KNIŽNÍ TIP | The Grownup (Gillian Flynn)

Zdravím Vás, přátelé! 
Vítám Vás u nového knižního tipu. Dnes to bude tip říznutý takovou minirecenzí, moc jsem nevěděla, kam zhodnocení této jednohubky zařadit a nakonec to vyhrála právě středeční rubrika.
Přináším Vám doporučení na povídku, kterou byste si podle mého názoru v žádném případě neměli nechat ujít, a sice na titul The Grownup od Gillian Flynn.
Anotace z Goodreads: A canny young woman is struggling to survive by perpetrating various levels of mostly harmless fraud. On a rainy April morning, she is reading auras at Spiritual Palms when Susan Burke walks in. A keen observer of human behavior, our unnamed narrator immediately diagnoses beautiful, rich Susan as an unhappy woman eager to give her lovely life a drama injection. However, when the "psychic" visits the eerie Victorian home that has been the source of Susan's terror and grief, she realizes she may not have to pretend to believe in ghosts anymore. Miles, Susan's teenage stepson, doesn't help matters with his disturbing manner and grisly imagination. The three are soon locked in a chilling battle to discover where the evil truly lurks and what, if anything, can be done to escape it.
Ve stručnosti: Opět v zásadě nesympatická hlavní hrdinka, která si přivydělává čímkoliv, pokud to vydělá peníze rychle a s minimem úsilí, se díky této své snaze dostává do domu, do kterého si nikdy vstoupit nepřála. O pomoc ji totiž požádá Susan, která se bojí domu, ve kterém bydlí, jelikož je k němu vázáno dávné neštěstí. Její nevlastní syn se začíná chovat divně. Jenže... je realita takhle jednoduchá a je možné ji zprostředkovat očima jediného člověka?
Ta povídka je naprosto skvělá. Povím Vám, já se při čtení bála jako malá, až jsem si říkala, zda to neodložím. 
Začátek je typická Gillian, pěkně zostra a s trochou šoku. Na to, co přijde, Vás nijak nepřipravuje, prostě to po Vás hodí. Já docela koukala, k čemu jsem se to dostala :) V polovině textu to vypadá na úplně normální (i když skvěle napsanou a sakra děsivou) duchařinu. Jenže pak se stane... Gillian Flynn. Závěrečná část textu člověka docela uzemní, a po dočtení máte - alespoň pro mě klasický - flynnovský pocit. Co když...? A jestli...? Jenže pokud...?
Jestli někdo umí donutit čtenáře přemýšlet o tom, co se stalo a jak, je to podle mě rozhodně tato autorka - a s každou další knihou ukazuje toto svoje umění s většími grády. Na takto malém prostoru (cca 70 stran) dokázala rozvést poměrně kompaktní a smysluplný příběh se zajímavými postavami a závěrem hodným pořádného přemýšlení a možná i re-readingu. To podle mě jednoznačně ukazuje na její spisovatelské kvality.
Za mě je tahle povídka absolutní must-have, navíc na buxu za směšné peníze. Srdečně doporučuji! :)
Jak to máte s Gillian Flynn Vy? Taky máte pocit, že je s každou další knihou lepší a lepší? Mě ten její vývoj úplně fascinuje, myslím, že ušla pořádnou cestu a že se máme v budoucnu na co těšit.
A co tato povídka? Četl ji někdo z Vás? A jak se Vám případně líbila? 
Budu moc ráda, když se ozvete v komentářích :)
Mějte se parádně,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

10 komentářů :

  1. Páni, kniha je fakt tenoučká, ale vypadá dobře! :) Jen nevím, jestli já a angličtina...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdi, klidně se do ní pusť, právě Gillian Flynn mi po jazykové stránce přijde velice snadno stravitelná, já snad nenarazila na jediné slovo či větu, kterým bych nerozuměla :)

      Vymazat
  2. Nečetla jsem, ale zní to vážně moc dobře.
    Možná se po tom kouknu v knihovně.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu ráda, když se ke knížce někdy dostaneš. Je to moc pěkné čtení! :)

      Vymazat
  3. Vzhledem k tomu, že dočítám prvního Adlera-Olsena a jsem nadšená a chci víc, asi konečně uskutečním tu objednávku na buxu, kde mám (mimo jiné) i tuhle krásku. Jinak s progresem Flynnové rozhodně souhlasím, je to až neuvěřitelné :)
    Měj se krásně a užívej (ať jsi, kde jsi) léta :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tak strašně ráda, že Tě Adler-Olsen baví, Hani, to si neumíš představit. Styl se sice s dalšími díly trochu mění, ale třeba z posledního Nesmírného jsem byla úplně unesená, recenze bude zítra :) The Grownup přihoď, za těch pár korun je to pěkné počtení :) Měj se báječně!

      Vymazat
  4. Gillian mám ráda, získala si mě svou Gone Girl. The Grownup je určitě kniha, kterou naprosto potřebuju přečíst, takže hned jak na ní někde ""omylem"" a ""náhodou"" narazím, tak po ní chňapnu. :)

    Měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Káťo, je to tak, tohle potřebuješ! Budu zvědavá na dojmy :) měj se skvěle :)

      Vymazat
  5. Do knihy jsem se pouštět nechtěla, ale po Tvém článku je to jasné! :)

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates