ROK S KNIHOU | 2017

Začátek roku je nevyhnutelně obdobím bilancování, vyhodnocováním toho, co se v uplynulých měsících podařilo a co naopak ne... A nejinak tomu bude i na blogu. Mám pro Vás připravené celkem tři články z rubriky "Rok s knihou" - tento sumarizační, a dále články o nejlepších knihách uplynulého roku a o mých čtenářských předsevzetích na rok následující. Doufám, že si jejich čtení užijete tak jako já jejich sepisování. 💖
Budu ráda, když mi pod dnešním článkem napíšete, jaký byl Váš knižní (a klidně i neknižní) rok 2017. Kolik jste toho (ne)stihli? Měli jste štěstí na dobré knihy? Dokázali byste vybrat nejlepší a nejhorší titul? Na jaké knížky se nejvíce těšíte v roce příštím? A co výzva, účastníte se nějaké? Jaké jsou případně Vaše výzvové cíle a plány? 😍
Dnes tedy o tom, jaký byl loňský rok v číslech. Začneme mojí klasickou ostudou, kterou jsou přírůstky. Za rok 2016 mi do knihovny přibylo celkem 194 knih a já se zařekla, že v roce 2017 se trochu uklidním. Podařilo se, ale vážně jen trochu. Nových knížek mám v knihovně totiž 177 (naštěstí jsem z nich rovnou i přečetla 45 kousků). Nejkrásnějším loňským přírůstkem ale zůstává Arnold, tady jedna taková vzpomínková, když byl ještě prťous. Pózovat mi při focení ale nepřestal. 😻
Po stránce čtení byl tento rok, až na samý závěr, prima. Svoji výzvu 52 knih jsem překonala, přelouskala jsem totiž rovných 61 knih a nebýt školních povinností a čtecí krize, vyšplhalo by se tohle číslo ještě o něco výše. Na rok 2018 jsem si dala cíl 70 knih, tak jsem zvědavá, zda a jak si s tím poradím. 😊 Nepokořený také zůstal můj cíl přečíst minimálně sto stran denně, a teda říkám Vám, letos už to zdolám, a ne jednou!


Nejvíce se mi obecně dařilo zpočátku roku - v lednu jsem se krotila s přírůstky (nejméně za celý rok, osm knih), a zároveň jsem byla úspěšná se čtením (nejvíce - společně s únorem - za celý rok, devět knih). V posledních měsících roku mi pak naopak nějak ujely přírůstky (po devatenácti kouscích od října do prosince) a válčila jsem se čtecí krizí (prachbídné dvě knihy v listopadu i v prosinci).
Ale nejde jen o kvantitu, že ano... Po stránce kvality mohu říci, že jsem měla zase štěstí na skvělé knihy, přesto ale musím konstatovat, že asi vzrostly mé nároky... Oproti předchozím rokům ubylo pětihvězdičkových hodnocení a naopak přibylo čtyřhvězdičkových.

Vysvětlení to má velmi jednoduché. Často se mi kniha líbila, ale chybělo jí to "něco", co všichni tak dobře známe. Snad bude v tomto směru rok 2018 vydařenější. Výběr těch nejlepších knih už mám sepsaný, jak jsem avizovala hned na začátku článku, a bude online během pár dní.
Takhle tedy vypadal můj uplynulý rok po knižní stránce. Po té životní byl rokem ohromných změn. Přišly neskutečné výzvy, které jsem chtěla několikrát vzdát, objevily se nádherné okamžiky, báječné úspěchy, překonala jsem důležité milníky. Už teď ale vím, že to, co se mi před dvanácti měsíci zdálo nepřekonatelné a co jsem nakonec zvládla, bude tímto rokem zastíněno. Čekají mě neznámé věci, jsem strašně nervózní, vyděšená, avšak zároveň i podivně natěšená a zvědavá. Hlavně ale nepřestávám věřit, že to zvládnu a že se za rok ohlédnu s radostí a hrdostí. Tak mi držte palce.
I já Vám je držím - ať je Váš rok 2018 co nejkrásnější, nejklidnější, nejmilejší. S knihami i bez nich. 💞

14 komentářů :

  1. Skvělá bilance :-) Skvělý článek, hlavně ty grafy, super, že mě to taky nenapadlo, je fajn to takhle vidět :-)
    K počtu nových knih to budu mít asi podobně, radši jsem po tom více nepátrala, ale číslo bude podobné, ne-li vyšší.
    To hvězdičkové hodnocení je z goodreads? Já letos taky hodnotila nejvíce čtyřmi hvězdičkami a měla jsem to stejně jako ty, vždycky mi do plného počtu chybělo to "něco" navíc...
    Budu se těšit na tvé další články :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že se článek líbí a že mají grafy takový úspěch 😊 To se probudil ten statistik ve mně 😊 Přírůstky u Tebe budou, myslím, určitě vyšší, a docela by mě to konkrétní číslo zajímalo. Držím palce, ať je ten rok 2018 pětihvězdičkový 😊 Měj se moc pěkně, Marcel 😊

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek, souhlasím, že ty grafy jsou velmi dobrý a povedený nápad. :) Budu držet palce, ať letos svůj cíl zdoláš. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jak říkám, to se ve mně ozvalo mé statistické srdce 😊 Měj se krásně 😊

      Vymazat
  3. Parádní shrnovačka :-) o grafech ani nemluvě. Bomba. Přeju ti, ať se ti všechny výzvy podaří zdolat.

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle grafické zhodnocení knižního roku je úžasné. Já ty grafy na goodreads obdivovala, ale nakonec jsem je nikde moc nesdílela. :D :)

    Držím palce se sedmdesátkou na rok 2018. :)

    OdpovědětVymazat
  5. To je krásně pojatá rekapitulace loňského roku. Na tvém místě by byl pro mě Arnold také nejkrásnějším přírůstkem :-) Zrzka Ti docela závidím...;) Jsem chtěla dlouho zrzku kočičku a nakonec máme "trikoloru" :-)
    Ale zpět ke knihám... By mě také zajímalo kolik mi knih vlastně přibylo, když docela pomalu čtu... To si do svého ohlédnutí pokusím také zjistit :-)
    Já jsme měla v tomhle roce bohužel smůlu na pár knih, které se mi špatně četly, nebo jsme je dokonce úplně odložila. Takže konečná bilance je 31 knih. Pořád ale o 6 knih více než za rok 2016! :) Chystám samozřejmě článek.

    I já se připojuji a držím palce, ať se ti sedmdesátka podaří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, moc děkuju :) O kočičkách a jejich zbarvení jsme se spolu bavily, takže vím, že máš další kočičku "zakázanou", ale kdo ví, třeba ještě přijde :)
      Mrzí mě, že jsi měla na některé knížky smůlu, a moc držím palce, aby to v tomto roce bylo o mnoho lepší :)
      Měj se moc krásně :)

      Vymazat
  6. Já už ten svůj bilanční článek taky musím dát nějak dokupy. Já teda musím říct, že jsem se tento rok docela držela, myslím, že se co se týče nákůpu, to celkem ušlo, ačkoliv jsem si přestala počítat, jak na tom přesně jsem (na databázi ale mohu dohledat a možná bych se pak musela plesknout přes pusu :D). Stihla jsem přečíst 66 knih ze 70 nastavených, což ale stejně považuji za úspěch, tak doufám, že letos to na tu sedmdesátku dotáhnu.
    Celkově největší změny se budou asi týkat blogu - je to tam opravdu moc nárazové, občas přibudou dva články za týden, a pak měsíc nic. Rozhodla jsem se proto taky pro bullet journal, ale takový velmi jednoduchý, který mi snad trochu pomůže - v plánu mám zhruba šest článků za měsíc, tak snad se mi to podaří. Leden tedy asi nedám neb je zkouškové, ale pak už! Rozjet bych chtěla i instagram, ale kdo ví :)
    Jinak se moc těším, až se uvidíme a o svých osobních novinkách i nenovinkách si poklábosíme :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na bilanční článek se moc těším, jsem zvědavá! 66 je super číslo, klobouk dolů a držím palce, ať ta 70 letos padne :)
      A moc, moc se těším na blogové změny, články mi chyběly :)
      Ovšem samozřejmě nejvíc ze všeho se těším na Tebe a na naše setkání - už brzy! :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  7. Skvělá statistika. Ale z toho počtu nových knih bych už asi omdlela :-D Já se děsím i svého čísla... Ale budeme šetřit spolu jo :-P

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates