RC RECENZE | Byly tady, a už nejsou (Haylen Beck)

To, že jsem vášnivým čtenářem thrillerů a detektivek, o mně mnoho z Vás dávno ví. Musím se Vám ale přiznat, že i pro mě platí to staré známé „čeho je moc, toho je příliš“. V poslední době jsem z mnoha thrillerů na rozpacích, přijde mi, že se v nich neustále opakují ty stejné motivy, chybí mi originální nápady a především kvalitní zpracování vybraného námětu. 
A proto si nesmírně vážím knih, které k nám přináší nakladatelství Domino. Nevím, jak to dělají, ale jejich cit pro unikátní, vynikající, nadprůměrné knihy je odzbrojující. Nejinak je tomu v případě novinky Byly tady, a už nejsou, která je opět perfektním počinem, který vřele doporučuji dál. 
Povězte mi dole v komentářích, zda jste knihu zaznamenali a zda Vás láká, nebo zda jste ji už dokonce četli a jak se Vám líbila… Také Vám v poslední době chybí skutečně nápadité a originální thrillery? Která kniha z tohoto žánru Vás v poslední době skutečně dostala? Budu se těšit na Vaše tipy a reakce 😊
Audra Kinneyová veze svoje děti v autě napříč Amerikou. Snaží se utéct před svojí temnou minulostí a manželem. Když se ve zpětném zrcátku objeví šerifské auto, Audra se obává nejhoršího. Co když ji šerif pozná? Jenže ani její nejhorší představy nejsou tak hrozné jako to, co ji čeká. Po prohlídce auta šerif s jeho zástupkyní vyděšenou ženu zatknou a děti odvezou do bezpečí. Audra se ocitá v cele a šerifa se ptá na jediné – kde jsou její děti? „Jaké děti?“
V novince Byly tady, a už nejsou najdete mnohé přednosti, které čtenář touží v kvalitním thrilleru objevit. Příběh je velmi napínavý, vyprávění je napsáno kouzelně čtivým stylem a nesmírně svižným tempem. Autor jde k jádru věci, neuchyluje se k oné nechvalně známé „omáčce“, navíc naprosto bravurním způsobem vykresluje jednotlivé postavy. Zkrátka, co víc si přát, nemyslíte? 😊
Přestože jsou události knihy dost jasně načrtnuty v samotném začátku, děj nepřestává být napínavý. Tohle pro mě dokazuje neskutečný autorův talent, protože udržet čtenáře v nejistotě i přesto, že mu nic nezatajujete, to je velké spisovatelské umění. Cekově bych děj rozdělila do takových tří poloh: Moment, kdy si ani Vy sami nejste jisti, jak to bylo, a nevíte, co můžete Audře věřit a co už ne. Události, během kterých už znáte pravdu a čekáte, jak to tedy dopadne. A v menší míře také chvilky, ve kterých se vracíte do Audřiny minulosti, lépe poznáváte ji i její rodinu a učíte se chápat, proč se stalo to, co se stalo. Všechny tyhle vrstvy vyprávění mě moc bavily. Strašně se mi líbily právě návraty do minulosti, což je něco, co o knize často neřeknu. Většinou mi přijde, že podobnými výplněmi autoři tak nějak zvláštně omlouvají to, jakým způsobem s postavou pracují. Možná to zní podivně, ale můj dojem je zkrátka ten, že se tyto retrospektivní okamžiky ne vždy povedou. V případě Byly tady, a už nejsou jsou však tyhle epizody naprosto skvostné a brilantně dotvářejí vykreslení Audry i dalších postav.
Celkově je tato kniha velmi zajímavá i z toho důvodu, že se v ní vyskytuje více věcí, které běžně nevyhledávám, ale zde mě vysloveně těšily a bavily. Kromě retrospektivních kapitol mám na mysli například i poněkud otevřenější konec knihy. Vedlejší dějová linka zde byla ponechána k trochu volnější interpretaci čtenářů, a bylo to moc dobře. Když jsem knihu dočítala, přistihla jsem se, že závěr této linky vlastně nechci znát… a Haylen Beck mi to dopřál. Ta hlavní dějová linka a její zásadní události byly dořešeny a uzavřeny, ale ve zbytku autor ponechal svým čtenářům volnou ruku (nebo spíš mysl). To mi absolutně vyhovovalo a dojem z knihy to v mých očích ještě pozvedlo, pokud je to tedy vůbec možné.
Dalším silným aspektem knihy je skutečně vynikající práce s vykreslením jednotlivých postav. Ty jsou velmi osobité, snadno rozeznatelné, čtenář se v nich orientuje a poznává je. Jsou zpracovány originálně a jsou velmi mnohovrstevnaté. Překvapilo mě také to, že se autor vůbec nebál popustit uzdu opravdovému zlu a zákeřnosti. Nedržel se ani trochu zpátky a nebál se odkrývat ty nejtemnější a nejděsivější pohnutky a motivace. Díky tomu bylo čtení nejen napínavé, ale i skutečně zajímavé a obohacující. Díky postavám je kniha nejen kvalitním thrillerem, ale i hlubokou sondou do lidské mysli – vyděšené, pomstychtivé, zrazené, opuštěné, i zvrácené.
Celkový dojem z knihy samozřejmě mohu shrnout jednoduše: famózní. Tato thrillerová novinka mě naprosto dostala a už teď je mi jasné, že bude patřit k tomu nejlepšímu, co mě tento rok potká. Od stavby příběhu, přes budování atmosféry a perfektní využití retrospektivních kapitol, až po brilantně vykreslené postavy - tato kniha je po všech stránkách zvládnutá zcela perfektně. Více slov netřeba, ode mě je to velké doporučení všem a k tomu samozřejmě zcela zasloužených 5 hvězdiček.
Název knihy (originál): Here and Gone
Název knihy (česky): Byly tady, a už nejsou
Autor: Haylen Beck
Rok vydání (originál): 2017
Rok vydání (česky): 2017
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 352

10 komentářů :

  1. Musím se přiznat, že na detektivky a thrillery si v roce 2018, respektive v následujících týdnech a měsících, asi moc zálusk nedělám. Z Domina mě lákají jiné knížky, samozřejmě je mám všechny od tebe. :D Ale z detektivek, když už, chci přečíst něco ze své (respektive z mamčiny) sbírky Agathy Christie. :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, rozumím :) Agatha je taky bezva, a jsem hlavně moc ráda, že jsem Tě k četbě od Domina inspirovala - určitě nebudeš litovat! Na co se konkrétně chystáš? :)

      Vymazat
  2. Tato knížka mě hodně láká a díky tvé krásné recenzi teď ještě o mnoho víc. Doufám, že si ke mě brzy najde cestu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě najde, a věřím, že z ní budeš nadšená, Marcel. Je to fakt pecka! :)

      Vymazat
  3. Book Mumbai to Lonavala Cabs Online at cabs2go Car Rentals. Trust cabs2go for the Best Mumbai to Lonavala Taxi Services.
    mumbai to Lonavala car rental

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě ta knížka hrozně překvapila. Teda samozřejmě jsem četla ty zahraniční výkřiky a lákavé zhodnocení Lee Childa a tak. Ale obvykle i k tomu přistupuju docela obezřetně, protože dneska už tohle můžeš říct skoro o každé knížce. Ale je to fakt hrozně dobře napsané. Asi nejsilnější stránkou textu je pro mě práce s postavami - asi se shodneme na to, že ne všechny jsou vyloženě kladné. Co se mi ale stalo možná poprvé, tak i když se v té knížce dějou strašné křivárny a vystupují v ní postavy, které jsou už jen stínem hodného, uvědomělého a charakterního člověka, tak jejich motivace jsou pochopitelné. Jako čtenář nesouhlasíš s tím, co se tam děje a jak se (spoiler) chová šerif, ale jako člověk vidíš šíři toho, proč se tak chová a je to vlastně, stejně jako ta jeho zástupkyně, zlomený člověk, který už nemá co ztratit. Což pro mě bylo asi celkově nejsilnější téma - sdílejí to všechny ty postavy, jsou to zlomení lidé, kteří už nemají, co ztratit, a někteří už ani za co bojovat. Prostě hodně dobré čtení. A strašně se mi líbí obálka, poslední dobou hrozně ráda šahám na knížky :D
    Měj se krásně! Těším se na další recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Absolutně nemám co bych dodala, pod Tvůj komentář bych se mohla podepsat. Ty postavy byly vypracované neuvěřitelným způsobem a přesně jak píšeš, přestože zdaleka nejsou kladné, svým způsobem jim člověk rozumí. Což je důkaz velkého spisovatelského umění a úžasného pozorovacího talentu autora. A stejně jako Tobě, i mně tohle přišlo jako nejsilnější stránka knihy. Ale ono je to celé tak zatraceně dobré... A obálka samozřejmě skvělá, o tom není pochyb. Moc díky za super komentář, miluju, když můžu vést o knížkách konstruktivní dialog <3 Měj se moc krásně!

      Vymazat
  6. Skvělá recenze, Kristýnko. Ale to u tebe najdu vždy, píšeš perfektně. Já mám někdy pocit, že spoustu věcí úplně zapomenu do recenzí napsat. A třeba te´d, jak jsem četla tvé postřehy, tak si říkám, jo, to je přesně ono, tak jsem to cítila, to mě taky napadlo :) Ty návraty do minulosti mě taky hodně bavily, vyloženě jsem teda při nich i trpěla a šíleně nadávala. Protože ten manžel by potřeboval přes... Asi tak ☻ Každopádně fakt skvělé počtení, byť jsem nedala pět hvězd. Ale já ani nemyslím, že by to byla chyba knihy, jen já nějak poslední měsíce postrádám to svoje nadšení z dobré knihy. Takže teď když dám 90%, je to asi můj vrchol. Nevím, co se mnou je, možná jsem se ještě nesrovnala z toho loňského chaosu, mám spoustu starostí, takže nejede to čtení u mě na 100 procent. A i to nadšení se potom objevuje v střízlivějším podání. Ale doufám, že se to postupem času zase změní. Potřebuju se vyklidnit, ale to asi přijde, až budeme mít úplně dodělané bydlení a prostě vážně nastane klid na relax, četbu a to všemi smysly. Měj se krásně, Kristýnko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, moc děkuju za komentář. Předně mě moc mrzí, že máš takové období a že starosti neustávají. Doufám, že už se to brzy uklidní, naprosto chápu, že teď postrádáš klid, soustředění, a pak i to nadšení. Moc držím palce a často na Tebe myslím, jak to asi jde a zda už budete mít hotovo.
      Ke knížce, jsem samozřejmě hrozně ráda, že jsme to vnímaly a cítily stejně, to mě neskutečně baví a vždy mě potěší, když se s někým takhle naladím na stejnou vlnu. A moc, moc děkuji za pochvalu mého psaní. Neuvěřitelně mě to těší a moc si takových krásných slov vážím. Děkuji.
      Měj se moc krásně a držím palce, ať už je brzy klid :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates