MINIRECENZE | Třikrát neurazí, třikrát nenadchne

Znáte to, některé knihy jsou prostě takové… nijaké. Nemůžete o nich říci, že jsou vysloveně špatné, ale zároveň je nemůžete nadšeně doporučovat všem okolo. Tři takové kousky jsem vybrala pro dnešní minirecenzní článek.

Četli jste některou z knížek z dnešního článku? Co na ně říkáte? Souhlasíte se mnou v tom, že to nejsou žádné brilantní kousky? Nebo se Vám některá naopak hodně líbila? Budu ráda, když se o svoje dojmy podělíte v komentářích 😊

Deformace (Robin Cook)

Někdo Robina Cooka nemá rád – a já dokážu pochopit, proč tomu tak je. Ale já tohoto autora mám celkem v oblibě a je pro mě jistotou, když chci sáhnout po oddechovém, dobrodružném čtení. Jeho tvorba je ale dost proměnlivá. Některé kousky jsou skvělé (například Nákaza, recenze tady), jiné dost příšerné (takový Stážista byl čistým utrpením, recenze zde). Deformace byla počinem průměrným. Příběh byl poměrně předvídatelný, postavy nebyly nikterak propracované, a ani to napětí nebylo zrovna odzbrojující. Kniha je fajn oddechovkou, bez které se však snadno obejdete.

Kráva nebeská (David Duchovny)

Kdybych měla u téhle knížky hodnotit její první polovinu, z celého srdce bych Vám ji doporučila. David Duchovny mě překvapil svým svižným, úderným stylem psaní, vynikajícím zpracováním poněkud absurdního námětu i humorem, který byl místy skutečně inteligentní a zábavný. Jenže v druhé polovině knihy se z Krávy nebeské stává prazvláštní vegetariánská agitka, která si hraje na něco víc, než je. Zdlouhavé finále a snaha o filozofický přesah, na který tohle dílo prostě nemá, do té chvíle příjemný čtenářský zážitek spolehlivě zabije. Upřímně si myslím, že kdyby autor nebyl slavný herec, knihu by mu nikdo nevydal. I přesto bych Vám Krávu jako jedinou z dnešních knih opravdu doporučila k přečtení, ale varuji Vás, buďte ve svých očekáváních obezřetní.

Láska jako z filmu (Victoria van Tiem)

Pro milovníky romantických příběhů může být tahle knížka prima volbou, pokud Vás ale na takovéto sladší čtení neužije, budete z knížky zklamaní. Tohle dílko nemá naprosto žádný přesah, je obyčejně napsaným příběhem o vztahových peripetiích, který přesně následuje klasickou šablonu, jež ničím nepřekvapí. Jediným zajímavým prvkem knihy by mohlo být využití známých scén z romantických filmů, ale tento motiv – přestože se vyskytuje v samém názvu knihy –, zůstává naprosto trestuhodně nevyužitý. Postavy jsou zcela stereotypní a zvraty v knize podléhají těm nejsměšnějším klišé, jaká Vás napadnou. Romantické příběhy se dají dělat mnohem lépe.

10 komentářů :

  1. Láska jako z filmu ani Kráva nebeská mě nelákají. Ovšem od Cooka mám doma docela dost knih, mimo jiné i Deformaci a Nákazu, ale stále jsem se k němu nedostala, abych ho zkusila, zda mi vůbec sedne. Takže letos si dávám vážně výzvu, a sice zkusit konečně Robina Cooka. A jsem zvědavá.
    Měj se krásně, Kristýnko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nákaza je skvělá, Šári! Tohle je trochu slabší, ale pořád žádný průšvih :)

      Vymazat
  2. Kristý, ani jednu jsem nečetla/neznala. A teď vím, že ani číst nebudu :)
    Jinak bych také dokázala vyjmenovat spoustu knih, které bych zařadila do škatulky “nijaké”.
    Tak ať máš příště lepší ruku na knížky. Pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem ráda, že byl článek užitečný, Moni. Děkuju a měj se krásně :)

      Vymazat
  3. Tak jak víš, mně se Kráva dost líbila, pravda ale je, že znovu už ji asi číst nepotřebuju :) Ostatní dvě mě nelákají, ale musím ti pochválit tuhle rubriku, je to fajn a osvěžující a jak vidno, k tomu udělat si názor, zda nějakou knihu ano či ne, stačí pár řádků :) Tak jen tak dál :)
    Měj se krásně, Kristý

    OdpovědětVymazat
  4. Tvoje minirecenze se mi hodně líbí :-) Jsou prostě stručné, to já asi nikdy nedokážu :D
    Co se týče knížek, neláká mě ani jedna, od Cooka jsem zatím nic nečetla, ale doma mám Únosné riziko, ráda bych od něj něco zkusila. Tuhle si však ze seznamu škrtám. Díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Marcel :) Budu pak na Tvé dojmy moc zvědavá, doufám, že si čtení užiješ :) Některé jeho knížky jsou fakt pecka!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates