RECENZE | Bridget Jonesová - S rozumem v koncích (Helen Fielding)

Krásný den přeji!
Dnes se setkáváme nad recenzí knihy poněkud lehčího charakteru, a sice nad druhým dílem Deníku Bridget Jonesové. Je zajímavé, jak rozličné dojmy vyvolává takový nenápadný titul. Vcelku obyčejná chick-lit kniha a přece slyším s různých koutů zcela protikladné názory. Jeden Bridget miluje a její trampoty si užívá, druhý ji nemůže snést a přijde mu prostě jen trapná. Druhou skupinu svým způsobem chápu, ale přesto se řadím do té první. Mám Bridget ráda a baví mě, i když některé příhody jsou samozřejmě za hranicí vkusu. Když já občas něco nevkusného ráda… O:)
Ve druhém díle se setkáváme se zadanou Bridget, která je konečně šťastně zamilovaná do Marka Darcyho (a Mark Dark Darcy do ní), ovšem pohádka dlouho nevydrží. Bridgetina podezřívavost v kombinaci s mizerným sebevědomím a odporně asertivní Markovou kolegyní Rebeccou zapříčiňují mezi párem neshody, které vedou až k takovému zmatenému a nejasnému odloučení, jenž Bridget – nyní obrozená od mužských a trablů s nimi spojených – využije jaksepatří dle svých představ. Kromě pracovního výletu do Itálie, kde se Bridget setkává se svým idolem Colinem Firthem (a rozhovor už nemůže dopadnout větší ostudou), se s jednou ze svých nejlepších kamarádek vypraví taky do Thajska. Frivolní zábava, dovolenkový flirt a nezávazný sex vede přímo do vězení, a to za přečin nijak drobný, ale rovnou za pašování drog… Jedinou osobou, v jejíchž schopnostech je Bridget z thajského vězení vytáhnout, je Mark Darcy.
To je to nejdůležitější z knihy v kostce. V příběhu je samozřejmě velká spousta drobných epizod, vedlejších příběhů a historek, které k ústřední linii děje nijak zvlášť nepřispívají, ale na druhou stranu dotvářejí tu pravou „bridgetovskou“ atmosféru. Co mi trochu vadilo, bylo šroubování zápletky… Poté, co se hlavní problém rozřeší, přichází znenadání další – a navíc naprosto nesmyslný a nečekaný. Přišlo mi to jako velká škoda a knihu to pro mě celkově trochu sundalo. Samotný finiš (a tím myslím doslova poslední větu) už je taky poněkud z jiného světa, ale což.
I druhý díl se mi líbil a jako fajnovou oddychovku plnou šílených situací a srandovních momentů ho vřele doporučuji. Helen Fielding vydala i třetí díl, ale ten mě díky časovému posunu a zásadnímu zvratu, o kterém jsem se dozvěděla, vůbec neláká a neplánuji ho číst. Většina čtenářů, kteří mají Bridget rádi, byli z posledního dílu buď rozčarováni, nebo přímo zklamáni. Já to pokoušet nebudu, raději Bridget opustím teď, s příjemným pocitem happy endu.
Jaký máte názor na příběhy Bridget Jonesové? Četli jste knihy? A jste #TeamBridget nebo ne? :) A jak jste na tom s filmy? Určitě se o svůj názor podělte v komentářích, prosím!

Mějte se krásně,
K


Název knihy (originál): Bridget Jones - The Edge of Reason
Název knihy (česky): Bridget Jonesová - S rozumem v koncích
Autor: Helen Fielding
Rok vydání (originál): 1999
Rok vydání (česky): 2014
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 364

12 komentářů :

  1. Nedávno jsem viděla oba filmy, ačkoliv romantickým komediím normálně neholduji. Kupodivu se mi Deník Bridget Jonesové docela líbil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na ty klasické romanťárny taky moc nejsem, ale Bridget mě prostě baví. Jsem ráda, že i Tobě se filmy líbily!
      Děkuji moc za komentář a měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Viděla jsem filmy a moc ráda bych si přečetla i knihy :-). Děkuji za krásnou recenzi! :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se recenze líbila, děkuji za pochvalu :), a doufám, že až se do knih pustíš, čtení si užiješ :) Budu se pak těšit na Tvoje recenze :) Hezký večer :)

      Vymazat
  3. Recenze je moc dobře napsaná a zdá se mi, že se hodně zlepšuješ i ve focení! :) navíc se mi moc líbí, že fotografie celkově vždy pěkně ladí s designem blogu (který je mimochodem úžasný, vždycky, když tu jsem, nemůžu uvěřit, že se dá na blogspotu něco takového vytvořit:)) V létě se po Bridget určitě kouknu ;)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já se nečervenám, já tu sedím rudá jako rak. Moc Ti děkuji za krásný komentář plný komplimentů, ani nevíš jakou radost mi dělá vědomí, že se Ti zdá, že se v tvorbě blogu někam posouvám... :)) Děkuji.
      Jsem ráda, že jsem Tě na Bridget navnadila, na léto je to ideální čtení, tak snad nebudeš zklamaná :)
      Měj se krásně a ještě jednou moc děkuji, jsi zlatá :))

      Vymazat
  4. Neviděla jsem filmy ani nečetla knížku, ale po tvém článku se určitě k filmu nebo knížce dostanu :)Máš moc pěkný blog, určitě ho budu navštěvovat častěji ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný komentář, ani nevíš, jak strašně mě těší, že se Ti blog líbí a že máš v úmyslu se sem vrátit :) A jsem ráda, že jsem Tě na Bridget navnadila - pokud od toho člověk neočekává veledílo, je to moc příjemné počtení / pokoukání :))

      Vymazat
  5. Ahoj :) máš veľmi pekný blog. Už dlhšiu dobu rozmýšľam, že by som sa pustila do Denníkov Bridget Jonesovej (milujem knihy vo forme denníkových zápiskov) a tvoja recenzia ma v tom len utvrdila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj a moc Ti děkuji za pochvalu, moc mě to těší :) Tyto první dva díly mohu jen doporučit, je to samozřejmě poněkud lehčí žánr, ale myslím, že by ses mohla pobavit. Na léto k bazénu ideál :) Přeji pěkné čtení a budu se těšit na případné recenze a dojmy :) Krásný večer!

      Vymazat
  6. Hrozně by mě zajímalo, jestli tě spíše bavil film nebo kniha :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katy, to je záludné! Knihy mě bavily opravdu moc, na druhé straně v nich bylo někdy až moc zvratů sem a tam - v tom mě víc bavily filmy, které byly přímočařejší. Ovšem při čtení jsem si jako Bridget a Marka představovala Renée Zellweger a Colina Firtha a mám dojem, že bez nich by to čtení také nebylo úplně ono. Zkrátka obě formy mají něco do sebe a klíčová je v obou asi právě Renée, která Bridget zkrátka ztvárnila dokonale.
      To jsem moc neodpověděla, že? Nedá se nic dělat, doporučuji oboje :)
      Moc děkuji za komentář a těším se u tebe na blogu na nové články :) Měj se krásně! :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates