RECENZE | Nákaza (Robin Cook)

Všechny zdravím a vítám Vás u klasického pátečního článku - recenze :) Dnes se mrkneme na knihu, která pro mě byla velmi milým překvapením. Je to titul s rozkošným názvem Nákaza od Robina Cooka.
Doma už nějakého Cooka máme, ale Nákazu jsem pořídila ve výprodeji na bux.cz (kde jinde). Nalákala mě cenou a pak dlouho zůstala ležet nepovšimnutá v knihovně. Jenže pak jsem jednou potřebovala tenkou knihu, abych ji stihla přečíst do konce měsíce (což se mi nakonec stejně nepovedlo, haha). A sáhla jsem po Nákaze. A můžu Vám říct, že se to čte skoro samo.
V městech po celých Spojených státech propukají epidemie eboly. Epicentrem jsou nemocnice s předplacenou péčí a primárním pacientem doktoři, z valné části oftalmologové. Jeden z nich byl před časem v Africe a posléze se setkal s ostatními na konferenci. Vše se zdá být jasné, jde jen o to, nákazu potlačit. Jenže mladá epidemioložka Marissa Blumenthalová má víc otázek a ne všechny odpovědi ji uspokojují... Netrvá dlouho a Marissa je přesvědčená, že situace není tak průzračná, jak se zdá. Rychle se stává trnem v oku mnohých vlivných mužů, a hon na Marissu začíná. Ten má jediný cíl - umlčet ji.
Jestli jsem od Cooka něco čekala, byl to ústřední příběh s dobrým nápadem a napínavým zpracováním. Což bylo naprosto přesně to, čeho jsem se také dočkala (a to je vždycky fajn!). Ústřední námět byl nejen zajímavý, ale také v dnešní době velice aktuální, jelikož se jedná o nákazu ebolou. Cook ale knihu napsal už v roce 1987, takže dostál pověsti autora a apokalyptickými vizemi. Příběh má spád, je napínavý od začátku do konce a nenajdete v něm téměř žádné vedlejší odbočky. Slabé chvíle bych viděla v momentě, kdy Cook přepíná mezi vyprávěním o hlavní postavě Marisse a vyprávěním o hlavních záporácích. Měla by asi vznikat určitá mozaika událostí, ale bohužel – dá se v tom jen těžko orientovat a příběhu to ubírá na údernosti. Kromě tohoto detailu nemám samotnému příběhu a jeho zpracování co vytknout. Není to žádná vysoká literatura, ale jako takové napínavé letní čtení to poslouží výborně.
Vlastně jediná postava, kterou je možné opravdu hodnotit, je hlavní hrdinka Marissa Blumenthalová. Samozřejmě jsem potěšena, že se toho jako ženská hrdinka vůbec nebojí, na druhou stranu je ale strašně zbrklá a vše řeší se sakra horkou hlavou, což ji dostává do problémů a čtenáře do rozpaků. Cook se taky pokouší o nápadné zvraty v charakteru, respektive zdánlivém charakteru, postav, což mu celkem vychází, ale čtenáři stačí být pozorný a pravda mu neunikne – mnohem dříve, než chudákovi Marisse, která je na jednu stranu obezřetná, ale na druhou tak bolestně důvěřivá, až to není pěkné. Kromě Marissy nedostávají jiné postavy mnoho prostoru, snad kromě doktora Dubcheka, který se ovšem celou dobu projevuje jako prvotřídní kretén a na konci jeho působení – snad neprozradím příliš – je mu ještě odpuštěno nebo co, přitom by spíš potřeboval facku.
Kdybych měla nějak shrnout Cookův styl, řekla bych asi, že je to rychlé, svižné, úderné. Žádné dlouhé vysvětlování, představování, zkrátka se jde rovnou k věci. Jak už asi můžete vědět, tohle je přesně styl, který mě baví, takže je logické, že jsme si s Cookem pěkně sedli.
Nepřijde mi, že by měl tak specifický rukopis jako třeba Gillian Flynn (tu poznáte na první dobrou, neuvěřitelné) nebo Caroline Kepnes, která využívá velice netradiční sloh. Zkrátka je to takové trochu obyčejné a asi nenajdete nic, co by autora nějak výrazně odlišovalo od ostatních. Ale jednou za čas není nad obyčejné :) Byť mě třeba zmiňovaná Caroline Kepnes moc baví, pořád bych ji číst nemohla.
Musím konstatovat, že se mi kniha moc líbila. Čtení jsem si užila, bylo to krátké, rychlé, svižné, napínavé – zkrátka splňovalo to pravidla dobrého víkendového čtení. Cook si mě získal a já hned doobjednala ještě nějaké jeho tituly k těm, které už doma máme. Ve slevách Knižního klubu prostě nešlo odolat. Pokud nějakou jeho knížku doma vyhrabete, dejte mu šanci. Slyšela jsem sice, že je to všechno na jedno brdo (což mě nepřekvapuje), ale já se k tomuto autorovi budu určitě vracet vždy, když budu chtít číst něco trošku jednoduššího, ale zároveň napínavého a strhujícího.
Název knihy (originál): Cure
Název knihy (česky): Nákaza
Autor: Robin Cook
Rok vydání (originál): 1987
Rok vydání (česky): 2012
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 208
A teď mě jako vždy zajímá, zda autora znáte, či zda jste od něj už něco četli? Pokud ano, bavilo Vás to? A pokud ne, myslíte, že se do jeho knih někdy pustíte? A máte třeba v zásobě tipy na podobnou "jednodušší", ale přesto napínavou a čtivou literaturu? Určitě se podělte v komentářích :)
Mějte se krásně,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

15 komentářů :

  1. Od Cooka jsem nic nečetla, ale tak jsi mě na něj teď nalákala, že se snad půjdu mrknout, jestli náhodou nějakého doma nemáme (je totiž možné, že nějakou hroznou náhodou bude pohřbenej někde na dně nějakého temného šuplíku společně s knihami od McBaina a Agaty Christie).

    Každopádně, jsem ráda, že se ti kniha líbila a jsem moc zvědavá, jaké další tituly sis přikoupila (doufám, že se tu s námi podělíš o svou radost!).

    Měj se nádherně, Týnuško. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, to je přesně ten temnej šuplík, ve kterým se Cook vyskytoval i u nás, včetně společnosti :D Ale on si to chudák nezaslouží, jen tak se někde válet, ty knížky jsou tak sakra čtivé! :)
      O radost se podělím v přírůstcích, Cooků přibyla spousta. Ale bude toho za červen obecně habaděj, až se skoro stydím. Nebo takhle, stydím se hodně, ale výčitky mít nemůžu. Beru rozšiřování knihovny jako tvorbu dědictví pro budoucí generace. Takže vlastně záslužná činnost :)
      Měj se nádherně, kočko!

      Vymazat
  2. Vynikající recenze. Docela se ti podařilo mě na Cooka nalákat, líbí se mi to lékařské prostředí a navíc ty ceny na buxu jsou pravdu směšné. Tak až tam budu zase někdy něco nakupovat, přihodím i Cooka.
    Měj se krásně, Kristý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přihoď, Hani! Veledíla to nejsou, ale je to tak čtivé, až to není pěkné. Já se budu ke Cookovi ráda vracet. Taky se měj nádherně :)

      Vymazat
  3. Tak v prvom rade - máš neskutočne krásny blog!♥ Či už dizajn alebo to ako tu je všetko úhľadne usporiadané a človek sa pri prvej návšteve určite nestratí. Som rada, že som sa sem dostala a oddnes ho určite budem navštevovať častejšie. :) Vážne veľmi pekné, vidieť, že ťa to napĺňa.
    No a teraz späť ku knihe. Na prvý pohľad by som vôbec nepovedala, že bola napísaná ešte v roku 1987. Nadčasová s veľmi zaujímavým príbehom, aj keď o samotnom spisovateľovi som doposiaľ nepočula. Napokon, tento štýl kníh nepatrí medzi to čo vyhľadávam. Každopádne, pripomenulo mi to nášho slovenského spisovateľa - Jozefa Kariku (možno preto, že je to jediný autor CZ/SK scény, ktorému som dala šancu :D), aj keď jeho príbehy sa uberajú skôr takým hororovým smerom, no možno by ťa to bavilo. :) Už dávnejšie som si vravela, že musím prestať vyberať knihy iba podľa toho, čo práve letí a zamerať sa na to, čo mi padne do oka, na klasiku. Preto možno napokon dám šancu aj Robinovi. :)
    Veľmi pekná recenzia, prajem pekný deň. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak v prvom rade - máš neskutočne krásny blog!♥ Či už dizajn alebo to ako tu je všetko úhľadne usporiadané a človek sa pri prvej návšteve určite nestratí. Som rada, že som sa sem dostala a oddnes ho určite budem navštevovať častejšie. :) Vážne veľmi pekné, vidieť, že ťa to napĺňa.
    No a teraz späť ku knihe. Na prvý pohľad by som vôbec nepovedala, že bola napísaná ešte v roku 1987. Nadčasová s veľmi zaujímavým príbehom, aj keď o samotnom spisovateľovi som doposiaľ nepočula. Napokon, tento štýl kníh nepatrí medzi to čo vyhľadávam. Každopádne, pripomenulo mi to nášho slovenského spisovateľa - Jozefa Kariku (možno preto, že je to jediný autor CZ/SK scény, ktorému som dala šancu :D), aj keď jeho príbehy sa uberajú skôr takým hororovým smerom, no možno by ťa to bavilo. :) Už dávnejšie som si vravela, že musím prestať vyberať knihy iba podľa toho, čo práve letí a zamerať sa na to, čo mi padne do oka, na klasiku. Preto možno napokon dám šancu aj Robinovi. :)
    Veľmi pekná recenzia, prajem pekný deň. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, strašně moc Ti děkuji za nááádherný komentář :) Udělala jsi mi obrovskou radost a jsem ráda, že máš v plánu se vracet, strašně mě to těší.
      Budu ráda, kdy Cookovi dáš šanci, věřím, že by se Ti kniha mohla líbit. Děkuji za tip na Jozefa Kariku, vůbec neznám, ale určitě se poinformuji a něco od něj zkusím.
      Ještě jednou moc díky za slova chvály a krásný komentář, pěkný den i Tobě :)

      Vymazat
  5. Od autora máme doma jednu knížku (i když jsem si teda vždycky myslela, že je to autorka), ale teď ani nevím kde. Asi jí dám šanci. Ale nejdřív ji budu muset najít :D Když o tom tak přemýšlím, možná ji má u sebe mamka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já první knihy od Cooka taky sebrala mamce :) Budu ráda, když ho zkusíš a budu zvědavá na názor :) Měj se krásně, Kristý :)

      Vymazat
  6. Cooka znam, ale nikdy jsem necetla. Vzdycky jsem knihy shanela pro mamku. Ta od nej cetla snad vsechny... :-)
    Mimochodem, vis, ze se ti porad presmerovava stranka jinam? Aspon me to teda dela...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám maminku v čem dohánět :)
      A díky za upozornění, vím o tom, následovala panická proměna blogu, jak víš :D, abych se nakonec stejně vrátila k téhle šabloně. Kde je problém stále nevím, vymazání apod. jsem kontrolovala a stejně to občas pořád hapruje. Tak snad se to uklidní...

      Vymazat
  7. Tak jsem tu chtěla spustit, že knihu jsem četla a byl to takový lepší průměr :D a pak se ukáže, že vlastně neumím číst, protože jsem četla Návnadu a ne Nákazu... :D No jo, no, tak jinak - tuhle jsem nečetla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, takové věci se mi stávají pořád... naposledy jsem pěla ódy na jednoho českého autora, abych později zjistila, že je to Rus s hodně česky znějícím pseudonymem :D Stane se :)

      Vymazat
  8. Mám doma několik knih od autora, ale pořád jsem se k nim nedostala. Lékařské prostředí mám ráda, takže myslím, že mě určitě taky zaujme :) Měj se krásně, Kristy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zaujme, Šári. Budu pak zvědavá na Tvoje dojmy :) Měj se nádherně :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates