KNIŽNÍ TIP | Nevěra (Paulo Coelho)

Přeji Vám krásný čtvrtek a vítám Vás u nového článku :)
V posledním měsíci jsem, jak už jsem tu zmiňovala, udělala pár změn ve svém životě. S tím souviselo i zrušení rozvrhu na blogu - připravovat články podle tabulky už mi nedělalo radost, a o tom by blog být neměl. Nicméně, jak na to tak koukám, se zrušením rozvrhu přišlo i zrušení veškeré disciplíny, protože knižní tip jsem Vám nepřinesla už pěkně dlouho. Tak snad to dnes napravím! Četli jste už Nevěru od Paulo Coelha? :)
Před několika lety jsem snad nečetla nic jiného, než Coelha. Hltala jsem jednu jeho knihu za druhou. Mám pocit, jako bych z téhle vášně trochu vyrostla, ale přesto Coelho zůstává jedním z mých top autorů. O to víc mě štve, že jsem jeho knihy četla v době, kdy jsem si vše půjčovala z knihovny, takže byť patří k těm autorům, od kterých mám načteno nejvíce, jeho knih mám bohužel doma poskrovnu. Hlásí se nějaký sponzor?
Nevěru jsem dostala od maminky k Vánocům, tuším před dvěma lety. Přečetla jsem ji během pár dní a tenkrát mě tolik neoslovila. Až zpětně zjišťuji, že právě tato kniha patří k autorovým top titulům. Jedná se o skvělou sondu do života průměrné ženy. Průměrně šťastné, průměrně spokojené, průměrně milující i milované... Na poměrně malém prostoru rozehrává Coelho geniální hru s obyčejností a věčně zápolícími protiklady: přáním být výjimečný a přáním být normální. Přáním prožít strhující příběh, o kterých jen čteme a přáním odolat pokušení. V knize se kolem dokola nic moc neděje (a kdo mě zná, ví že tohle nemusím), jenže tady to nevadí, ba naopak. Autor si výborně pohrává s atmosférou a pozvolným plynutím příběhu.
Podle mě si tato kniha rozhodně zaslouží Vaši pozornost! :) 
Anotace z Databáze knih: Lindě je 31 let a podle mínění všech vede dokonalý život: bydlí ve Švýcarsku, v jedné z nejbezpečnějších zemí světa, má skvělé manželství, milujícího manžela, roztomilé a způsobné děti a zaměstnání novinářky, na které si nemůže stěžovat. Rutina a předvídatelnost každodenního života v ní však začínají budit pochybnosti. Už nedokáže snášet úsilí, které musí vynakládat, aby vypadala šťastně, zatímco ve skutečnosti k životu pociťuje nesmírnou apatii. To všechno se změní, když se setká s mužem, s nímž si v době dospívání byla citově blízká. Jacob je teď úspěšný politik a během interview, které s ním Linda pořizuje, v ní posléze vzbudí něco, co už dávno nepocítila: vášeň. Linda teď udělá všechno pro to, aby si tuto nedosažitelnou lásku vybojovala. Bude muset klesnout až na samé dno lidských citů, aby nakonec došla vykoupení.
Jak to máte s tímto světově proslulým autorem Vy? Četli jste od něj něco a jak Vás to bavilo? Nebo máte přečtenou přímo Nevěru? Jak na Vás tato kniha zapůsobila? Budu moc ráda, když se podělíte v komentářích :)
Přeji Vám nádherný den,
K

20 komentářů :

  1. Moc se mi líbí, jak skvěle knihu popisuješ, nicméně já a Coelho - nenene, to nejde dohromady...Tak snad se nechám zlákat nějakým dalším tipem :)
    Měj se krásně, Kristý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Hani. Je mi jasné, že to není autor pro každého :) Tak snad ten další bude pro Tebe inspirativnější. Měj se parádně :)

      Vymazat
  2. Coelha jsem ještě nezkoušela a nevím, jestli někdy zkusím. Jednu dobu jsem si říkala, že ano, dokonce jsem si vybrala i knihu... Veronika se rozhodla zemřít, ale pak jsem si to zas rozmyslela. Vím, že jsou dva tábory lidí... buď Coelho ano či ne, nic mezi tím :) No, možná mi zvědavost nedá a vyzkouším. Dá se jeho styl k někomu ještě třeba přirovnat? Já mám pořád pocit, že jde tak trošku o motivační literaturu... nebo se úplně pletu a jsem vedle? To totiž opravdu nemusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě k tomu rozvrhu blogu... pokud už to člověka netěší, nemá to cenu a na blogu by se to stejně jednou odrazilo. Vkládej články podle chuti, tak je to nejlepší :) Měj se krásně, Kristý :)

      Vymazat
    2. Šári, já bych doporučovala vyzkoušet a uvidíš. Některé jeho knihy opravdu zavání takovým filozofováním nad podstatou života atd., na druhé straně jsou tyto myšlenky vždy prezentovány na pozadí nějakého příběhu. K těm filozofičtějším kouskům patří Alchymista, Valkýry, možná i ta Nevěra je takové "babravější" čtení... Doporučila bych Ti zkusit třeba Vítěz je sám, napínavá kniha se zajímavým příběhem. Tenhle titul mě bavil fakt moc, trochu vybočuje z autorovy tvorby, ale pro takové "navyknutí" na jeho styl je to myslím ideální.
      Snad jsem Ti poradila dobře... ale stejně si za dva dny budu rvát vlasy, proč jsem Ti doporučila tohle a ne tamto a jestli jsem to dobře popsala.
      A k rozvrhu - díky za podporu a pochopení, máš naprostou pravdu. teď mě to blogování zase baví mnohem víc :))
      Měj se báječně, Šári <3

      Vymazat
    3. Moc děkuji, Kristý, asi ho opravdu někdy zkusím, abych si mohla udělat nějaký názor. Měj se krásně :)

      Vymazat
    4. Není zač, Šári, doufám, že se Ti autor zalíbí a že mě nebudeš proklínat :)) Měj se pěkně!

      Vymazat
  3. YAAAAAAS. Konečně taky můžu říct, že jsem četla něco, co na blogu doporučuješ. Je to skvělý pocit. :D

    COELHO JE MŮJ FAVORIT. Občas teda je trošku #problematic (třeba Aleph, když na to koukam takhle zpětně, to je místy takový trochu zvrhle divný, ale místy je to typický Coelho se svými úžasně filosofickými pasážemi, které já jednoduše miluju), ale jinak mám jeho knížky hrozně ráda. Třeba Veronika decides to die nebo Alchymista jsou moc skvělý záležitosti.

    Mám to s Nevěrou úplně stejně, jako ty. Když jsem to četla, tak si říkám "hm, nic moc teda", protože jsem to četla právě po Veronice a Alchymistovi, kteří mě úplně zasáhli (v tom dobrém slova smyslu, ofc). Teď když to zpětně posuzuju, tak s tebou naprosto souhlasím. Knížka se mi líbí fakt moc. Coelha doporučuju, kudy chodím.

    Udělalas mi hroznou radost tímhle článkem. Měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, já mám takovou radost z Tvojí radosti, ani nevíš <3 Moc Ti děkuji! :) Jsem ráda, že i Tebe Coelho takhle baví. K Alchymistovi asi není třeba cokoliv dodávat, to je prostě pecka. Bavila mě ale i Pátá hora, nebo Ďábel a slečna Chantal, a taky U řeky Piedra jsem usedla a plakala. Šárce jsem teď zase doporučovala Vítěz je sám, což je kniha, která podle mě docela vybočuje z Coelhovy typický tvorby, ale taky je to úžasný čtení. No zkrátka a dobře, Coelha milujeme, viď? :)) Alef mě teprve čeká, nedávno jsem to rozečetla a říkala jsem, WTF? Takže jsem ho odložila, ale plánuji se k němu co nejdříve vrátit.
      Děkuji Ti za krásný komentář a měj se báječně! :)

      Vymazat
  4. Ahoj, od tohoto autora jsem zatím nic nečetla a po pravdě mě to ani neláká...ale nikdy neříkej nikdy, hlavně že se Tobě líbí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba ho někdy časem ozkusíš a najdeš v něm zalíbení, uvidíš :) Moc Ti děkuji, Marcelko, měj se pěkně!

      Vymazat
  5. Nevěru jsem četla a nelíbila se mi. Byla to moje první kniha od něj a myslím, že to nebyla správná volba.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, kdybych od něj četla jako první Nevěru, odradilo by mě to. Třeba časem zkusíš nějaký jiný titul, který Tě osloví více, uvidíš :)

      Vymazat
  6. Pauolo je autor s velým A. Jeho knížky se mi čtou levou zadní a jsem ráda, že jsem už několik knih přečetla :) Moc pěkná recenze :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  7. Od autora jsem četla akorát Veronika se rozhodla zemřít (snad jsem ten název nepopletla). A příběh se mi líbil, ale nějak mi nesedl styl psaní, usínala jsem u toho a tak jsem autorovi už další šanci nedala. I když jsem to četla někdy ve třinácti nebo ve čtrnácti, tak bych ho možná mohla zkusit znovu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by to za zkoušku stálo, chce to podle mě chytit ten správný čas :) Ale někdo si ke Coelhovi cestu prostě nenajde, a já to chápu :)

      Vymazat
    2. Uvidím... nějak si nejsem jistá, jestli ano nebo ne :D

      Vymazat
  8. Coelho ano ano ano. Ja ho milujem mám skoro všetky jeho knihy i doma i sfúknute. Ešte ma čakajú Valkyry a tebou spomínaná Nevera. Určite si ju prečítam i keď musím skonštatovať že tie novšie sa mi už menej páčia ako napr. Taky Vitaz je sam. A takisto musím uznať že ceske preklady i obálky sú lepšie aj krajšie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další příznivec, mám radost! Trochu tedy závidím, že máš knihy doma, mě fakt štve, že jsem si je tenkrát jen půjčovala. Valkýry se Ti budou líbit, povedená kniha, no a Nevěra myslím také, což je asi jasné z tipu :) Já se teď chystám na tu novou knihu o Matě Hari, jsem zvědavá, jelikož s Tebou souhlasím v tom, že ty starší knihy jsou prostě top. Děkuji za komentář, měj se krásně :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates