KNIŽNÍ TIP | Pohrobci zla (Nicolas d'Estienne D'Orves)

Ahoj přátelé!
Zdravím Vás u nového knižního tipu. Dnes si dáme něco napínavého a děsivého, a sice knihu Pohrobci zla od francouzského autora Nicolase d'Estienne D'Orves. Tuto knížku jsem četla před několika lety a byl to jeden z těch titulů, které prostě nešlo odložit.
Anotace z Databáze knih: V týž květnový den roku 1995 jsou na různých místech v Německu objeveni čtyři mrtví muži, nazí, s rozdrcenou ampulkou kyanidu v ústech a s chybějící pravou rukou. Spojuje je jediná věc: narodili se v Lebensbornu, nejutajovanější organizaci nacistů, lidské chovné stanici, kde měli přicházet na svět noví lidé, výhradně árijci, určení k naplnění snu o čisté, dokonalé rase. Německé úřady však nález ututlají. O deset let později v Paříži osloví mladou novinářku Anais podivný člověk, bohatý norský sběratel Vidkun Venner. Ten obdržel zásilku od neznámého odesilatele, která obsahuje čtyři mumifikované pravačky. Chce, aby mu novinářka pomohla zjistit, kdo mu je poslal a co za tím vším vězí. Jak postupuje pátrání, přibývá mrtvol, výhrůžek, znepokojujících signálů, ukradených spisů a policejních případů zametených pod koberec. A Anais začne pochybovat - opravdu to všechno přestalo s koncem války? Šokující námětem, poutavý příběhem a působivý jeho zpracováním - takový je román mladého francouzského prozaika, kniha, jíž se po zásluze dostalo zájmu široké čtenářské obce po celé Evropě.
Tahle knížka je must-have pro ty z Vás, kdo se rádi začtou do literatury s tématem druhé světové války a dokáží si vychutnat trochu toho knižního dobrodružství, které občas graduje do maličko obtížněji uvěřitelných sfér. Já osobně bych to charakterizovala jako mix druhé světové války s Danem Brownem, přičemž příběh Pohrobků zla je uvěřitelnější a literární úroveň vyšší. Vyústění knihy však je trochu přitažené za vlasy, to musím přiznat, jenže příběhu to svědčí a knihu to myslím nijak nesráží. 
Pro mě bylo tohle jedno z těch maratonských čtení, kdy člověk musí číst pořád dál a jen velice nerad a obtížně knihu odkládá. Jak můžete vidět z ukázky, tempo vyprávění je výživné už od samotného začátku. Autor s ničím neotálí, nečekejte žádný pomalý rozjezd. Čtenář je zkrátka hozen do vody a musí plavat. I přesto, že se jedná o knihu napínavou a dobrodružnou, zůstává přehlednou a snadno srozumitelnou - člověk se neztrácí v postavách a ani v ději a jeho časových souslednostech. Osobně si myslím, že měl autor tuto knihu naprosto bravurně promyšlenou a že neponechal nic náhodě, což je samozřejmě pro čtenáře úplná mňamka, abych tak řekla :)
Bohužel, od autora u nás vyšla jenom tato jedna kniha a vzhledem k tomu, že je Francouz, moc si od něj v originále nepočtu. Snad se časem dočkáme i dalších titulů. Vy autora znáte? A četli jste tuto knihu? Na Slovensku vyšly ještě Poslední dny Paříže - nezná někdo z našich slovenských bloggerských kolegů? :) Budu ráda, když se podělíte v komentářích :)
Mějte se moc krásně!
K

8 komentářů :

  1. Parádní tip, který mě velmi zaujal a navíc - dneska je ten článek prostě úžasně napsaný! Nálož emocí, jak blázen, myslím, že by se ti opravdu podařilo nalákat i mrtvolu :D
    Tak se měj krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, i mrtvolu říkáš? :) To jsem moc ráda, děkuju za pochvalu, Haničko :)) Krásný den přeji!

      Vymazat
  2. Zajímavá kniha. Ještě jsem o ní neslyšela, ale píšu si ji na seznam. Díky za doporučení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám velkou radost, že Tě zaujala a doufám, že až se k ní jednou dostaneš, bude se Ti líbit :) Hezký den :)

      Vymazat
  3. Knížku jsem už kdysi zaregistrovala, ale samozřejmě na ni zapomněla. Díky za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dostalas mě tím "druhá světová válka se potká s Danem Brownem". Vážně jsem snad nikdy u tvých doporučení neměla takovou chuť si knihu přečíst tak moc, jako u tohohle. Myslím, že se po knize poohlédnu, až trochu zredukuju tu svou gigantickou TBR. :)

    Měj se nádherně a díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že jsem Tě takhle nalákala, Káťo. Dovolím si Tě ale upozornit, že představa, že se TBR někdy zmenší, je mylná. :D Měj se krásně!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates