RECENZE | Krysař (Viktor Dyk)

Moji drazí, vítám Vás u nové recenze :)
Dnes jsem si pro Vás připravila článek o díle českém a klasickém. Jedná se o útlou knížku Krysař, kterou jsem si nedávno pořídila v krásném vydání v Levných knihách a ze které jsem byla docela unesená.
Krysař pro mě samozřejmě nebyl neznámý, přeci jen jsem chodila do školy :) a navíc jsem ho i před lety četla. Ale vůbec jsem tehdy nedokázala ocenit tu krásu jazyka, viděla jsem jen obtížnější čtení... Na re-reading mě, zcela upřímně, nalákala tahle krásná edice od nakladatelství Fortuna Libri, které se teď objevuje v Levných knihách a kterému nelze odolat. A zaplaťbůh za něj, protože tohohle druhého čtení rozhodně nelituji.
Do města Hameln přichází krysař, aby jeho ulice zbavil všudypřítomných krys. Jeho dílo je brzy úspěšně dokonáno, jenže krysaře k městu přitahují neuzavřené vztahy. Ten s krásnou Agnes, do níž je krysař zamilován, a také ty s místními konšely, kteří mu odmítají za vykonanou práci zaplatit. Krysař zjišťuje, že to nejsou pouze krysy, co Hameln trápí, ale i jeho samotní obyvatelé. Když přichází neodpustitelná křivda a zrada, krysař se rozhodne město očistit pořádně, nejen od krys.
Příběh je krátký, úderný a strhující. Nese v sobě velké morální ponaučení a na modelu několika vztahů velice dobře reflektuje neduhy společnosti. Myslím, že každý je s příběhem ze školy vcelku důvěrně seznámen, ale musím říct, že jsem v závěru stejně byla maličko překvapená, ale hlavně – autor mě i přesto, že jsem dějovou linku znala, dokázal strhnout a příběh pro mě byl napínavý. Tomu se říká umění, myslím si :)
Hodnotit postavy je trochu ošemetné, protože kromě zamyšleného krysaře, jehož myšlenkové pochody je občas poněkud náročnější pochopit (alespoň pro mě, já to všechno takhle moc neprožívám), jsou postavy spíše archetypální. Každopádně do příběhu se každá z nich hodí a je nenahraditelná.
Celý balíček ale dokonale prodá autorův styl psaní. Ten jazyk, ten starý a někdy trochu krkolomný jazyk, je úplně nádherný. Vznosná slova, okouzlující stavba vět. Jazyk, který je k vyprávění příběhu využit, je takový něžný, křehký, skoro se bojíte, aby se díky tragédii příběhu sám neporanil. (To jsou mi obraty.) Je to vážně boží. Četla jsem to něco málo přes sto stran pěkných pár dní, už jen proto, abych si naplno vychutnala tu neuvěřitelnou krásu jazyka. Kdyby Vás nezajímal příběh, doporučuji si Krysaře přečíst jen pro tu spoustu andělsky dokonalých slov, která autor při vyprávění použil.
Celkový dojem je, jak už asi tušíte, opravdu parádní. Knížka se mi moc líbila a rozhodně ji těm, kdo ji ještě nečetli, moc doporučuji. Pokud se nebudete dojímat nad krásou jazyka tolik, jako já, máte přečteno raz dva a za tu chvilku tenhle čtenářský zážitek stoprocentně stojí. 
A na závěr mám pro Vás jednu větičku, kterou jsem zapomněla vyfotit, ale mrzelo by mě nesdílet ji s Vámi: 
Je zbytečno odcházet, chceme-li se vrátit. 
(Krysař, str. 97)
Název knihy: Krysař
Autor: Viktor Dyk
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 128
Povídejte, četli jste Krysaře? A jak se Vám líbil? Co Vás na příběhu nejvíce okouzlilo? Nebo to byl naopak jazyk, který Vám učaroval? A nebo se Vám kniha vůbec nelíbila a moje nadšení nesdílíte? Budu ráda, když se ozvete v komentářích :)
Mějte se nádherně,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

4 komentáře :

  1. Moc krásná a taková rozněžnělá recenze :) Na knihu mám po jejím čtení (někdy "v mládí" :D) stejný názor jako jsi měla ty, takže rozhodně zvážím re-reading, navíc tohle krásné vydání mi zkrátka nesmí uniknout :)
    Měj se krásně, Kristýnko a koukej se nám vrátit, zdá se mi, že asi nejsi úplně online, což? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vydání nádherné a re-reading srdečně doporučuji :)
      Je to teď s blogem takové všelijaké, vysvětlovala jsem to v recenzi na Fulghuma - zkrátka člověk míní, Pán Bůh mění. Snad se to brzy vrátí do normálu.
      Měj se báječně, Hani!

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze, Kristý :) Knihu jsem nečetla, ale dceři se docela líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Šári :) jsem ráda, že se dceři líbila - má skvělý literární vkus! :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates