RC RECENZE | Ink: Jiskra (Alice Broadway)

Už dávno minuly roky, kdy jsem byla věkovou cílovkou young adult knih. Přesto mě nakladatelství Moba dokázalo s jejich tetovanou sérií od Alice Broadway nejprve oslovit, a následně ohromit. Jestli mě první díl, Tajemství kůže, bavil, druhé pokračování, Jiskra, mě naprosto dostal.
Do Moby moc děkuji za recenzní výtisk!💛
Leora je v šoku: zpochybňuje všechno, co kdy věděla o sobě i své rodině, a všechny ve svém okolí podezřívá. Dokáže se svým původem někdy zapadnout mezi ostatní? Ve snaze najít odpovědi na nespočet otázek, které jí víří hlavou, se vydává na cestu za svou tajemnou kmotrou. Najde tam klid, bezpečí a útěchu, anebo se ocitne v jámě lvové? Nová kniha autorky, jejíž kniha INK – Tajemství kůže se stala světovou literární senzací, krok za krokem odhaluje tajemství Leořiny rodiny i celého společenství, ve kterém se vám každý zásadní životní moment dostane doslova pod kůži – jako tetování.
Stejně jako u prvního dílu, začátek knihy pro mě hodně rezonoval žánrem young adult, navíc v mých očích působil poměrně rozvlekle. Nicméně autorce se opět v průběhu vyprávění podařilo dostat do příběhu dynamiku, dramatičnost a spoustu zvratů, které čtenáře nutí číst neustále dál a dál. Celou knihu jsem i v čase nejhoršího pracovního náporu dokázala přečíst za dva dny a musela jsem opravdu louskat všude a pořád. Dokonce jsem kvůli čtení jedno ráno vstávala dřív, což s mým standardním budíčkem kolem páté opravdu považuji za čiré hrdinství.
Autorce se podle mě vynikajícím způsobem podařilo příběh Leory hlouběji rozvinout, navíc se mi moc líbilo, jak dál pracovala s fantaskním světem, který vytvořila. Zatímco v prvním díle se většina děje odehrává ve Svatoměstí, centru světa tetovaných, v druhém díle se ke slovu dostává Vranov, epicentrum takzvaných prázdných.
Jak charaktery jednotlivých postav, tak vykreslení prostředí jsou ve druhém díle zkrátka na jedničku. Těší mě, že postavy procházejí vývojem, nezůstávají strnulé na jednom místě. Přesto mě v některých částech knihy trochu dráždilo, jak násilně na některé z postav autorka klade určité stereotypy vlastně jen proto, aby je posléze mohla z těchto škatulek "překvapivě" osvobozovat.
I v Jiskře však Alice Broadway potvrdila, jak neuvěřitelný talent má pro gradaci děje. Samotné finále je nervydrásající, strhující, a jakmile překročíte polovinu knihy, je prakticky nemožné se od čtení odtrhnout. Do druhého dílu navíc vstupuje i motiv morálních otázek – v jakých příbězích leží pravda, kdo je dobrý a kdo špatný, jaké pohnutky vedou jednotlivé postavy k rozhodnutím, která činí…?
Naprosto mučivé pro mě bylo, když jsem dočetla a třetí díl byl v nedohlednu… Dobré zprávy přišly skoro vzápětí – třetí pokračování se chystá a i nakladatelství Moba jej slibuje brzy!

1 komentář :

  1. Tyhle knihy vypadají božsky. A to téma... :-)
    BTW, co se ti stalo se šablonou ?

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates