RECENZE | Dítě Bridget Jonesové (Helen Fielding)

Ahoj, moji milí :)
Vítejte u nové recenze. Dnes pro Vás mám připravený článek o takové rozverné knížce plné zábavných a prekérních situací, o novém dobrodružství naší oblíbené zmatkářky... o knize Dítě Bridget Jonesové.
Po novém pokračování Bridget Jones jsem pokukovala od chvíle, kdy na podzim vyšlo, ale nějak jsem nikdy nedošla onoho vnitřního přesvědčení, že si knihu mám opravdu koupit. To se objevilo až při návratu od doktora, kdy jsem si chtěla koupit něco za odměnu. Vstoupila jsem do knihkupectví a tam na mě koukala Bridget, a mně bylo jasné, že ten čas nastal.
Budu velmi stručná. Bridget má po čtyřicítce a je obklopena lidmi, kteří jí „nenápadně“ připomínají, že čas na založení rodiny se krátí. Vzhledem k tomu, že je Bridget nezadaná, se ale celá tahle záležitost jeví jako problematická. Jenže znáte Jonesovou – nakonec vyřeší vše, a hlavně s vervou sobě vlastní. Netrvá proto dlouho a Bridget otěhotní. Nemá ale nejmenší ponětí, kdo může být otcem jejího miminka.
Asi všem je jasné, že tohle je prostě oddechovka. Nenáročná, velmi čtivá, ztřeštěná literatura pro ty z nás, kdo si u čtení chtějí občas taky odpočinout, a ne se jen intelektuálně vyzývat :)
Přesto mě překvapilo, že i děj filmu, který byl podle mě dost nesmyslný, měl pořád větší smysl než děj knihy. Fakt :) V knize se totiž nesetkáte s Jackem, ale se starým známým Danielem Cleaverem. To z knihy pro mě osobně činí jedno velké klišé, které je těžce uvěřitelné a trochu nudí. Věčné souboje Daniela Cleavera a Marka Darcyho už mě fakt moc nebaví.
A s poslední větou souvisí i otázka postav. Ony totiž za ta léta, po která jsme se s nimi nesetkali, neprošly vůbec žádným vývojem. Všichni jsou pořád úplně stejní, ať už je život postavil před jakékoli výzvy. To mi přijde jako ohromná škoda, podle mě se s tím dalo pracovat trochu jinak.
Jasně, u Bridget asi každý doufáme v to, že se nezmění a zůstane pořád stejně praštěná, ale ten Mark a Daniel, ti mohli být trochu propracovanější. Je to pořád jako přes kopírák, nicméně možná i díky tomu není o legrační situace vůbec žádná nouze.

Pokud jste četli předchozí díly, víte, co můžete očekávat. Vypravěčský styl Helen Fielding neprošel žádnou zásadní změnou. Stále píše velmi lehce, čtivě a pro čtenáře stravitelně a přívětivě. Začtete se hned a příběh Vám pak rychle ubíhá.
Já od knihy očekávala zábavu a žádnou velkou hloubku, a přesně to jsem dostala. Helen prostě umí pobavit vykreslením těch nejběžnějších životních situací, které ovšem v provedení Bridget Jonesové dostávají úplně jiné rozměry.

Dala jsem knize celkově čtyři hvězdičky. Samozřejmě, pokud to začneme srovnávat se Steinbeckem, je to celkem brak. Ale mě kniha bavila a mohu ji s klidným svědomím doporučit všem, kdo se u čtení jednou za čas rádi zasmějí a nečekají, že je kniha obohatí o nějaká úžasná životní moudra :)
 
Název knihy (originál): Bridget Jones' Baby
Název knihy (česky): Dítě Bridget Jonesové
Autor: Helen Fielding
Rok vydání (originál): 2016
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 240
Někdo z Vás už tuhle novinku četl? Jak se Vám líbila? Užili jste si čtení, nebo jste celou dobu chtěli s knihou mrsknout do kouta? Nebo se zatím na čtení jen chystáte? Případně jste z té skupiny čtenářů, které tahle literatura vůbec neláká? :)
Budu se moc těšit na Vaše komentáře :)
Mějte se skvěle,
K
PS Vznik fotek neměl chybu. Hračky pro děti doma nemáme, tak jsem musela sebrat něco z arzenálu toho našeho chlupatýho mrňouse a řeknu Vám, vyfotit jednu fotku, aniž by mi něco čórnul, to byl docela výkon :D

22 komentářů :

  1. Já se přiznám že jsem po ní pokukovala, ale je tolik jiných knížek které mě lákají víc... Možná se k ní jednu dostanu, filmy jsem viděla a láka mě to jen z důvodu těch vtipných částí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto chápu. A já si ji taky pořizovala jen pro zasmání, a v tom tedy účel splnila stoprocentně :)

      Vymazat
  2. Hmmm, viděla jsem film a dost mě překvapilo, že jako vlastně nebyl tak úplně pitomý. Pro mě asi o dost lepší, než druhý film, který mě zklamal.
    Ale abych se vrátila k tomu, o čem jsem chtěla psát... ještě před tím "Dítě Bridget Jones" filmem vyšla tahle knížka https://www.kosmas.cz/knihy/198083/bridget-jonesova-laskou-silena/, možná jsi ji četla a možná je tu někde na ni i recenze, nevím, kdyžtak pardon. No a ta je teda úplně o něčem jiném než ten film, s postavami se taky docela zamávalo.. a já jsem teď zmatená. Měla jsem za to, že Hugh Grant odmítl v tom novém filmu hrát, takže se ta role pro něj přepsala na roli pro někoho jiného (stejný charakter, jiná postava). Jelikož Helen Fieldingová nejdřív napsala úplně jiný "třetí díl" a až pak spolupracovala na tom scénáři k filmu, tedy až pak napsala (nejspíš) "tuhle druhou třetí knihu" (vlastně úplně alternativní k tomu Láskou šílená), tak už asi vůbec nerozumím tomu, proč je v knize Daniel Cleaver :D
    Četla jsi tu Láskou šílenou?
    A jinak.. odměňovat se člověk musí furt a knihami je to nejlepší, takže je jasné, že ta Bridget nemohla v obchodě zůstat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film nebyl špatný, a opravdu mi tam jack v podání Dempseyho seděl víc, než zde v knize ponechaný Daniel. No a k té časové linii. V Lásce šílené je nějaký velký časový poskok, Bridget je tam kolem padesátky tuším. Tenhle "nový třetí díl", tedy Dítě, je prý založený na nějakých sloupcích nebo něčem takovém, co Fielding psala pro noviny (a z čeho tedy asi vzešel film). Pak tam ten Daniel smysl dává - časově to předchází Láskou šílenou, kde prý Daniel je (já to nečetla, odmítám si přiznat to s Markem!). Takže asi tak. Nevím, jak to bylo s Hughem Grantem a jeho odmítnutím, ale možná to nebylo na škodu. Docela s chutí jsem se pokoukala na Patricka Dempseyho, který do toho, alespoň pro mě, docela pěkně zapadnul :)
      To jsme do toho zamotaný, uff. Moc díky za skvělej komentář, potrénovala jsem mozkový buňky :D :)) měj se krásně!

      Vymazat
    2. Jo vlastmě máš pravdu! Je jí tam něco přes padesát, takže teoreticky by to do sebe nějak zapadalo. I když byla Láskou šílená venku dřív než teď to Dítě. No můj komentář byl trochu zmatený, několikrát jsem to po sobě četla, jestli to dává aspoň nějaký smysl. Jsem ráda, že ses zorientovala. Láskou šílená je takový normální nenadchne neurazí román. Ale někdy jsou tam fakt pasáže, u nichž se člověk chechtá nahlas. Bridget Jones má totiž nejen o fááákt hodně mladšího chlapa, ale taky fááááákt hodně ujíždí na Twitteru a její vnitřní monology jsou k nezaplacení :-) ale to s Markem je naprd...tak.

      Měj se krásně! A v březnu jen samé fajn čtení :-)

      Vymazat
    3. Daly jsme to pěkně dohromady. A teda po Tvém komentáři mám docela chuť dát šanci i tomu poslednímu dílu, když jsem na Marka nachystaná, možná by to mohla být i sranda. Takže díky a měj se taky moc krásně!

      Vymazat
  3. Já si myslím, že i na tohle u mě jednou dojde - nad prvním dílem jsem dokonce uvažovala teď, jak jsme byly na Národní. :) Máš pravdu v tom, že pořád nemusíme číst něco velkolepého a oduševnělého (i když do téhle škatule se asi nedají zařadit ani ty naše věčné detektivky :D)
    Každopádně - povedená recenze a poznámka pod čarou o tom, jak vznikaly fotky, mě vážně pobavila :D
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu se těšit na chvíli, kdy se do toho pustíš a jsem zvědavá, jestli se Ti to bude líbit. Je to trochu stupidní, ale já Bridget prostě můžu :) A jsem ráda, že jsem tě pobavila! :D Měj se moc hezky, Hani :)

      Vymazat
  4. Mně se líbil první film o Bridget, druhý ušel a třetí se mi nelíbil, protože mi to přišlo už trochu divné, že ženská ve 40 letech neví co chce, čeká první dítě a neví s kým, no prostě stala se z ní větší tragédka, než jsme doufali. Možná si někdy přečtu na dovolené první díl, protože ten se mi fakt líbil, ale na pokračování se nechystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, že Ti v tomhle směru může lézt na nervy. Já se nějak oprostila od toho, že by v reálu byla taková ženská trochu na facku a film i čtení jsem si užila :) Měj se krásně, Eliško :)

      Vymazat
  5. oddechove knihy jsou fajn :-) taky to rada uvitavam po narocenejsi cetbe...

    OdpovědětVymazat
  6. Obálka je velice povedená :) Viděla jsem film a docela jsem se u něj nasmála. Věřím, že bych se bavila i u knihy, ale nějak mě tento druh knih neláká :)

    http://katiehoral.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, Káťo, ne každý tohle vyhledává. A obálka je podařená, to je pravda! :) Měj se pěkně :)

      Vymazat
  7. JÁ jsme celkem nadšenec obálky. Ta se jim prostě povedla. V jednoduchosti je prostě krása. Já nedávno četla a slyšela první díl a celkem mě překvapil autorčin styl. Jak totiž píšeš, uteklo mi to totiž tak rychle, že než jsem dojela do Brna, bylo po knize :D Mám už přichystaný druhý díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky jsou vydařené, zvláště u prvního a tohoto dílu :) Jsem ráda, že Tě autorka prvním dílem nadchla a chystáš se na další :) Je to fakt odporně čtivé :D Měj se hezky, Katy :)

      Vymazat
  8. Nedávno jsem viděla film. Oddechovky přijdou vhod a rozhodně bych jimi nepohrdla. Navíc - Bridget mám ráda, takže bych jí tu šanci určitě dala :) Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš Bridget ráda a umíš si užít i takovouhle "plytkou" literaturu, kniha Ti stopro sedne. Tak snad se k Tobě dostane, budu se jednou těšit na Tvé dojmy :)

      Vymazat
  9. Filmy s Bridget mě vždycky bavily, je to opravdu taková oddechovka, ale nějak si to nedovedu představit v knižní podobě.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emmo, doporučuju někdy vyzkoušet, já se u knih - zvláště u prvních dvou - nasmála nehorázně :) Měj se krásně!

      Vymazat
  10. Myslím, že u Bridget se raději podívám na film. Mám snad pocit, že jsem viděla pouze jeden, ten první, ale bavil mě. Ale jako oddechovka to je určitě fajn, proč ne. Někdy člověk potřebuje vypnout u knihy, nad kterou nemusí hloubat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak to je, slupneš to raz dva a jsi zase připravená na těžší témata :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates