abych zjistila, zda potřebuji i Dokonalou, jejíž anotace mě velmi zaujala.
Bestsellerová autorka Gilly Macmillanová přichází po Spálené obloze s novým znepokojujícím psychothrillerem. Pro všechny, kteří ji znají, je Zoe Maiseyová – dětský génius a hudební senzace – jednoduše dokonalá. Jenomže před několika lety zavinila Zoe tragédii. Svůj trest si odpykala a teď je zase volná. Matka a otčím ji a jejího nevlastního bratra všemožně podporují v jejich nadání ke hře na klavír. Ten den je čeká životní vystoupení. O půlnoci však Zoeyinu matku naleznou mrtvou…
Nebe, na němž nesvítily hvězdy (Rainer M. Schröder)
Novinka Nebe, na němž nesvítily hvězdy je pro mě příslibem dalšího titulu, který nahlíží na druhou světovou válku a její následky trochu netradiční optikou. Takové knihy hodně vyhledávám, protože o válce mám načteno opravdu hodně a ráda si přečtu něco, co není úplně dle té klasické válečné šablony. Na Nebe jsem proto moc zvědavá!
Alija Bet je hebrejské kódové označení pro ilegálně organizované přistěhovalectví do britské mandátní oblasti Palestina. Pro Leah a Janneka svitla na obzoru naděje – oba jsou z rodiny jediní, kdo přežili koncentrační tábory, a nyní, v roce 1946, se stále ještě hluboce traumatizovaní potulují jako živé mrtvoly rozbombardovaným Mnichovem. Doslechli se o nebezpečné plavbě na přeplněných vracích parníků, o mnoha utopených nebo v britských sběrných táborech internovaných uprchlících, o neustálých bojích s arabskými obyvateli – ale nemají jinou možnost. A tak se oba vydávají jako ilegální běženci na cestu přes Středozemní moře s nadějí na novou vlast.
Otevřený hrob (Angela Marsons)
4. díl v sérii Kim Stone
Přestože mi přijde, že kvalitativně jde série s Kim Stoneovou hodně dolů, něco mě ke knihám strašně táhne, a proto dám čtvrtému dílu ještě šanci. Je to pro mě asi ten titul, který záhadu rozlouskne - buď mě přesvědčí, že v sérii stojí za to pokračovat, nebo už opravdu bude mým posledním. Vypadá moc dobře, tak doufám, že mi vynahradí zklamání z třetí Tiché modlitby a že nakopne moji dávnou vášeň pro tuto sérii.
Mrtví neprozrazují tajemství… když jim nenasloucháš. Zavražděná žena s obličejem rozbitým k nepoznání, prázdný pohled směřující k nebi, z úst se jí sype hlína. A stovky much se slétají ke krvavé hostině. Výzkumné zařízení ve Westerley studuje rozklad lidských těl, jejími rezidenty jsou ti, co i po smrti chtějí posloužit vědě. A právě tady nalezne Kim Stoneová se svým týmem mrtvolu – ale čerstvou, o níž místní badatelé nemají tušení, kde se tam vzala. Po objevení druhé dívky, ponechané napospas smrti, s ústy naplněnými hlínou, je jasné, že Kim a její tým mají co do činění se sériovým vrahem. Ale kolik těl ještě leží někde pohozeno? A kdo bude další? Pak zmizí místní reportérka Tracy Frostová a věci naberou rychlý spád. Kim ale bude muset být rychlejší… než si vrahova pokroucená mysl vyžádá další život.
Podivuhodný život osamělého pošťáka (Denis Thériault)
Na začátku článku jsem zmiňovala, že teď vyhledávám trochu pomalejší knihy a Podivuhodný život osamělého pošťáka mi proto okamžitě padl do oka. Začíná to krásně vyvedenou obálkou a pokračuje fantastickou anotací, která na knihu rozhodně naláká. Trochu se tohoto titulu i bojím, nevypadá jako nejlehčí čtení, ale nejspíše neodolám a knihu si pořídím.
"Knížka, kterou by chtěl ve schránce najít každý." Kdo jiný by měl ctít listovní tajemství než pošťáci? Jenže mladý pošťák Bilodo je natolik ostýchavý, že si povídá sotva se svou zlatou rybkou. Aby se dostal k lidem blíž, potají otevírá jejich dopisy. Vše se pro něj změní, když si přečte první dopis psaný v haiku. Milostné korespondenci mezi guadalupskou dívkou Ségolene a výstředním intelektuálem Gastonem propadne natolik, že když po čase Gastona srazí auto, pokusí se jej nahradit... Poetický román o lásce a záhadách lidské identity.
Rodina (Emma Cline)
Sekty, komunity, pakty... to všechno mě v knihách hodně baví, ale moc dobrých titulů jsem zatím neobjevila. Do Rodiny proto vkládám toužebné přání, aby byla opravdu dobrá a aby stála za přečtení. Je to rozhodně jeden z titulů, do kterých určitě půjdu, snad už jen ze zvědavosti.
Evie Boydová toho v životě prožila hodně, ale vzpomínky na konec divokých 60. let by nejraději pohřbila hluboko v sobě. Jednoho dne však narazí na mladý pár, jenž jí všechno připomene: čas, kdy jí bylo sladkých patnáct, i chvíli, kdy poprvé spatřila dívky z Rodiny. Evie se doma nudí a brzy zjistí, že dny strávené na ranči, kde žije komunita vedená charismatickým Russellem, jenž vyznává volnou lásku a usiluje o smlouvu na svou první desku, ji naplňují víc než maloměstské hodnoty její matky. Postupem doby nicméně zjistí, že věci se nemají tak, jak se na první pohled zdálo. Když nahrávání padne, Russell se svou Rodinou nachystá strašnou odplatu. Evie se zmítá mezi láskou k Suzanne a zdravým rozumem. Jak nakonec dokáže najít cestu ven z roztáčející se spirály násilí, drog a sexu? Literární debut Emmy Cline je thrillerem inspirovaným osudy komunity Charlese Mansona, jehož chladnokrevně provedené vraždy nevinných lidí na konci éry hippies vyděsily americkou společnost.
Zmizelé z Cooley Ridge (Megan Miranda)
Další thriller s různými úhly pravdy a s postupným odhalováním, "jak to tehdy bylo". Upřímně nevím, zda budu utrácet peníze a knihu pořizovat. Možná počkám, až se dostane do knihovny, nebo ji pořídím o něco levněji jako e-book. Celkově mi přijde, že je podobných témat teď už na knižních pultech snad až moc, už mě to i trochu unavuje - a to jsem sakra thrillerová. Co myslíte Vy, nezdá se Vám tahle vlna už taky trochu přemrštěná?
Je to deset let, co Nicollete Farellová odešla z rodného Colley Ridge, malého městečka v Severní Karolíně, kde se každý zná s každým. A taky deset let od chvíle, kdy beze stopy zmizela její nejlepší kamarádka Corinne. Tělo se nikdy nenašlo, a byť byli všichni podezřelí a nikdo neříkal úplnou pravdu, žádný viník nebyl vypátrán. Nyní se vrací domů vyřešit rodinné záležitosti. Brzy po jejím příjezdu však záhadně zmizí i Anneleise, Nicolletina sousedka, která tehdy jí a několika jejím kamarádům poskytla alibi na tu noc, kdy se ztratila Corinne… Nic začne zjišťovat, co se s Corinne stalo, aby v netradičně vyprávěném příběhu postupně odkryla pravdu nejen o svých přátelích a rodině, ale i tom, co se tu noc tehdy skutečně stalo.
Všechny anotace a obrázky použité v tomto článku jsou převzaty v webu www.neoluxor.cz. 

18 komentářů :

  1. Dokonalou musím mít, protože Spálená obloha byla senzační ! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším, mám ji doma, tak se těším, až se do ní pustím :)

      Vymazat
  2. Podivuhodný život osamělého pošťáka má dokonalou obálku! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je perfektní a bez mučení se přiznám, že byla tím, co mě na knize zaujalo nejdříve :)

      Vymazat
  3. Ten pošťák mě minulý týden taky na první pohled zaujal, má moc krásnou obálku, člověku se až usměje duše někde tam uvnitř :)
    Měj se krásně! A buď stále zdravější a zdravější!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani, díky díky :) Už se to pomalu skládá, ale fakt pomalu, rozložila jsem se nějak moc :( A Tvůj komentář to nemohl vystihnout krásněji - duše se vážně usměje :) Měj se moc krásně :)

      Vymazat
  4. Podivuhodný život osamělého pošťáka má vážně úžasnou obálku. A anotace vypadá také velmi lákavě. Moc děkuji za tipy na zajímavé knihy. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem Tě inspirovala, Zdeni :) Pošťák vidím zaujal nejen mě, tak snad splní všechna očekávání :)

      Vymazat
  5. V prosinci se já osobně těším na novou Moyesovou - Krasojezdkyně. Z tvého výběru nevypadá špatně Dokonalá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám za sebou od Moyesové jen Než jsem tě poznala a nějak mě to nepřimělo chtít si od ní přečíst víc, ale třeba časem... :) Krasojezdkyně mě v katalozích knihkupectví ale taky zaujala, tak možná se ten okamžik blíží :)

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Vypadá báječně, musím dohnat tu Spálenou oblohu a pak Dokonalé určitě neodolám :)

      Vymazat
  7. No já bych hlavně chtěla další díl Kronik železného druida. Ale nebyl loni a dost pochybuji, že bude letos... :-(

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý výběr. Zaujala mě knížka Podivuhodný život osamělého pošťáka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spoustu lidí ten Pošťák zajímá! :) Já mu taky asi neodolám :)

      Vymazat
  9. Knihy jsou to zajímavé, ale já se nikdy takhle nekoukam dopredu co vyjde. Od toho mám vlastně vás, bloggery :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já novinky okukuji ráda, ale dělat takové ty přehledy co všechno vyjde, to bych nechtěla, je to hrozně pracné i v tomto menším měřítku, když vybírám jen ty knihy, které mě zajímají. Proto od toho taky v novém roce upouštím a tuhle rubriku nahradí jiná :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates