RC RECENZE | Džehenem (Dušan Čater)

Ahoj, moji milí a vítejte u nového článku 😊
Dnes pro Vás mám připravenou novou recenzi a rovnou mohu prozradit, že budu strašně chválit. Díky jedné z mých spoluprací se mi dostala do ruky knížka tak nenápadná a přitom tak famózní, až se tomu těžko věří.

Knihu mi mezi svátky zcela nečekaně poslali z nakladatelství Větrné mlýny a já jsem jim za to strašně vděčná. Společně s Džehenem přišel i druhý titul, a sice Rus je ten, kdo miluje břízy, na který jsem také moc zvědavá a doufám, že si od něj mohu slibovat podobně úžasný zážitek.
Kniha je sestavena z celkem šesti příběhů a jejich společným motivem je, dle slov autora, imigrace. Příběhy jsou navíc navzájem propojeny, byť mnohdy těmi nejtenčími možnými nitkami. Postavy se v určitých momentech svých životů potkávají a zaplétají se tak do sítě složitých vztahů, ovlivněných nelehkou přistěhovaleckou pozicí. Jednotlivé příběhy si podobné ale nejsou, ba naopak - jejich hlavní postavy by nemohly být v odlišnějších životních pozicích.
Do příběhu zapadla každá povídka, snad kromě té poslední. Ta mi přišla v knize poněkud zbytečná a klidně bych ji oželela. Její protkání s dalšími příběhy nebylo zpracováno tak brilantně, jako u ostatních povídek a navíc byl její děj na rozdíl od zbylých jen velmi obtížně uvěřitelný.
Troufnu si však s autorem trochu polemizovat o jeho vlastním vymezení hlavního tématu knihy - spíše než sondou do života imigrantů mi kniha přišla jako sonda do života lidí se složitými životními cestami, lidí opuštěných, trpících, nešťastných. Lidí, kteří za sebou táhnout svoji minulost a ať chtějí nebo ne, nemohou se jí zcela zbavit. Jistě, spojuje je to, že jsou všichni přistěhovalci, někdy to snad i způsobuje některé komplikace v jejich životech, ale jejich přistěhovalectví mi ne pokaždé přišlo jako ústřední bod jejich potíží.
Nicméně, ať je to jak chce a ať je středobod jejich neštěstí kdekoli, jejich příběhy jsou neskutečné, srdcervoucí, ale zároveň nesmírně uvěřitelné. Všechno se to mohlo stát a nejspíše se to i mnohým lidem doopravdy stalo. Stačila jedna malá chyba, kterou udělá kdekdo, ale zrovna jim se vymstila. Stačilo špatné slovo, zaváhání, rozhodnutí. Zároveň se ale autor vystříhal takových těch fatalistických projevů a filozofování nad životem. V tomto směru tedy neskutečná poklona a prosím, chci více takového čtení. 
Jednotlivé příběhy by samozřejmě nedopadly tak bravurně bez svých postav. Ano, opět tu budu vychvalovat až do nebes, protože vykreslení postav, to je další Čaterova silná stránka. V pár větách Vás seznámí s jejich minulostí, s důležitými okamžiky jejich životů, ale zároveň nic zdlouhavě nepopisuje. Nadávkuje Vám přesně takové množství informací, které potřebujete k tomu, abyste jednotlivé charaktery lépe pochopili, abyste porozuměli jejich úmyslům, motivacím, přáním a snům.
Rychle a úderně Vás vpustí do světa jednotlivých postav a pak rozbalí další mistrnou záležitost: dialogy. Bože, bože, Čater píše tak neuvěřitelné dialogy. Přirozené, přehledné, čtivé, všeříkající. Dialogy, které jsou šité na míru jednotlivým postavám a které jen podtrhují jejich rozličné vlastnosti. Dokonalé.
Postavy jsou nesmírně různorodé, u každého najdete něco, v čem si s ním zanotujete i v čem s ním budete spíše nesouhlasit. V této knize nejsou postavy jen na papíře, ony žijí a dýchají - a Vy s nimi.
Některé silné stránky autorova stylu psaní jsem nastínila už u postav. Vyzdvihla bych především zmiňované dialogy. Při čtení máte pocit, že to snad říkáte zrovna Vy. Jsou tak nenucené, přirozené, a lidské, až je to na tom papíře k neuvěření. Tak dobře napsanou konverzaci jsem viděla ve svém čtenářském životě opravdu jen párkrát a už jen kvůli nim by celá kniha stála za přečtení.
Ale autor má i další trumfy. Úderné popisy, které nezdržují a které Vám řeknou přesně tolik, kolik potřebujete vědět. Schopnost vykreslit situaci do nejmenšího detailu, aniž by to bylo otravné, a vtáhnout tak čtenáře do daného okamžiku. Díky tomu spoustu věcí skutečně prožijete s hlavními hrdiny jednotlivých příběhu.
Dále bych pochválila gradaci jednotlivých příběhů, které prostě mají perfektní stupňování a směřují vždy k nějakému rozuzlení. K rozuzlení, v rámci kterého Vás autor pokaždé překvapí, neboť Čater píše úžasně nevyzpytatelně.
Poslední chválu budu pět na použití vulgarismů. To by jeden neřekl, viďte 😂 Jenže on je Čater užívá strašně správně, dávkuje je velmi přesně a nesnižuje se ke sprostotě pro senzaci. A znáte to, on někdy ten vulgarismus do textu patří, pokud se to dobře trefí.
"Každou celou hodinu jí tančící páreček připomínal dny nedlouho po svatbě, kdy byl jejich život na vlas stejný jako ty zasrané hodiny." (Džehenem, str. 96)

Nebudu to tu prodlužovat, tahle kniha je neskutečná, báječná a dechberoucí a já ji všem stokrát doporučuji! Když jsem jí otevírala, v životě jsem nečekala, že mě takhle nadchne, a o to větší radost mám, že se tak stalo. Zasluhuje si nejjasnějších pět hvězdiček a hlavně Vaši pozornost!

Knihu můžete koupit zde.

 
Název knihy (originál): Džehenem
Název knihy (česky): Džehenem
Autor: Dušan Čater
Rok vydání (originál): 2010
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: Větrné mlýny
Počet stran: 244
Jaké máte zkušenosti s knihami z Větrných mlýnů Vy? Už jste nějakou četli? Jak se Vám líbila? 
A nalákala jsem Vás svou recenzí na Džehenem? Já moc doufám, že ano! Napište mi v komentářích, co si tom všem myslíte 😉
Mějte se báječně,
K

8 komentářů :

  1. Skvělá recenze :) Dost jsi mě na ni nalákala, jsem ráda, že jsi z ní tak nadšená, tak třeba se po ní někdy také podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu a jsem ráda, že Tě kniha zaujala, fakt si to zaslouží. :))

      Vymazat
  2. Tak to jsem moc ráda, že se ti kniha líbila. Já mám z Větrných mlýnů za sebou jedno velké zklamání, tak vůbec nemám chuť se do dalších dvou knih pouštět. Ale třeba budu mile překvapená, až na ně jednou dojde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, Šári, Počátek veškeré lásky... Taky jsem se díky tomu bála těchto novinek. Ale tohle je úplně jiná třída, o sto levelů výš a milion hvězdiček v hodnocení víc. Zkrátka pecka. Držím palce, ať se Ti další knihy od VM líbí více :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze, Kristý, do knihy se sice asi nepustím, ale sepsala jsi to opravdu famózně (jako to ty vždycky, ale tentokrát...no chápeš :D)
    Měj se krásně ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Přes tvé nadšení si myslím, že mě by kniha nesedla. Tohle téma mě moc nezajímá a tak by mi kniha asi nic nepřinesla. Ale jsem ráda, že se ti tolik líbila :)

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates