RECENZE | Panoptikum (Jeffery Deaver)

Hezký den, milí čtenáři!
Dnes se konečně dostáváme k recenzi povídkového souboru od Jeffery Deavera Panoptikum. Od tohoto autora jsem si toužila něco přečíst už dlouhý čas, ale až slevy na bux.cz mě nalákaly ke koupi. Jak shrnout mé dojmy - čekala jsem asi hotové zázraky. A nedočkala jsem se.
Nepochopte mě špatně. Panoptikum je dobrá kniha. Fakt dobrá. Jedná se o povídkový soubor, který celkem obsahuje šestnáct příběhů. Společným jmenovatelem každého z nich je skutečnost, že se jedná o opravdu kvalitně napsanou detektivku se zajímavou zápletkou.
Ale - já už jsem detektivních příběhů načetla spousty, a tak čím dál více hledám někoho, kdo mi vyrazí dech, kdo mě posadí na zadek a pak na mě kouká, směje se a říká si "to zíráš, co?". A toho se mi nedostává. Ani Deaver to bohužel úplně nezachránil, některé příběhy byly fakt průhledné, ale musím samozřejmě přiznat, že několik z nich mě překvapilo. 
Panoptikum tedy není vyrovnaný soubor. O překvapení není nouze, ale některá z nich čtenář detektivek a thrillerů prostě bez problému odhadne. Několik příběhů proto podle mého názoru zapadá do proudu detektivních příběhů, se kterými se běžně setkáváme. 
Ovšem samozřejmě, že některé příběhy Vám naopak doslova vyrazí dech. Pár bych jich ráda opravdu vyzdvihla, protože jsou naprosto špičkové.
Po fanoušky stalkingu je tu Nádherná. Opravdu moc moc doporučuji (Hani, konečně mám pro Tebe tip! :)) Povídka skončila tak, jak bych nikdy nepředpokládala - právě zde se konalo asi největší překvapení. Na samém konci jsem si myslela, že už to mám a ono houby.
Skvělou povídkou byl Trojúhelník, pojednávající o lásce, žárlivosti a hranicích toho, kam jsme schopni zajít, když někoho moc milujeme... až moc.
Na rybách je zase napínačka a místy trochu lekačka. V určitý moment Vám to sice secvakne a pochopíte, ale je to skutečně až na samém konci a - páni.
Nejdelší povídka Vánoční dárek je velice propracovaná a setkáváme se v ní s Lincolnem Rhymem. Musím ale říci, že mi gradace příběhu přišla přehnaná a ke konci už byla ta konstrukce - alespoň pro mě - obtížně uvěřitelná.
Troška stalkingu se najde i v povídkách Spolu a Klečící voják. Zatímco Spolu příliš nepřekvapí a konec je předvídatelný, Klečící voják je o poznání zajímavější, zejména díky psychologii postav. Byla to opravdu důstojná povídka na konec souboru.
Doteď jsem však o knize mluvila především po její obsahové stránce, po stránce jednotlivých příběhů. Chtěla bych však vyzdvihnout autorův styl psaní. Ať už mě povídky svými závěry překvapovaly nebo ne, musím samozřejmě kladně hodnotit Deaverův neuvěřitelný jemnocit pro detail, jeho talent na to zasadit tu malou nápovědu někam, kde jí zkrátka přehlédnete. Několikrát jsem se musela vrátit a dohledat si to jedno nebo dvě slova, která přece jasně prozrazovala pachatele... a já jsem si jich nevšimla. Manipulaci se čtenářem zvládá Deaver naprosto bravurně a myslím, že to je jeden z důvodů, proč patří k detektivní špičce. 
Na obálce se tedy grafik ďábelsky vyřádil, to zpracování je opravdu brutálního kalibru a nevím, moc motivující ke koupi mi to nepřipadá. Trochu peklíčko, nemyslíte? Ale znáte to, ono se vážně nevyplatí knihy soudit dle obalu.

Jak to celé uzavřít... Očekávala jsem, že mě kniha totálně položí a nebudu chtít číst nic jiného než Deavera, což se naneštěstí nestalo. Nicméně autorovi stoprocentně dám další šanci a po některém z jeho titulů sáhnu. Mám doma ještě Příští oběti, které vypadají velice slibně, a určitě bych ráda přečetla Sběratele kostí. A Vám tuto knihu rozhodně k přečtení doporučuji, v žádném případě s ní nebudete marnit svůj čtenářský čas. :)

Zkuste se rovnou začíst zde:



Co Vy a Jeffery Deaver? Znáte? Čtete? Neznáte? Chcete číst? :)) Pokud máte nějaké tipy, co bych si od tohoto autora rozhodně měla pořídit a co Vás bavilo, šup sem s nimi. A taky se podělte o to, co zrovna čtete a jak se Vám to líbí :)

Mějte se krásně a příjemné čtení všem!
K

Název knihy (originál): Twisted
Název knihy (česky): Panoptikum
Autor: Jeffery Deaver
Rok vydání (originál): 2001
Rok vydání (česky): 2011
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 342

8 komentářů :

  1. Ahoj Kristý - další skvělá recenze, jsem ráda, že sis na mě vzpomněla :) Já od Deavera ještě nic nečetla, tak až mě jednou cvrkne do nosu, určitě si na Tebe vzpomenu :)
    Krásný den

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Od autora jsem zatím nic nečetla, ale už dlouho se na to chystám :) Nedávno mě v knihovně od něj zaujala jiná kniha, ale i tahle vypadá dost dobře :) Musím se po ní podívat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji se po ní mrknout, je přečtená skoro hned a některé povídky za to opravdu stojí :) Budu zvědavá na Tvůj názor :)

      Vymazat
  3. Až se budu chtít bát, už vím, po čem sáhnu :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a určitě doporučuji, některé kousky jsou opravdu parádně nepříjemné. ;)

      Vymazat
  4. Výborná recenze :) Mám doma několik knih J. Deavera, ale bohužel jsem se k nim ještě nedostala. Stále přibývají nové knihy a nějak nestíhám a na dříve koupené zapomínám :( Krásný večer přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář :) A věř, jak dobře já znám přibývání nových titulů a odsouvání těch dříve koupených do stále vzdálenějších polic... :) Doporučuji však nějakého toho Deavera oprášit, mohl by se Ti zalíbit :) Krásný večer i Tobě, Šári! :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates