KNIŽNÍ NETIP | Pygmej (Chuck Palahniuk)

Ahoj!
Moc Vás zdravím u dnešního článku :) Už jsem to psala na Facebooku, ale musím to zopakovat i tady. Mám teď příšernou psací krizi. Vůbec ze sebe nejsem schopná vyždímat všechny ty recenze, které Vám dlužím - ráda bych je už měla sepsané a připravené k publikování. Ale prostě mi to nějak nepíše. S Katkou z Trojtečky jsme přišly na to, že je to asi tím, že u toho nepiju víno. Škoda, že zrovna abstinuju, ale tak alespoň čuchnu ke špuntu, až doma někdo něco rozdělá :)
Čtecí krizi zase naopak rozhodně nemám, spíš naopak. Četla bych, až bych brečela, ale té školy a práce je nějak hrozně moc. Navíc jsem schopná nad jedním desetiminutovým úkolem strávit dvě hodiny, no zkrátka lednová šnekonemoc jako vyšitá :)
Teď už ale pojďme k tématu dnešního článku. Už delší dobu pro Vás plánuji v rámci rubriky knižní tip připravit kromě mých tipů a tipů od mojí maminky také články s knižními netipy. Tedy články o knihách, které Vám rozhodně doporučit nemohu. Zatím mám v zásobě tuším tři takové netipy a vždy se jedná o knihy, které jsem rozečetla, ale nedočetla, a které se mi natolik nelíbily, že jim ani neplánuji dávat druhou šanci. Dnešní volba padla na Palahniukova Pygmeje.
Chuck Palahniuk patří k mým velkým oblíbencům a anotace tohoto titulu zní celkem lákavě. Rozhodla jsem se mu proto dát šanci i přesto, že jsem tušila zradu v podobě "jazykového a stylového experimentu". Měla jsem poslechnout svoji intuici. Téma knihy by mě sice zajímalo, ale ten text se zkrátka nedá číst. Alespoň pro mě je to naprosto nevstřebatelné, nemám z toho žádný zážitek a prostě mě to jen otravuje... A když to člověku nepřináší potěšení, není důvod s tím ztrácet čas.
Anotace z Databáze knih: Protagonistou a vypravěčem románu je třináctiletý chlapec, který přijíždí do USA z blíže neurčené nedemokratické země v rámci výměnného studentského programu. Rodina, u níž je ubytován, je typicky středostavovská, bělošská a křesťanská – kuřecí matka, kravský otec, jméno hostitelské rodiny: Cedarovi. Během půlročního pobytu má za úkol vytvořit vlastní exponát pro studentskou vědeckou soutěž, vyhrát její místní kolo a dostat se až do celostátního finále ve Washingtonu. Až na to, že chlapec je odmala trénován v bojových uměních, v praktikách zabíjení, chemii – a nenávisti k Americe. Krycí jméno: Operace Zkáza. Nebyl by to Palahniuk, aby se z toho nevyloupla černočerná komedie o terorismu a rasismu. Autor cituje Hitlera, Maa, Mussoliniho i jiné „extremistické šerify a dementní proroky“, bere si na paškál americkou konzumní společnost a paroduje levicové a pravicové názory. Také se odvážil dál než kdy předtím na půdu jazykového a stylového experimentu: román je téměř celý napsán osekaným, redukovaným jazykem primitivního vypravěče. 
Co o této knize soudíte Vy? Bavilo by Vás číst něco psané tímhle lámaným stylem? Je to pro vás obohacující? Nebo se podobným věcem spíše vyhýbáte?
Jsem moc zvědavá, co mi k tomu všemu povíte v komentářích :)
Mějte se překrásně!
K

14 komentářů :

  1. Oj, tak to bych nedala. Mám dost po první stránce :D Ani námět mě příliš neuchvátil. Od Palahniuka mám doma Ukolébavku a Zalknutí, tak doufám, že mě nečeká něco podobného...
    Měj se krásně a mimochodem - úžasný nápad na rubriku. Já vím, že primárním cílem by asi mělo být čtenáře na blozích nalákat, já mám ale moc ráda i tyhlety "antičlánky" :)
    PS: Přeji úspěšné překonání psací krize ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Palahniuka bych se nebála, ty normálně psané knihy jsou zajímavé. Tohle je ale moc. Moc díky za pochvalu rubriky, nechci tady nikoho lynčovat, ale zkrátka ne každá kniha je zrovna ta pravá k doporučení dál... Měj se moc hezky, Hani :)

      Vymazat
  2. Palahniuk me zatím vůbec nikdy nelákal a neláká :) A co se týče krize, pokud to nejde, tak to, Kristý, vůbec nelámej přs koleno. My si na recenze počkáme :) Přijde den, kdy to půjde samo a budeš psát, psát a psát ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Šári :) Snad už to přijde, chybí mi ten příjemný pocit ze psaní... :))

      Vymazat
  3. Od Palahniuka jsem četla kdysi Zalknutí a nedočetla jsem. Od té doby mě tento autor vůbec neláká, i když Klub rváčů bych si někdy ráda přečetla. A jinak psací krizi mám celkem taky, když už je konečně čas něco psát, tak se mi tak strašně nechce...Ale určitě se to zlepší :-)
    Přeji Ti hezký den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne že bych byla ráda, že máš psací krizi, Marcel, ale jsem trošinku ráda, že v tom nejsem sama. Snad nás ta potvora brzo opustí :) Jinak já nemám s Palahniukem vysloveně špatné zkušenosti, ale musí na něj být dost specifická nálada. Měj se moc hezky!

      Vymazat
  4. Palahniuka miluju! Fakt. Moc se mi líbí taková ta jeho naléhavost a excentričnost... Deník je třeba úžasný. Nebo Klub rváčů. Nebo Zalknutí. Bohužel ale teda s tím hodnocením Pygmeje naprosto souhlasím... já vlastně ani z hlavy nevím, jestli jsem tu knížku tehdy dočetla nebo ne, nezůstalo z ní ve mně vůbec nic, jenom si pamatuju ty pocity zmaru a že jsem z toho skoro lezla po zdi.. přišlo mi to nějak úplně zbytečné.

    Myslím, že je dost možné, že tu psací krizi způsobil právě tenhle zběsilý Pygmej! A jinak.. na psací krizi pomáhá hlavně psát, něco, někam, nějak.. ono to přijde! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se tu taky našel Palahkniukův příznivce. Mně se od něj hrozně líbil Snuff, byť to asi zrovna patří k tomu bizarnějšímu čtení. Co mě naopak vůbec nechytilo, krom Pygmeje, byly Neviditelné nestvůry. Ale je to dlouho, takže je možné, že dnes už by se mi to i docela líbilo.
      Moc díky za komentář, měj se nádherně! :)

      Vymazat
  5. Abych se přiznala, Kristý, tak o autorovi slyším a prvně a nejspíš to bude i tím, že by mě kniha neoslovila. :-) První řádky anotace vypadaly celkem zajímavě, ale další čtení mě úplně odradilo.
    Krizi chápu, trvalo mi týden, než jsem byla schopná sepsat recenzi na knížku a přitom jsem přečetla dvě další! Ale neboj, přejde to jako mávnutím kouzelného proutku ;-)
    Měj se krásně :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soni, tos mě uklidnila, že to tak hezky přejde. už aby to bylo! :) A nenech se od Palahniuka úplně odradit, tohle je extrém, ale on jinak píše fakt zajímavé a poutavé knihy. Když Tě něco zaujme - kromě Pygmeje ;) - dej mu šanci :) Měj se moc hezky!

      Vymazat
  6. Taky si myslim, že kniha nebude moc pro mě ale ta krize prijde na každého. Ale vino mě u toho pit nenapadlo. Kdybycj to dekala pokaždé, tak si dráha polovička bude myslet,ze jsem alkoholik. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tak se přidám a řeknu, že jsem o knížce neslyšela a tedy...moc mě ani nezaujala :D Každopádně! Neboj, ona ta krize odejde! :D Nebo spíš přejde! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, už aby to bylo, zatím ze mě všechny články lezou jak z chlupaté deky :)) :D

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates