THE BOOK TALK CANDLE | Nové svíčky a moje výrobní filozofie

Já vím, já vím, ráno slibuju přírůstky a pak zveřejňuju vlogy a články o svíčkách. Ale to se tak někdy stane. Dnes Vám totiž chci nejenom ukázat další z připravovaných svíček, ale také je vlastně poprvé představit tady na blogu a povědět vám něco o tom, proč jsem svíčky vůbec dělat začala a jaká je moje filozofie. 

Budu moc ráda, když mi pod článkem napíšete komentář, jestli vás svíčky lákají, zajímají, jestli vás baví to, jak jejich výrobu vidím a jaké principy při ní dodržuji... Váš názor je pro mě hodně důležitý! 😊

Tak, na začátek troška lákání. Nová svíčka! Jmenuje se The Dark Riders a je inspirovaná jednou z mých největších knižních lásek, sérií Pán Prstenů. (Není jediná, ale pšššt, další novinky zase někdy příště.) Dominantní vůní tohohle kousku je limetka a máta, svíčka je hodně svěží a skvěle se hodí i do letních dní. V podstatě je to takové svíčkové mojito, a já z ní mám fakt velikou radost, tak snad bude bavit i vás.
A teď něco málo na téma "proč jsem se pustila do výroby svíček". Je to jednoduché, svíčky miluju od chvíle, kdy mi doma dovolili vzít do ruky sirky. Postupně jsem objevovala kouzla vonných svíček nejrůznějších značek, u nás doma hořelo pořád něco a já čichala a rozplývala se. Jenže před pár lety jsem se začala zajímat o to, jak žít co nejvíce zdravě, udržitelně, ekologicky a ohleduplně k přírodě. A v rámci svého výzkumu potravin jsem narazila i na články o svíčkách a zjistila jsem, že to s nimi není tak idylické, jak by se mohlo zdát.
Začala jsem proto prozkoumávat možnosti výroby vlastních svíček, ale začátky byly mnohdy tragické. Pořádná inspirace přišla až s knižním instagramem, kde jsem před lety objevila zahraniční knižní svíčky a začala jsem experimentovat. A pak mě napadlo, že by to mohlo bavit i další lidi. Pravda je, že můj perfekcionismus je v mnohém na škodu, trvá mi to už roky, protože chci mít vše důkladně ozkoušené a otestované, dotažené do posledního detailu. Ale na druhou stranu, může být poctivost na škodu? Já věřím, že ne, a že si moje svíčky najdou k lidem cestu. Moje filozofie je totiž takováto:
  • Začíná to voskem. A proto na něm rozhodně nešetřím. Sojový vosk, který ve svých svíčkách používám, je 100% rostlinný a hlavně, 100% sojový. Může se to zdát trochu úsměvné, vždyť sojový vosk z principu musí být sojový?! No, bohužel nemusí. Spousta vosků v sobě má příměsi - ropné, včelí, parafínové, palmové... mohla bych pokračovat. Proto spolupracuji s dodavatelem, který za kvalitu vosku ručí certifikátem kvality, a navíc je opravdu nadšeným ochráncem přírody. Svíčky jsou tedy vhodné i pro zapřísáhlé vegany, vosk je vyroben z čistě sojového oleje, je 100% rostlinný, biologicky odbouratelný a není testován na zvířatech. Samozřejmě. Oproti parafínovým svíčkám při pálení sojových nevznikají škodlivé výpary a navíc, hoří dvakrát déle. Jedna moje svíčka (35 ml) vám vydrží hořet cca 22 hodin (záleží na konkrétním produktu), což je srovnatelné s délkou hoření některých průmyslově vyráběných svíček prodávaných ve velkých řetězcích...
  • Pokračuje knotem. K připevňování knotu nepoužívám žádná umělá lepidla či jiné produkty, které by při hoření mohly vylučovat škodlivé látky. A bezolovnatý bavlněný knot považuji za samozřejmost.
  • Důležitá je i vůně. Nejenže výpary z přírodních vůní při hoření tolik neškodí, ony ty přírodní vůně jsou ještě mnohem příjemnější, než ty chemické a umělé. Všechny vůně, které používám, podléhají přísnému testování a kromě svíček jsou vhodné i do kosmetických přípravků.
  • Barvám říkám ne. Věřím, že přidávání uměle vyráběných barviv do 100% přírodního sojového vosku je na škodu, proto svíčky neprobarvuji. Některá barviva totiž při pálení mohou vylučovat škodlivé látky podobně jako již zmíněný parafín. Ze svých začátků mám ozkoušeno také to, že se některá barviva dokáží podepsat na výsledné vůni svíčky, protože svým uvolňováním vylučují zápach.
  • Znovupoužitelný obal. Přestože ani kovový obal není žádná výhra, přináší jedno pozitivum - je praktický i pro další použití. Kelímky jsou šroubovací a tedy dobře uzavíratelné. Všechny mé svíčky jsou vytvořeny tak, aby úplně vyhořely, což znamená, že poté, co svíčka naposledy zhasne, zůstane na dně kelímku jen tenký film zbytkového vosku, který v teplé vodě snadno vymyjete. Knoty, jak jsem již zmiňovala, nejsou připevňovány žádnými lepidly, takže i ty snadno odstraníte, a kelímek pak můžete použít na výrobu vlastní kosmetiky či uložení drobností.

18 komentářů :

  1. Nemůžu se dočkat, akorát mám pocit, že nakonec budu potřebovat snad všecky :D a třeba bys pak mohla zapřemýšlet nad nějakým tutoriálem domácí kosmetiky, když už budu mít zásobu těch kelímků :) Jestli teda seberu odvahu ty svíčky vypálit :)
    Držím palce!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Hani ❤ Jen s těmi tutoriály nevím, na to asi moc kvalifikovaná nejsem, ale uvidíme! Každopádně skvělý nápad :) Děkuju :)

      Vymazat
  2. Konečně se, od Světa knihy poprvé, dostávám ke čtení a komentování tvého blogu. A musím říct, že knižní svíčky jsou skvělý nápad. Já osobně teda svíčky nemám moc v lásce, abych pravdu řekla, vůbec žádné, takže to možná zní trochu hloupě - ale prostě, moc se mi líbí, že pracuješ na takové věci, a navíc tak ekologicky. Vlastně když nad tím tak přemýšlím, mohla bych svíčkám dát šanci, když si s tím dáváš tolik práce. A moc, moc se mi líbí grafické zpracování obalu svíčky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terezko, a moc děkuju za komentář! Já teď čtení ostatních blogů vůbec nestíhám, takže Tě naprosto chápu :) A jsem moc vděčná za tak milá slova, rozumím tomu, že někdo "svíčkový" prostě není, ale už jen to, že nad mými svíčkami vůbec přemýšlíš, mě hřeje u srdce. Moc a moc děkuju ❤

      Vymazat
  3. Svíčky mám ráda, i když popravdě nechápu pojem knižní svíčky. Co to má společného s konkrétními knihami... Ale jinak je mám ráda. V tomto případě se dělají hodně i na vzhled, hezké krabičky, pěkné etikety... Takže by mi bylo zase líto je zapálit... I když by se mi taková svíčka nakonec líbila, byly by to pro mě zbytečné investice a hlavně věci na prach, jak se říká :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já v tom docela smysl vidím, aspoň já tedy ladím tu vůni k dané postavě či tématu :) Ale chápu, že to není pro každého... Na druhou stranu, těch knihomolských pracholapačů máme všichni spousty, polštáře, postavičky, přívěšky... známe to :D Tak proč ne svíčky :)

      Vymazat
  4. Ach jo, já se snad nedočkám tvé konkretni nabídky :-D Každopádně je fajn, že jsi nás takto se svíčkami seznamila :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vždycky mě fascinovalo jak někdo dokáže svíčce vdechnout takovou tu správnou vůni k dané knize. Beru to jako umění, když tohle někdo dokáže :D

    Já si tedy zatím žádnou knižní svíčku nekoupila, ale to jen z toho důvodu, že si prostě nedokážu vybrat :D Momentálně jsem ale propadla námětu Selekce, která teď vyšla u Abyss Candle. Takže nad touhle už opravdu hodně uvažuji, že si ji pořídím jen co bude skladem svíčka Winter is Coming *.*

    Pokud někdy budeš prodávat i ty své, ráda se poohlédnu i u tebe a některé ozkouším ^^

    OdpovědětVymazat
  6. Jsi moc šikovná, víš! ♥ Určitě si od tebe někdy nějakou objednám. ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Svíčky miluju, ale doma mě s nimi nechtějí, prý smrad a dým nebo co. :-D Béééé. Tvůj nápad se mi moc líbí a jsem ráda za tento článek. I za další, které se svíček budou týkat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smrad? No to ne, to by bylo špatně 😂 Moc děkuju za milý a povzbudivý komentář, Baru, vážím si toho 💕

      Vymazat
  8. Páni! Vím, že pokud něco nemá na sobě napsáno, že je to 100% přírodní, tak není. A i tak by se o tom dalo dost pochybovat. Ale nějak jsem o tom nikdy nepřemýšlela u svíček. I když popravdě nejsem velká fanynka svíček. Než vypálím jednu trvá to několik dní, protože mě z výrazných vůní bolí hlava, ale ráda se na ně dívám. A jak si řekla, ty knižní jsou vážně úžasné... i když ty bych asi ani nebyla schopní vypálit.
    A druhá věc... divím se, že máš na vytváření svíček trpělivost a popravdě to i dost závidím, že máš díky tomu jedinečné kousky, které nikdo jiný nemá.
    Jsem zvědavá, jaké další svíčky vytvoříš :) Sice je nerada pálím, ale dívám se na ně ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář a za podporu Kristy! Ono to s tou vůní je ošidné, nesmí se to přehánět, protože ne každý intenzivnější vůně snáší - viz Ty sama. Je to alchymie, ale když to člověk vykoumá, je to docela prima záležitost 😊

      Vymazat
    2. No já mám právě ty intenzivní ráda, jen moje náchylnost na migrény nesouhlasí :D Alchymie... takže jsi svým způsobem čarodějka. :) :D

      Vymazat
    3. To právě musí být akorát, a to je ten alchymiózní průšvih :D No, čarodějka, rozhodně jsem u toho rozcuchaná a v kotlících občas taky něco zamíchám :D :D

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates