KNIŽNÍ TIP | Afghánec (Frederick Forsyth)

Ahoj všem! Vítám Vás u nového knižního tipu :)
Dnes jsem si pro Vás připravila knížku, kterou jsem právě o prázdninách četla před pár lety a dodnes si živě vybavuji, jak jsem do ní byla zažraná a jak strašně mě vzala. Ráda bych jí proto představila i Vám - jde o Afghánce od Fredericka Forsytha.
Anotace z Databáze knih: Svět má za sebou newyorské a londýnské atentáty a západní bezpečnostní služby si nemohou dovolit opominout ani tu sebemenší stopu, která by jim mohla pomoci odhalit další plány teroristů. V počítači vysokého představitele Al-Kajdy, jenž unikl zatčení jen tak, že spáchal sebevraždu, jsou nalezeny dva podezřelé textové dokumenty. Objevuje se v nich výraz Al-Isra, který odkazuje k zázračnému zjevení ze života proroka Mohameda. Odborníci na Korán potvrzují, že pokud je Al-Isra název plánované teroristické akce, může jít o nepředstavitelně ničivý úder…
Zpravodajští experti se však brzy ocitnou na mrtvém bodě, aniž by měli jakoukoli představu, co vlastně ze strany Al-Kajdy hrozí. V tu chvíli přichází ke slovu zdánlivě šílená myšlenka – pokusit se proniknout přímo mezi vůdce arabských teroristů. Tím, kdo má na sebe tento úkol vzít, je Mike Martin, plukovník SAS ve výslužbě. Mike opouští rozestavěný dům, kde chtěl v klidu prožít zbytek života, a vydává se na nejnebezpečnější misi svého života…
Frederick Forsyth svým Afgháncem znovu dokazuje, že v něm má žánr špionážního románu opravdového mistra. I v této knize vychází z nejžhavější současnosti, a přesto se mu podařilo vytvořit zcela originální a napínavý příběh, jenž kromě naléhavého poselství o novodobých hrdinech boje se zlem přináší i pozoruhodnou zprávu o historických příčinách terorismu a vnitřních mechanismech fungování Al-Kajdy.
Už Vám snad ani nedokážu popsat, v čem je ta kniha tak zatraceně dobrá. Četla jsem ji před pěknými pár lety a vždy, když se na ní v knihovně povídám, všechny ty pocity, které jsem při čtení měla, se mi v takovém silném návalu vrátí. Je to prostě silný příběh s koncem, který jsem absolutně nečekala, perfektně vystavěný a dokonale zvládnutý jak po stránce samotného děje, tak jednotlivých postav, jejich motivací a pocitů. Forsyth je mistr, a tahle kniha je toho hmatatelným důkazem. Doporučuji proto knihu každému, a zvlášť těm, kdo při čtení chtějí zažít neobyčejně silný příběh lidské odvahy, bez příkras patosu a falešného hrdinství. Jeden z top thrillerů, jaké jsem kdy četla :)
Máte s autorem a jeho knihami nějakou zkušenost Vy? A přímo s Afgháncem? A baví Vás tento spisovatel? Budu zvědavá na Vaše komentáře :)
Přeji Vám famózní letní dny, mějte se krásně!
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

9 komentářů :

  1. Musím se přiznat, že knihu jsem ještě nikde neviděla :O
    Každopádně nevypadá vůbec špatně a docela dost jsi mě nalákala :)
    Děkuji za tip a měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, Luci, stojí za přečtení :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Od autora jsem zatím vůbec nic nečetla, ani doma žádnou knihu nemám. Takže vůbec neznám jeho styl. No možná by nebylo od věci ho jednou vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  3. Od autora jsem zatím vůbec nic nečetla, ani doma žádnou knihu nemám. Takže vůbec neznám jeho styl. No možná by nebylo od věci ho jednou vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by se Ti mohl zalíbit :) Měj se krásně, Šári :)

      Vymazat
  4. Víš co, Týnko? Stop it. Už takhle je můj seznam knih na přečtení delší, než Rapunzeliny vlasy a ty každým dalším článkem na ten seznam přispíváš.

    Od autora jsem nikdy nic nečetla a musím se přiznat, že o knize jsem neměla ani ponětí. Podle anotace ale rozhodně vypadá skvěle a když na ní někde narazím, sáhnu po ní. :)

    Měj se nádherně a díky za doporučení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš za ta Tvoje doporučení, díky kterým se zase rozrůstá můj seznam ;)) Měj se pěkně!

      Vymazat
  5. Hm, tak teď jsi mi nasadila brouka do hlavy (jako to ostatně uděláš skoro pokaždé :D) - autora samozřejmě znám, ale ještě jsem od něj nic nečetla. Nejsem si totiž tak úplně jistá, jestli je to něco pro mě. Nemám ráda válečné příběhy v jakékoliv podobě, ať už se jedná o současnost či minulost. Nic špionážního jsem dosud určitě ještě nečetla, nicméně i tak mě kniha dokázala zaujmout. Jak je to možné?
    Díky ti! Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hrůza, když se něco takového stane :) "Není to nic pro mě a stejně jsem na to děsně zvědavá." Znám to dobře. Třeba se jednou ke knížce dostaneš, věřím, že by se Ti mohla líbit. Měj se krásně, Hani :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates