RECENZE | Volba (Nicholas Sparks)

Zdravím Vás, přátelé, a vítám Vás u nové recenze. 
Tentokrát se setkáváme nad krásnou knihou Volba od Nicholase Sparkse, která se po přečtení zařadila na první příčku mých oblíbenců od tohoto autora.
Poprvé jsem tento titul zaznamenala na blogu u Verunky, který ji moc vychvalovala a i mě kniha hned zaujala svojí krásnou, něžnou obálkou. Připsala jsem si ji tedy na seznam, ale dlouhé týdny jsem ji v knihkupectví obcházela, až se jednou Volba ocitla v kompletu se Vzkazem v láhvi, po kterém jsem také dlouho koukala. To už jsem neodolala a komplet jsem si pořídila.
Starý mládenec Travis se za nemilých okolností setkává se svojí novou sousedkou Gabby Hollandovou. Ta ho hned při prvním setkání obviní z toho, že jeho pes může za to, že její fenka čeká štěňata. Nenechá si nic vysvětlovat, jaké je však její překvapení, když druhý den Travise potkává v ordinaci veterináře Parkera. I přesto, že se Gabby Travisovu kouzlu sveřepě brání, něco ji k němu doslova táhne. Stačí jeden víkend a jejich život je změněn jednou provždy.
Jenže, střih. Život nikdy není tak jednoduchý a proto se s Travisem setkáváme o jedenáct let později. Už to dávno není ten okouzlující mladík, je manželem a otcem. A především mužem, který chyboval, a tato jedna chyba ho může stát lásku jeho života.
Právě příběh je to, z čeho jsem byla tak neskutečně nadšená a unesená. Když jsem si přečetla prolog, docela jsem se bála, jak bude Sparks tenhle námět rozmazávat a kolika životními etapami si budeme muset jako čtenáři projít. Nic z toho se naštěstí nekonalo. První část knihy se věnuje setkání Gabby s Travisem a jejich prvnímu společnému víkendu, který vše změní. Následuje brutální střih o jedenáct let dopředu, kdy je jejich vztah na hraně...
A je to právě ten střih, který příběhu strašně prospěl. Z různých komentářů na Databázi knih či Goodreads vím, že někomu po chuti nebyl, ale mě tenhle skok bavil. Dodal vyprávění říz a napětí, Sparks se díky němu vyhnul dlouhým popisům vývoje jejich vztahu, jak proběhly zásnuby, svatba... znáte to. Tohle všechno by pro mě bylo poněkud navíc, odbočovalo by to od hlavního námětu.
Musím také vyzdvihnout to, že tento román je jedním z těch, které mají neskutečně přiléhavý název. Když už si myslíte, že byla volba učiněna, zjistíte, že šlo jen o malou předehru k něčemu mnohem většímu. Paráda.
Ráda bych to shrnula tak, že tahle knížka pro mě představuje krásný příběh o osudové lásce, která je silnější než nástrahy života, než všechny překážky, dokonce než některé sliby... Je to nádherný příběh, který má podle mého názoru mnohem větší potenciál, než by mu kdekdo přisuzoval. Přeci jen, spadá do škatulky romantika.
Postavy jsou taková Sparksova klasika, nepřijde mi, že by ve svých knihách vymýšlel pokaždé něco nového. Travis je tak trochu floutek, zároveň však rodinný typ. On je vůbec plný kontrastů - má rád grilovačky s přáteli, ale každý den obědvá ten samý krůtí sendvič. Chtěl by rodinu, ale holky střídá jako ponožky. Je to cestovatel a viděl svět, nejradši má ale své rodné maloměsto. Upřímně si nejsem jistá, jestli ho Sparks takhle "rozervaného" zamýšlel, nebo to prostě nedotáhl. Vyšlo z toho ale jedno - naprosto reálná, uvěřitelná postava, která Vám bude sympatická od samého začátku. Přijde mi, že tyhle protiklady v sobě má asi každý, a mě to na Travisovi hodně bavilo.
S Gabby už je to trochu složitější, nepřišlo mi, že by věděla co chce, a navíc si ani nebyla schopná přiznat, že prostě možná neví. Já tohle přesvědčování sebe sama o něčem, o čem vím, že to není úplně pro mě, nemám moc ráda a takovým lidem příliš nerozumím. Pravda je, že když už to vzdala, šla do všeho po hlavě a ničeho se nebála. Celkově má ale Travis jako postava navrch - je zajímavější a pro příběh nosnější.
Přijde mi, že autor v této knize poněkud vybočuje z některých svých stereotypů, na které jsme v jeho dílech zvyklí. Myslím si, že budete překvapeni - já jsem tedy rozhodně byla. (A už jen proto tuhle knihu tak moc doporučuju!) Stylem psaní však Volba představuje Sparksovu klasiku, občas se zasní, ale většinou jde přímo po meritu věci, kterou chce sdělit. Já osobně jeho styl považuji za přímočarý, takový lehký a sladký. Příjemně se to čte a stránky Vám ubíhají, ani nevíte jak. Sparksovo psaní nepředstavuje nějak výrazně náročnou literaturu, naopak, jde o perfektní letní čtení. Akorát si připravte nějaký ten kapesník, protože se smutnými konci Sparks nešetří. 
Celkový dojem je nepopsatelný. Já jsem měla po knize to, čemu říkám čtenářská nebo knižní kocovina. To je ten stav, kdy jste dočetli něco tak sakra dobrého, že nevíte, jakým příběhem z Vaší knihovny pokračovat. Z Volby jsem se nemohla vzpamatovat. 
Musím Vám sem připojit to, co jsem napsala do bezprostředních dojmů na Goodreads a co jsem pak dávala i na Facebook: "Nejkrásnější Sparksova kniha, jakou jsem kdy četla. Tohle doporučuju všem, nejenom Sparksofilům. Jsem okouzlená, nadšená, uchvácená. Jedna z těch knih, která má i jiný než čtenářský přínos. Strašně silný zážitek a důvod k zamyšlení. Zítřejší začátek nového týdne beru jako další z mnoha nakopnutí, že se dá žít ještě o něco líp a ještě víc jinak."
Zkrátka tahle kniha něco ve mně změnila. Nebudu Vám tady složitě vykládat, kdo jsem a kdo si myslím že jsem a kým bych chtěla být, ale na mojí cestě za tím "já" byl tenhle titul strašně důležitý. V něčem jsem se poznala a uviděla jsem věci, které jsem předtím neviděla.
Ehm.
To je klišé přes klišé...
Shrneme to stručně: Jděte, tu knihu si kupte / půjčte / cokoliv (jen nekrást prosimpěkně), pak si sedněte, přečtěte si jí... a já doufám, fakt moc doufám, že tenhle můj recenzní výlev posléze pochopíte :)

Název knihy (originál): The Choice
Název knihy (česky): Volba
Autor: Nicholas Sparks
Rok vydání (originál): 2007
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 272
Dočetli jste to až sem? To jsem moc ráda a děkuji Vám :) Teď mi povězte, jestli jste tuhle knihu už četli nebo ne a jak se Vám zdála. Případně jaký máte vztah ke Sparksovi a jeho knížkám? Jsem moc zvědavá, přijde mi, že někdo ho úplně zbožňuje a někdo doslova nenávidí... Já sice nepatřím mezi zbožňovače, ale ráda ho mám a zajímá mě, jak to mají ostatní. Dejte mi vědět v komentářích :)
Mějte se krásně,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

14 komentářů :

  1. Páni! Fakt jsi mě navnadila! Myslím, že až dočtu Harryho, tak tam někam Volbu vmáčknu, protože je pravda, že jsem už Sparksovy knihy chtěla zkusit dřív, jen jsem neměla dostatečně silnou motivaci.

    Co se týče tvojí recenze, Kristýnko, tak je úžasná jako vždycky. Já miluju, když se někomu kniha fakt líbí a je z toho celý emocionální a skoro ani není schopný dostatečně popsat, jak moc je ta kniha pro něj důležitá. (Asi možná i proto, že já jsem takový ten strašně přecitlivělý typ a vždycky se pro věci hrozně nadchnu.)

    A taky jsem strašně ráda, že jsi zmínila i to tvoje klišé přes klišé, protože já občas taky něco dočtu a říkám si "wow, tohle absolutně změnilo můj pohled na [něco], nechápu, jak jsem do teď bez tohohle díla žila", a mám vždycky pocit, že nikdo nechápe, jak můžu tak moc zbožňovat knížku. Takže jo, rozhodně dávám na seznam a myslím, že si to dám jako letní "oddechovku".

    Měj se nádherně, Týnko, a kdybychom už spolu nemluvili, tak i krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, moc děkuji za krásný komentář a jsem ráda, že jsi odhodlaná dát Sparksovi a zvláště Volbě šanci. Já jen moc doufám, že se Ti bude líbit, a budu se moc těšit na to, co na knížku řekneš. Jako letní čtení rozhodně doporučuji :) A jsem moc ráda, že rozumíš mému klišé přes klišé :) Krásný víkend i Tobě!

      Vymazat
  2. Od Sparkse jsem nedávno četla svoji první knihu a moc jsem uchvácená nebyla. Dám mu ještě jednu šanci, pravděpodobně skrze Bezpečný přístav :D
    Ale pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je to takový bipolární autor, něco je moc dobré a něco děs (třeba Zápisník je za mě celkem propadák). Bezpečný přístav doporučuji, ten je pěkný, a pak tedy tu Volbu, která pro mě Přístav sesadila z trůnu :) Děkuji a jsem zvědavá na Tvé dojmy z druhé šance pro Sparkse :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze, vypadá to na nádhernou knihu :) Sparkse mám ráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky Péťo :) Jestli máš Sparkse ráda, Volba se Ti určitě bude také líbit. Za mě zatím jeho top kniha :) Měj(te) se moc hezky :)

      Vymazat
  4. Já sama jsem sice na knížce nějaké ty mouchy a mušky našla, ale celkově samozřejmě další krásné Sparksovo dílo. Strávila jsem s ní pár pěkných chvil na zahradě pod třešní a úplně jsem se zasnila a přenesla k Atlantiku mezi ty písečné duny a před očima mi zapadalo slunce. Aspoň v té první půlce. V té druhé už Sparks nasadí tvrdou realitu a člověku je z toho těžko. Myšlenky jsou tam ale skvělé... Pěkný postřeh s tím Travisem, tu jeho rozervanost jsem si vlastně vůbec neuvědomila. Jako postavu jsem si ho ale zamilovala. :) SUPER RECENZE! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, moc děkuji za milý komentář a za slova chvály :) Jsem ráda, že se i Tobě kniha líbila - já jsem se s ní asi trefila do nějakého supervhodného období, že mě tak strašně chytla... :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  5. No páni! Vážně boží recenze! Kdybych už na tu knihu nebyla nalákaná už dřív, rozhodně by si mě svojí recenzí dostala!..:D Knihu mám půjčenou z knihovny a moc se na ni těším. Bohužel jsem ale nejdřív viděla film, a to jsem původně vůbec neměla v plánu se na něj podívat, ale byl nádherný, rozhodně doporučuju, pokud si ho ještě neviděla..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář a jsem ráda, že se na knihu chystáš :) Budu se těšit na Tvoje dojmy :) Film jsem ještě neviděla, ale v létě se na něj určitě chystám, takže děkuji za nalákání :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Skvělá recenze! Tyhle "osobnější" prostě žeru, zdá se mi, že tímto způsobem blogger předá čtenářům něco víc :) Poslední dobou jsem svoje recenze taky ještě trochu víc zesubjektivnila (to slovo jsem si právě vymyslela :D) a zkrátka se mi to zdá lepší :)
    Doufám, že cestou za hledáním svého "já" potkáš ještě mnoho takových knih, já plánuju její koupi, že by ve čtvrtek? :D
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, Hani, a máš pravdu, je prostě nejlepší psát takto osobně a subjektivně - myslím, že je to příjemné jak pro blogera samotného, tak právě pro čtenáře :) A myslím, že Volba bude zítra jasná volba ;) Měj se báječně :)

      Vymazat
  7. Sparkse čtu hrozně ráda. Volbu už mám půjčenou z knihovny a pustím se do ní teď někdy v létě. Nevím proč, ale Sparkse čtu většinou v létě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost a pevně věřím, že se Ti bude líbit :) Těším se pak na recenzi :) A mám to úplně stejně - ono to je takové letní čtení :) Měj se krásně, Kristý :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates