KNIŽNÍ TIP OD MAMINKY | Stehlík (Donna Tartt)

Krásný středeční podvečer Vám všem! 
Vítejte u nového knižního tipu :) Rozhodla jsem se oživit tradiční rubriku takovým ozvláštněním, a sice občasnými tipy na knihy přímo od mojí maminky. 
Jestli znám náročného čtenáře, je to moje mamka. Knížky si pečlivě vybírá, nepřečte jen tak něco a nebojí se knihu zkritizovat. Ať už mi doporučila cokoliv, vždy to bylo dobré (a že jsem občas byla i skeptická...). Proto věřte, že Vám v této rubrice moc špatných knih asi nepřinesu :)
Jako první jsme společně vybraly Stehlíka od Donny Tartt. Tento titul dostala mamka na Vánoce od babičky a přes počáteční zděšení nad počtem stran se brzy pustila do čtení. Nevěřili byste, jakou rychlostí knížku sfoukla, a to i přesto, že tuhle s sebou na cesty do práce fakt netahala.
Na knize se mamce nejvíc líbil autorčin styl, který je velmi poutavý a čtenář je stále v obraze - neztrácí nit vyprávění. Navíc děj rychle plyne a Vy tak otáčíte stránky a ani si neuvědomujete, jak rychle Vám příběh před očima ubíhá. Také příběh samotný je silnou stránkou knihy - není zrovna z nejveselejších a doopravdy Vás zasáhne. Přestože je kniha opravdu hodně popisná, čte se jedna báseň. Mamka při čtení opravdu nemusí rozsáhlé popisy (jo, jsem po ní :)), ale tady jí to nejenže nevadilo - dokonce ji to vysloveně bavilo.
Anotace z Databáze knih: O životním příběhu Theodora Deckera lze s trochou nadsázky říci, že je především příběhem osudových ztrát a nálezů – teroristický útok v newyorském Metropolitním muzeu umění jej v raném mládí připraví o milovanou matku, ale zároveň ho nečekanou shodou okolností učiní vlastníkem slavného díla holandského mistra Fabritia, obrazu nevyčíslitelné hodnoty zvaného Stehlík. Důsledky obou těchto událostí, společně s vlivem několika velmi rozdílných přátel – od Andyho, intelektuálního syna zámožné newyorské rodiny, přes dobromyslného postaršího starožitníka Hobieho až po živelného ukrajinského imigranta Borise –, odkloní Theův život směrem, o jakém se mu do té doby ani nesnilo, a neoddělitelně jej svážou nejen se světem umění, ale i se světem zločinu. Poslední román Donny Tarttové patří k nejzářivějším klenotům současné americké prózy: rozpoutal nefalšované čtenářské i kritické nadšení, získal Pulitzerovu cenu za rok 2014, literární kritici po celém světě se předhánějí v jeho chvále, nadšeně jej oceňuje Stephen King či Michelle Obamová… zkrátka a dobře: pokud hledáte velký americký román, který se navíc ještě skvěle čte, je pro vás Stehlík Donny Tarttové to pravé. 
Četl někdo z Vás Stehlíka? Jak se líbil Vám? Nebo se na něj teprve chystáte? Já v budoucnu určitě, jen to musím vychytat v čase, kdy budu hodně doma, cestovní knížka to není :)
Doufám, že se Vám bude nová podrubrika líbit a těším se u dalšího článku :)
Mějte se krásně,
K

16 komentářů :

  1. Myslím, že jen málo lidí četlo Stehlíka - nejspíš to bude tím počtem stránek. Já jsem ho teda taky nečetla, ale podobně jako Ty ho mám doporučeného - a v mém případě od taťky. Stejně jako Tvoje mamka je i můj taťka veliký čtenář, má docela široký čtenářský záběr, je schopen přečíst i opravdu náročné knihy, do těch, od nichž ostatní utíkají, se on pouští jako do dalšího zajímavého dobrodružství (například Atlasova vzpoura). Stehlíka přečetl taťka podobně jako Tvoje maminka docela rychle, a to i přes to nemalé množství stránek - a liboval si, jak dobře a čtivě je ta kniha napsaná (právě třeba na rozdíl od té Atlasovy vzpoury, kterou by byl býval nejradši prokrátil tak na pětinu obsahu i míň..) a že vlastně nemá slabé místo a je to prostě něco :-) Takže---mám na Stehlíka jen samé dobré recenze od samých věrohodných zdrojů..asi bych se do něj měla taky pustit.

    Díky za dvojitý tip na Stehlíka a hezké čtení!
    Měj se krásně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji za skvělý komentář a jsem ráda, že názor Tvého tatínka se shoduje s názorem mojí mamky. Budeme se tedy opravdu muset do Stehlíka pustit! :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Na tu bichli jsem pokukovala uz driv. Ale ta tloustka me dost odradila :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Přísahám, že pokaždé, když jsem v knihkupectví na něj koukám. Sama nevím, proč jsem si tu knížku ještě nepořídila, mně bichle nevadí, ale prostě nepořídila...
    No, časem určitě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že za to bude stát. Jsem zvědavá, co na něj pak povíš :)

      Vymazat
  4. O knize jsem neslyšela a přesto, že věřím, že má tvoje maminka opravdu dobrý vkus na knihy ji nevyzkouším. Mám dojem, že i kdyby byla napsaná sebelíp, tak by mě kvůli tématu nebavila :(

    OdpovědětVymazat
  5. Já zrovna začala shánět vánoční dárky - takže i když sama bych si tenhle kousek nejspíš nepřečetla, možná tvůj tip přece jen využiji :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych byla moc ráda - kdyžtak pak dej vědět, zda měl dárek úspěch :) Měj se krásně, Lory :)

      Vymazat
  6. Ta tloušťka knížky mě vůbec neodrazuje — možná právě naopak. Navíc mi ji na goodreads a na tumblru doporučuje vážně KAŽDÝ a všude na ní vidím pozitivní ohlasy. Rozhodně tuhle záležitost plánuju přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také už se do ní budu muset pustit, samotnou mě to sepsání tipu navnadilo :))

      Vymazat
  7. Mám rada tlste knihy ak sú ctive. Folletaca jeho piliere zeme aj na veky vekov som obe sfukla za týždeň a to v češtine. Hladam vianočné čítanie aj nejaké zaujímavé tipy pre zákazníkov tak na toto sa pozriem. Vďaka :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že byl můj tip užitečný a doufám, že se bude kniha líbit :)

      Vymazat
  8. Několikrát jsem Stehlíka zahlédla v knihkupectví a bichle je to tedy opravdu pořádná. Nevím, jestli si ji někdy přečtu, i když námět je zajímavý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji pořizovala za babičku, a pamatuju si, jak jsem přišla do knihkupectví a docela jsem čučela, co to po mně ta babi chce koupit :) Tloušťka mě hodně překvapila, ale zdá se, že zde je to ku kvalitě :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates