RC RECENZE | Oni nevědí, co činí (Jussi Valtonen)

Každý z vás už určitě četl nějakou knihu, která byla svým způsobem fascinující, a přesto neuvěřitelně těžká a složitá k přečtení. Na jednu stranu člověk chce hltat stránky jednu za druhou, jenže zároveň je po chvilce čtení doslova přesycen a musí si dát pauzu. Tak přesně takový čtenářský zážitek mám čerstvě za sebou. O mnoho vjemů, dojmů a pocitů se tentokrát postarala novinka z nakladatelství Leda, technothriller Oni nevědí, co činí.

Dagmar z Ledy moc děkuji za to, že mi knihu k recenzi nabídla a poskytla, bylo to výjimečné čtení! 😊

Vy jste tuto nejen vizuálně krásnou knihu už zaznamenali? Máte ji na svém seznamu k přečtení, nebo jste ji dokonce už četli? Co na ni říkáte, jaký to byl pro vás zážitek? A přečetli byste si knihu stejně jako já znovu? Budu se moc těšit na vaše komentáře 😊
Hlavní hrdina románu Joe Chayefski je úspěšným vědcem, v osobní rovině se mu ale ne všechno daří.Úspěšný neurovědec Joe Chayefski je muž s mnoha problémy, a to nejen takovými, které občas sami zažíváme, ale i mnohem méně obvyklými. Jeho žena je zahlcena prací, dcera tráví většinu času se smartphonem nejnovější generace a kdosi neznámý začal obtěžovat rodinu protesty proti Joeovým laboratorním pokusům na zvířatech. Nějak to pravděpodobně souvisí také s jeho bývalou ženou, která žije ve Finsku, a jejich synem. Ve snaze bránit svoji novou, americkou rodinu před násilím a svou dceru před zneužíváním bezohlednou technologickou firmou je Joe donucen přehodnotit své postoje a podniknout drastické kroky, aby zachránil ty, které miluje. 
Uf, jak bylo těžké tuto knihu číst, je podobně těžké psát na ni recenzi. Předat dalším lidem to, jakou knihou tento velký román je, to je vážně oříšek. Na úvod bych asi řekla především tohle: Oni nevědí, co činí je nesmírně sugestivní čtení plné intenzivních momentů, které čtenář niterně prožívá společně s hlavními hrdiny. Není to text, který se čte lehce a rychle, není nacpaný klasickými thrillerovými zvraty, které všichni tak dobře známe. Ne, tahle kniha vás překvapí takovým plíživým způsobem. Autor buduje atmosféru překvapení postupně, přesto ale jednotlivé proměny směru příběhu neztrácejí na své síle a čtenáře bezpochyby zasáhnou.
Nesmírně silnou stránkou knihy jsou zcela excelentní dialogy. Něco tak skvostného jsem dlouho nečetla. Dialogy v této knize nejsou napsané, jsou zaznamenané. Při čtení je skutečně vnímáte jako autentický rozhovor dvou živých osob, nejsou osekané, nejsou stručné, ba naopak, mnohdy autor používá vysloveně výplňové fráze, které ale, pokud se nad tím skutečně zamyslíte, do každodenních hovorů patří a které povyšují text na reálný a hmatatelný zážitek. 
Hovoříme-li o dialozích, nemohu opomenout také vizuální stránku textu, na které je vidět skutečně mravenčí a velmi poctivá práce. V průběhu knihy se setkáte s proměnou fontu, s působivým oddělením různých typů textu, ale také třeba se vsuvkami, které už tak velmi realistický text posouvají na další úroveň – například se jedná o uvedení plného znění novinového článku, který je ve vyprávění zmíněn.
Co v textu hodnotím objektivním pohledem poněkud negativně, to je veliké množství anglických výrazů. Mě osobně toto nerušilo, anglicky mluvím, všemu jsem rozuměla, a možná to pro mě zážitek ze čtení naopak ještě zintenzivňovalo. Nicméně pro čtenáře, který angličtinu neovládá, může být tato skutečnost opravdu rušivá. Nejedná se o pár slovíček sem tam, ale i o celé věty, o pojmy, které jsou důležité pro plynutí děje, zkrátka a dobře nevím, zda to pro někoho není v daném množství spíše na škodu. Složitě se mi to hodnotí, protože dovedu pochopit, co k takovému utvoření textu vedlo a co měl tento krok za cíl, a jak už jsem zmiňovala, pro mě se naopak jednalo o něco, co můj požitek ze čtení naopak posilovalo. U každého to tak však být určitě nemusí.
Oni nevědí, co činí je velkým románem, a nijak se tím netají. Je to veliké vyprávění o složitém a svým způsobem nadčasovém tématu, je to příběh, který musí zákonitě rozvířit diskusi mezi všemi, kdo jej přečtou. Není to lehké čtení, ale ani nemůže být. Pro mě to byl jeden z nejsugestivnějších čtenářských zážitků poslední doby a rozhodně se budu chtít ke knize ještě někdy vrátit. Určitě ji doporučuji dál – především lidem, kteří mají rádi solidně budované thrillery, čtenářům, kteří dbají na precizní atmosféru knihy, fanouškům žánru, který kombinuje napětí, technologie a snad i politiku. Připravte se ale na to, že tento kousek rozhodně neslupnete za pár večerů. Tuto knihu nemůžete jen přečíst, nemůžete si z ní jen něco vzít, ale musíte jí i něco dát – svůj čas, svou pozornost, své myšlenky, musíte otevřít svoje vnímání a analyzovat to, co právě čtete, z mnoha různých úhlů. Pokud se na to cítíte, tahle kniha vás ohromí.

Knihu můžete koupit zde.

 
Název knihy (originál): He eivät tiedä mitä tekevät
Název knihy (česky): Oni nevědí, co činí
Autor: Jussi Valtonen
Rok vydání (originál): 2014
Rok vydání (česky): 2018
Nakladatelství: Leda
Počet stran: 488

Uvedená anotace je převzata od nakladatelství Leda.

12 komentářů :

  1. Úprimne mám radšej knihy, ktoré sú písané jednoduchým štýlom. Ak si čítala knihu O písaní od Stephena Kinga, presne tam o tom hovorí. Načo zbytočné zložité výrazy, ktoré majú tak málo spoločné s naším životom... Cez to si ale užívam čítanie niektorým klasických románov, alebo napríklad knihu Eleny Ferrante (prečítala som ju, relatívne som si ju užila, no aj tak sa nechystám na ďalšiu, práve kvôli tomu jazyku...). Táto knižka ma teda skôr nezaujala, alebo nie. Zaujala, ale ako píšeš, asi sa na ňu necítim hh :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám radši jednodušší knihy, na druhou stranu se ale jednou za čas ráda hecnu a přečtu si něco těžšího, protože jinak bych měla pocit, že krním na jednom místě a nikam se neposouvám :)

      Vymazat
  2. Hezky zpracovaná recenze Kristýnko :-) Mluvíš mi z duše, knížka to byla náročná, ale určitě stála za to. Moje první kniha, kterou jsem aktivně četla více jak týden. Ale člověk si potřeboval trochu vydechnout a vstřebat. Co se týče anglických vět a výrazů, trochu mě rušily, až tak zdatná v angličtině vůbec nejsem, ale jsem líná si to hledat a překládat, takže některé výrazy jsem přešla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Marcelko a jsem ráda, že sis knihu i přes její náročnost taky užila :)

      Vymazat
  3. Prvopohledově vypadá knížka fantasticky, anotace taky láká a tvoje recenze je úplná návnada, jen se chytit a pohltit. :) Náročné knížky mají někdy svým způsobem opravdu kouzlo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu! :) A jsem moc ráda, že Tě recenze navnadila :)

      Vymazat
  4. Opravdu moc pěkná recenze :) Kdo ví proč jsem měla pocit že tato kniha nebude nic pro mě, ale teď jsi mě přesvědčila o opaku :) Potřebuji si ji přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tvá recenze na knihu se mi líbí, ale nějak jsem v knize ztratila důvěru již při čtení jiných recenzí...

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsem našel doktora Johna, zoufale jsem potřeboval přivést svého bývalého milence zpět. Nechal mě pro jinou ženu. Stalo se to tak rychle a já jsem v situaci vůbec neřekl. Prostě mě po 3 letech vyhodil bez vysvětlení. Kontaktuji Dr.Johna prostřednictvím jeho webových stránek a řekl mi, co musím udělat, než mi může pomoci, a udělal jsem, co mi řekl, poté, co jsem poskytl to, co chtěl, vrhl milostné kouzlo, aby nám pomohl dostat se zpět dohromady . Krátce poté, co udělal své kouzlo, můj přítel mi začal znovu posílat textové zprávy a cítil se hrozně za to, co mi právě dal. Řekl, že jsem nejdůležitější osobou v jeho životě, a to ví teď. Vstoupili jsme spolu a on byl vůči mně otevřenější než předtím a pak začal trávit více času než dříve. Od té doby, co mi Dr. John pomohl, je můj partner velmi stabilní, věrný a blíž ke mně než dříve. Vřele doporučuji Dr. John každému, kdo potřebuje pomoc. E-mail: drjohnsoco@gmail.com, zavolejte mu nebo přidejte jej na WhatsApp prostřednictvím: +2348147766277

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milenec na střední škole, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

    Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy opravdu miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

    Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám celá léta

    Představil jsem mu spoustu párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Pevně ​​věřím, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte doktora Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctorzuzutemple@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Viber prostřednictvím +2347013499818

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates