RC RECENZE | V mlze (Caroline Eriksson)

Ahoj, moji milí, zdravím Vás u nové recenze!
Dnes pro Vás mám připravený článek o novince, o které už asi všichni z Vás slyšeli. Podíváme se totiž na knihu V mlze od Caroline Eriksson.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Leda.

Po tomto titulu jsem dlouho mlsně koukala, ale dostal se ke mně až jako recenzní výtisk přímo od nakladatelství Leda. Ihned, jak kniha dorazila, pustila jsem se do čtení, a nebýt neodkladných povinností, měla bych ji přečtenou snad za jeden jediný den.
Greta odjíždí se svým mužem Alexem a jejich malou dcerou Smillou na několik dní na chatu. Během pobytu se rozhodnou udělat si výlet na malý ostrůvek v jezeře Maran, u kterého chata stojí a o kterém se vypráví nejrůznější temné příběhy. Greta zůstává v lodi a Alex se Smillou se vypravují na procházku po ostrově. Jenže se nevrací a na ostrově nejsou nikde k nalezení. Když se Greta vzpamatuje natolik, aby vyrazila na policii, dozvídá se šokující informace: Její manžel ani její dcera neexistují…
Příběhu se nedá upřít jeho čtivost a dobře dávkované napětí. Opravdu jste od začátku do konce zvědaví, jak to tedy celé bylo a myslím, že každý čtenář se celkem v začátku pokusí vymyslet hned několik teorií. Troufnu si taky tvrdit, že většina z těchto teorií se ukáže jako mylná. Otevřeně se Vám přiznávám, že jsem dost dlouho nedokázala odhadnout ani směr, kam se to celé ubere, což by asi správný thriller měl mít.
Jenže kniha v sobě bohužel nenese jen pozitiva. Celý text je na můj vkus dost zmatečný, což sice vhodně ilustruje situaci hlavní hrdinky, zároveň je to ale čtenářsky takové nepřívětivé. 
Nejvíce mě ale zklamal asi samotný závěr. Já prostě čekala psychothriller, a ono se z toho vyloupne v podstatě drama. Pokud doufáte v mrazivé a mysteriózní čtení, ke kterému motiv jezera Maran svádí, pozor. Zase tak ledové to nakonec nebude.
Veškeré postavy poznáváme skrze myšlenky a vyprávění hlavní hrdinky Grety, proto je těžké je nějak objektivně hodnotit. O Gretě si ale něco povědět můžeme. Většinu času činí absolutně nepochopitelná rozhodnutí (a ano, jsou nepochopitelná i poté, co rozluštíte hlavní zápletku, omluvu pro spoustu věcí tahle postava prostě nemá). Neustále přemítá o tom samém, dokola a dokola, a ve svém projevu Vás o každé této myšlence dokonale informuje. Celkově musím říci, že je poměrně nesympatická a já jsem si k ní nedokázala najít cestu. 
Další postavy jsou popisované výhradně jejím prostřednictvím, proto nebudu hodnotit jejich vykreslení, bylo by to trochu bezpředmětné. Postav je ale celkem dost a ne u všech jsem si jistá nutností jejich zařazení do příběhu. Sice rozumím tomu, proč je autorka v příběhu chtěla mít a jaká byla jejich funkce, ale některé tam opravdu nemusely být a příběhu by to nijak neuškodilo. Naopak, docela s chutí bych je oželela.

Osobně mi přijde, že kniha měla potenciál být vynikající sondou do myslí určité skupiny lidí (odpusťte ten obecný termín, ale nechci tu prozrazovat mnoho). Nejsem si úplně jistá, zda to naplnila. Nebo lépe řečeno – ona to asi naplnila, ale autorka to podle mého podala nedostatečně. Nicméně tohle může být pouze můj osobní problém, takže to neberte až tak vážně.
V průběhu čtení jsem také zjistila, že mám opravdu hodně ráda v knihách přímou řeč, a že když je jí málo, dost mi chybí. V této knize najdete přímých řečí opravdu jen pár, vyprávění plyne především prostřednictvím myšlenek hlavní hrdinky, a to navíc ještě dost zmatených. Tento aspekt vyplývá z celého námětu, takže to nemohu a ani nechci autorce vyčítat. Jen upozorňuji pro další milovníky dialogů a přímé řeči :)
Celkově je vyprávění trošičku zmatené a chaotické, ale zase ne natolik, abyste se nezorientovali. Kromě toho je to však nesmírně čtivé, já otáčela stránky, ani jsem nevěděla jak. Už jsem to psala výše, nebýt toho, že bohužel musím někdy pracovat, kniha by padla za jeden jediný den, což samozřejmě o něčem svědčí. Jen těžko se odkládá, neustále se zajímáte, co se stane za chvíli a ještě za chvíli a ještě za jednu chvíli… až jsou tři ráno a Vy si říkáte: „Tak teda ještě tuhle stranu.“

Dojmově byla kniha bohužel trochu slabší, než jsem čekala, ale když se obrátím zpět, musím konstatovat, že celkově byla dobrá a že ji mohu s klidným svědomím doporučit dál. Pouze navrhuji jistou střídmost a opatrnost při nastavování Vašich očekávání. Já je měla sakra vysoká, takže to, že na mě kniha nezapůsobila tak, jak jsem já doufala, není její problém. 
V hodnocení jsem nejprve váhala mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale musím říct, že kniha si rozhodně zaslouží čtyři. Mám pro to hned několik důvodů. Tím prvním je způsob vypravování, který mně sice přišel příliš zmatečný, ale zároveň uznávám, že byl svým způsobem jedinečný a že perfektně podkresloval pocity hlavní hrdinky. Objektivně musím toto hodnotit pozitivně. Druhým a hlavním důvodem vyššího hodnocení je skutečnost, že jsem opravdu naprosto nedokázala odhadnout, jak kniha dopadne – na začátku čtení jsem neměla nejmenší představu, jak se to vyvine, a žádná z mých průběžných teorií se také neukázala jako pravdivá. To se mi často nestává, proto klobouk dolů před autorkou – bylo to tak jednoduché, a přitom tak neodhalitelné.
Celkově Vám ji ke čtení doporučuji, ale nenechte se zmást, psycho to možná je, ale thriller už tolik ne :)

Knihu můžete koupit zde.

 
Název knihy (originál): De försvunna
Název knihy (česky): V mlze
Autor: Caroline Eriksson
Rok vydání (originál): 2015
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: Leda
Počet stran: 240
Kdo z Vás už V mlze také četl? Co na knihu říkáte? Souhlasíte se mnou v něčem, nebo ne? A pokud jste knihu nečetli, chystáte se? Čím Vás nejvíce láká?
Budu se moc těšit na Vaše komentáře a přeji Vám krásný zbytek nedělního večera,
K

17 komentářů :

  1. Když opominu to, že jsem chtěla první tři kapitoly, nejméně, nakopat hlavní hrdinku, tak se mi strašně líbila :)
    Závěr už moc překombinovaný a nereálný, nicméně četla se jedním dechem :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže se víceméně shodneme, to jsem ráda. Hlavní hrdinka byla celkem k nakopnutí, naprostá pravda :) Měj se hezky, Katy :)

      Vymazat
  2. Četla jsem na knihu už několik recenzí a nikdo nebyl zrovna dvakrát nadšený. Většina se rozčilovala nad postavou hlavní hrdinky (stejně jako Ty k ní nenašli cestu) a já si pořád nejsem jistá, jestli se odhodlat ke koupi nebo ne. :-) Ale Tvoje recenze se mi moc líbí :-)
    Měj se krásně, Kristý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soni, moc děkuji za pochvalu recenze, udělala jsi mi radost :) Nějak se nedokážu rozhodnout, zda Ti říct "jdi do toho", nebo ne... Já nevím, věřím, že se najdou lidé, kterým tohle čtení opravdu skvěle sedne, takže možná to za pokus stojí. Navíc musím znovu vyzdvihnout tu nepředvídatelnost děje, s něčím podobným jsem se už dlouho nesetkala. Pokud se do knihy nakonec pustíš, doufám, že se Ti zalíbí a budu se kdyžtak těšit na Tvé dojmy :) Měj se moc hezky :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze :) O knížce jsem už slyšela a tedy nějak se neumím rozhodnout, zda se po ní podívat, či ji zatím "nechat ležet" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Je složité poradit... Doporučuji ji zkusit, ale nemít přehnaná očekávání, asi tak :)

      Vymazat
  4. Jako vždy, úžasné napsané! :)
    Ty víš, jak moc se mi kniha líbila a opravdu mě mrzí, že jste si "správně" nesedly. Pořád si stojím za tím, že kniha je opravdu strašně kontroverzní a musí dokonale čtenáři sednout, jinak z toho není pravý požitek :)
    Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucinko, moc a moc děkuju za pochvalu :) Mě to taky mrzelo, celou dobu jsem na Tebe myslela :) Chápu, co Tě na ní tak bavilo a čím Tě dostala, ale na mě to ten stejný efekt nemělo. Ale ona by to byla nuda, kdyby na nás všechny knihy působily stejně. Každopádně Ti děkuji, žes mě na ní nalákala, jsem ráda, že jsem si ji přečetla :) Měj se moc pěkně!

      Vymazat
  5. http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/11/caroline-erikssonova-v-mlze.html

    OdpovědětVymazat
  6. http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/11/caroline-erikssonova-v-mlze.html

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrá, tak bez toho se asi obejdu. Dokážu překousnout kde co, ale na nesnesitelné hlavní hrdinky už jsem trošku alergická, obzvlášť pokud nejsem stoprocentně schopná odhalit jejich motivaci :)
    Povedená recenze, Kristý, jsem moc zvědavá, co dalšího od Ledy se ti dostane do rukou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že to pro Tebe úplně není, ale uvidíš časem. Tvoje dojmy by mě totiž zajímaly :)
      Moc děkuju Hani, uvidíme uvidíme :)

      Vymazat
  8. Super recenze:) Knížku jsem doposud nezaznamenala, ale určitě si ji pořídím, protože děj vypadá vážně suprově :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jak to tak vypadá, musím si na seznam připsat další knihu. Tahle vypadá skutečně a už jen kvůli anotaci jsem dost zvědavá. Navíc by se mi nějaké drama na obměnění hodilo. Takže děkuju za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě knížka zaujala a jsem zvědavá, co na ni po přečtení povíš, Kristý :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates