RC RECENZE | Psi nebaletí (Anna Kemp)

Ahoj, přátelé!
Zdravím Vás u nového článku. Dnes si dáme pěkně zábavnou recenzi, protože pro Vás mám připravené povídání o dětské knize Psi nebaletí. Tento titul je určen opravdu pro ty nejmenší a myslím, že některé maminky určitě zaujme.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji PRESCO GROUP.

Pejsek Biff není obyčejným psem. Kdepak. Nezajímá ho aportování klacků ani jiné ryze psí záležitosti. Touží po tom, stát se baletkou. Jenže jak známo, psi přece nebaletí...
Příběh byl společně s krásnými ilustracemi, ke kterým se dostanu později, mojí hlavní motivací pro výběr knížky. Chtěla jsem se potěšit něčím, co má v sobě poselství toho, že každý může dělat naprosto cokoliv, co si zamane - pokud do toho dá své srdce.
A pejsek Biff srdcař rozhodně je. I když mu v jeho snu všichni brání a i když to vypadá beznadějně, nevzdává se a nakonec si svoje tajné přání opravdu splní. Všem tím vyrazí dech a dokáže, že možné je všechno.
Nejvýraznější postavou celého příběhu je rozhodně samotný Biff, který toho sice moc nenamluví, ale jeho činy hovoří za něj. Rozkošná drobná postava psíka, který se nevzdává ani ve chvílích, kdy to vypadá beznadějně.
Také jeho malá majitelka je sympatická, za svého kamaráda bojuje a snaží se mu jeho složitou cestu co nejvíce usnadnit. Naopak tatínek, to je takový škarohlíd, který zkrátka konstatuje, že psi nebaletí a je hotovo.
Postavy jsou samozřejmě značně archetypální, což tento žánr vyžaduje a je to naprosto v pořádku. Samotný příběh perfektně dokreslují.

Autorčin styl zcela odpovídá cílové skupině čtenářů, je jednoduchý, poutavý a srozumitelný. I v pár větách autorka hezky ztvárňuje různé zvraty a zdůrazňuje důležité okamžiky příběhu. Také přechod mezi sděleními jednotlivým postav je stylově oddělen, což mě u knížky určené mrňousům velice mile překvapilo.
Navíc musím samozřejmě velmi chválit krásné ilustrace, které mě zaujaly na první pohled a při pročítání knihy mě nadchly ještě více. Jsou senzační, jak sami vidíte na fotkách.

Knížce strhávám jednu hvězdičku za to, že v textu se neustále střídá použití přítomného a minulého času a podle mě to musí působit rušivě na kohokoliv. Mám ráda, když je kniha dotažená po všech stránkách a tady tento problém doslova bije do očí. Pomineme-li však střídání časů, je kniha Psi nebaletí skvělým titulem pro děti, které potěší nádhernými ilustracemi a také ujištěním, že pokud budou něco dělat s láskou, budou v tom nejlepší na světě.
 
Název knihy (originál): Dogs Don't Do Ballet
Název knihy (česky): Psi nebaletí
Autor: Anna Kemp
Rok vydání (originál): 2010
Rok vydání (česky): 2015
Nakladatelství: PRESCO GROUP
Počet stran: 32
Jak se Vám tato knížka pro děti líbí? Zaujala Vás? A ptám se případných maminek, co je pro Vás při výběru knih pro Vaše ratolesti důležité?
Budu se moc těšit na Vaše komentáře a přeji Vám hezké předvánoční dny (už se nám to blíží! :)),
K

2 komentáře :

  1. Jéééé...u Presca vychází tak rozkošné tituly. Ještě jednou ti moc gratuluji (a tiše závidím) spolupráci s nimi :)
    Měj se nádherně a užij si každou další publikaci, která se ti od nich dostane do ruky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, moc Ti děkuji za miloučký komentář, vydávají opravdu krásné věci, člověk se snadno vrátí do dětských let. Psi by byli něco pro Tebe ♥ Měj se nádherně!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates