RC RECENZE | Poslední paní Parrishová (Liv Constantine)

Nakladatelství Domino v posledních letech opravdu válí. Nezklamou vás ani jejich thrillery, ani knihy mimo edice. Já pro vás dnes mám recenzi jedné ze žhavých novinek, se kterou Domino odstartovalo jarní sezónu - Poslední paní Parrishová beze zbytku naplňuje pojem "kvalitní thriller s žánrovým přesahem".

Dominu a jejich Daně moc děkuji za poskytnutí knihy k recenzi 💕

Amber Pattersonová čekala dost dlouho, a teď už má čekání tak akorát dost. Už ji nebaví být obyčejná, šetřit každou korunu, a dívat se, jak se lidem kolem ní daří žít vysněné životy. Má plán, a teď nastal ten pravý čas na jeho uskutečnění. A tak se seznamuje s Daphne Parrishovou, která má vše, co si může přát... je nádherná, má dokonalého manžela, perfektní děti, krásný dům, neomezený zdroj financí. A tohle všechno bude mít brzy Amber. Jenže i ten nejlépe propracovaný plán má vždy nějakou trhlinku.
Poslední paní Parrishová v sobě má všechno, co si může čtenář od kvalitního thrilleru slibovat. Vyprávění je dynamické, nechybí naprosto strhující gradace příběhu, postavy jsou nápadité a důmyslně propracované. Nic není takové, jak se na první pohled zdá, a až do poslední chvíle si nemůžete být jistí, zda to opravdu skončí tak, jak si myslíte. A není tu žádný háček, žádné ale... Tahle novinka je prostě a jednoduše výborná.
Podle mého názoru se na knize významně projevila skutečnost, že ji napsaly dvě autorky, sestry, které knihu tvořily mimo jiné i prostřednictvím e-mailů a videohovorů. Příběh je totiž propracován opravdu brilantně, všechny případné nesrovnalosti jsou vychytány, u čtení vás neruší nepřesnosti a chyby. Zároveň je celý text nesmírně přímočarý, autorky jdou k jádru věci hned na prvních stránkách knihy, a i nadále se drží toho, že čtenáři sdělují přesně to, co potřebuje vědět. V téhle knize se nesetkáte s nudnou omáčkou, která oddaluje překvapivé momenty a nejrůznější odhalení, a která uměle prodlužuje chvilky napětí. 
Věřím, že fanoušky (a nejen je) thrillerových knih potěší i styl, kterým je Poslední paní Parrishová napsána. Celý text je velmi úderný, svěží, zkrátka se čte jedna báseň. O tom, jaké čtenářské potěšení to je, asi bohatě svědčí fakt, že jsem dokázala v podstatě celou knihu přečíst na jeden zátah v jeden den. A to se nejedná o žádnou hubenou chudinku, má totiž 440 stran. 
Se stylem psaní pak souvisí také naprosto precizně vybroušená atmosféra knihy. Tohle čtení je děsivé, šokující, zvrácené... ale jestli se to tak dá říci, jen v tom dobrém slova smyslu. Některé pasáže budete číst se zatajeným dechem, necháte se absolutně vtáhnout do všeho toho napětí a strachu, nebudete vědět, zda se z tohohle dá ještě vybruslit. Kniha je rozdělena na dvě části, z nichž každou vypráví jedna ze dvou hlavních hrdinek. Každé držíte palce jiným způsobem... ano, i ona skutečně zvrhlá Amber ve vás dokáže probudit takové zvláštní sympatie, které způsobí, že se chvilkami přistihnete, že jí vlastně fandíte.
Pod povrchem napětí v knize bublají docela závažná témata, která autorky zpracovávají nenásilně, avšak nápaditě. Lidská závist, touha po obdivu a moci, až směšná potřeba "být někdo", zoufalá snaha o udržení rodiny, hranice snesitelnosti utrpení... to všechno v knize najdete. 
Právě proto pro mě Poslední paní Parrishová osciluje na hranici mezi velmi kvalitním psychologickým čtením a skutečně drsným thrillerem. Některé pasáže jsou naléhavé díky té úzkosti a děsu, které ve čtenáři vyvolávají, jiné jsou naopak velmi přímočaře hrubé, a snad až zvrhlé. V knize se dočkáte celého spektra emocí, ale jisté je, že vás ani jedna z nich neuchlácholí a nenechá vás v klidu knihu zavřít. V tomto příběhu skutečně není nic tak, jak to na první pohled vypadá. Životní cesty hlavních hrdinů jsou mnohem spletitější a komplikovanější, než si člověk na začátku dovede představit. 
Kniha je plná smysluplných zvratů a překvapení, které udržují čtenáře v neustálém pozoru a napjatém očekávání, co se stane dál. Jak už to tak v případě Domina bývá, tomuhle strhujícímu čtení znovu nesmírně pomohl i kvalitní překlad, který je již tradičně vynikající a podporuje originalitu příběhu a pečlivost jeho provedení.
Zaujalo mě to, že hodně slýchám, že se čtenářům nelíbí obálka knihy. Přestože uznávám, že originální obálka je moc krásná, ani ta česká mi nepřijde tak hrozná, jak se někteří čtenáři tváří. Nicméně pokud patříte k těm, komu se nelíbí - nenechte se tím odradit.
Poslední paní Parrishová je velmi vyrovnaný thriller o nevyrovnaných lidech, o nejtemnějších stránkách lidského charakteru, o závisti, utrpení, strachu, o tom, že máloco je ve skutečnosti takové, jaké se to na první pohled být zdá. Za sebe opravdu vřele doporučuji!

Knihu můžete koupit zde.

 
Název knihy (originál): The Last Mrs. Parrish
Název knihy (česky): Poslední paní Parrishová
Autor: Liv Constantine
Rok vydání (originál): 2017
Rok vydání (česky): 2018
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 440

8 komentářů :

  1. Skvělá recenze, která mě opravdu navnadila! Tuto a Co zbylo z mojí sestry mám na svém wishlistu :-) Doufám, že v dubnu se aspoň jedné z nich dočkám, to plánuji menší nákup, uvidíme :-) Děkuji a měj se moc hezky Kristý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, Marcelko, a myslím, že nebudeš litovat. Zvlášť tedy Poslední paní Parrishové, ta je fakt boží boží boží :)) Měj se taky hezky! :)

      Vymazat
  2. Povedená recenze. Myslím, že se do knihy v budoucnu pustím, zatím to ale tak úplně v plánu nemám, byť mě láká, ale z nějakého důvodu jsem odolala recenznímu výtisku a ani všechna ta chvála nějak můj názor zatím nezměnily. Sama se tomu divím, myslím, že je to vrchovatou měrou proto, že toho prostě mám na čtení tolik, že nevím, co dřív a tak si paní Parrishová na mě bude muset ještě nějakou chvilku počkat :D Ale zvědavá jsem, to zas jo! :)
    Měj se krásně, Kristý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvědavá bys být měla, Hani, za mě fakt jeden z top thrillerů poslední doby. Moc moc doporučuju dál neodolávat ;) :) Měj se moc pěkně!

      Vymazat
  3. Poutavá recenze, která se čte sama :) Kniha mě hodně láká, ale z recenze mi přijde, že se jedná o tak brilantní thriller, že by mohl být na mě už tak nějak "moc" a také mě odrazuje celkový počet stran. Každopádně kniha na můj wishlist jde, a časem se uvidí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Moni, moc děkuju za pochvalu, dělá mi to ohromnou radost. A doporučuju, rozhodně neváhej, brilantní to je, ale rozhodně to není tak, že by to na nečtenáře thrillerů bylo moc. Ba naopak, tahle kniha není vysloveně thriller, je to psychologické drama, vyrovnává se to se zajímavými a současnými tématy... Zkrátka je to perfektní! :) Měj se moc hezky a fakt moc doufám, že knize dáš šanci :)

      Vymazat
  4. Parádní recenze, Kristýnko :) A musím se přiznat, že jsem Amber taky občas fandila. A naopak mně se obálka knihy líbí, zaujala mě na první pohled díky kombinaci barev :) Knihou jsem nadšená též, moc si cením toho, že opravdu neobsahuje prodlevy, že autorky udržely svižné tempo po celou dobu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Šári! Mně právě taky nepřijde, že by byla špatná, a ta modrá s červenou vypadají božsky, to máš pravdu. Je navíc hrozně fotogenická :) Jsem moc ráda, že se Ti kniha taky líbila. Měj se hezky!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates