RECENZE | Skryté zlo (Sandra Brown)

Ahoj :)
Moc Vás všechny zdravím u nové recenze. Dnes pro Vás mám připravený thriller říznutý takovým menším vztahovým propletencem. Koukneme se na loňskou novinku od Sandry Brown, na Skryté zlo.
Na knihu jsem na mých oblíbených blozích slyšela samou chválu, takže jsem si ji před Vánoci pořídila za peníze k narozeninám. Nelituju toho, ale zároveň mě kniha rozhodně nenalákala ke čtení dalších autorčiných počinů. 
Doktorka Emory Charbonneauová se připravuje na charitativní maraton, který organizuje. Zároveň také prochází krizí manželství, a tak se rozhodne spojit příjemné s užitečným a odjede na víkend do hor – trénovat a přemýšlet. Jenže při běhu ji zasáhne rána do hlavy, doktorka omdlévá a probouzí se ve srubu neznámého cizince. Co s ní bude dál?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale námět je prostě absolutně přitažený za vlasy. A z toho asi vychází moje skepse vůči příběhu jako celku. Samotný ústřední moment, ze kterého vychází všechny další zvraty a celý děj knihy, je tak vysoce nepravděpodobný, až to není hezké. Je mi jasné, že každá kniha nemůže být stoprocentně realistická, ono taky o čem by pak mohli spisovatelé psát, kdyby se drželi jen reality... :) Ale zase není možné si alternovat pro účely příběhu úplně všechno, to pak není žádné umění. Mě bohužel takováto zápletka naprosto nedokázala přesvědčit, mrzí mě to, ale po dobu celého čtení jsem se nedokázala vypořádat s tím, že jsem neuvěřila už samému počátku příběhu. Navíc to celé poměrně dost zabil konec, který byl příšerně překombinovaný a vůbec nedával smysl. Kdyby to autorka ukončila při prvním rozřešení, bylo by to lepší a uvěřitelnější. Ten finální zádrhel byl zbytečný, uspěchaný a v rámci příběhu a toho, co bylo řečeno na předchozích stránkách, nedával žádný smysl.
Tajemný cizinec a žena, jejíž důvěra byla zrazena tím, kdo jí měl být nejblíže... No umíte si představit větší klišé? Ale jo, umíte! Přihoďte k tomu páreček obtloustlých maloměstských policajtů, nevěrného manžela, falešnou přítelkyni a bandu pitomých zločinců a máte dokonale klišoidní soustavu postav, jejichž setkání na stejném místě a ve stejném čase lze jen těžko uvěřit. Pokud ovšem nejste Sandra Brown. Pardon, vím, že jsem asi trochu zlá, ale to se prostě nedá vystihnout jinak. Opravdu nemám ráda, když spisovatel šroubuje postavy na příběh, čehož se ve Skrytém zlu dostává čtenáři měrou vrchovatou. 

Asi dokážu pochopit všeobecnou oblíbenost této autorky, píše totiž docela dobře a její styl je čtivý. Přesto to ale nebylo nic, co by mě nějak zvláště uchvátilo a co by mě přinutilo pořídit si od autorky nějaké další knihy, jako tomu bylo například v případě Ruty Sepetys, která píše tak famózně, že je mi vlastně úplně jedno, o čem to je (s nadsázkou řečeno, samozřejmě). U Sandry Brown se čtenář místy v textu ztrácí a musí si rovnat myšlenky a jednotlivé události. Navíc byly některé popisy velmi detailní a určité pasáže díky tomu působily až rušivě.
Na celkovém dojmu z textu se bohužel dost podepsal i překlad, který fakt není úplně top. U nespisovné řeči jednoho kriminálníka se najednou objeví slovo „zvláště“, a to by mě tedy zajímalo, který násilnický nevzdělanec má podobné obraty ve svém slovníku. Chápu ale, že tohle není problém autorky :)

Celé knize by nejen stačilo, ale také slušelo takových 200 stran, a nikoliv skoro 400. Celé to bylo zbytečně dlouhé a pasáže, které rychle utíkaly a měly svižné tempo, byly proloženy textem, který byl nezáživný a působil naprosto zbytečně. Navíc mě zklamala celková překombinovanost příběhu, jehož zpracování ale stále zůstávalo na prvoplánové úrovni. Kolem dokola mě kniha zkrátka příliš nenadchla a nevím, zda se ještě někdy do nějakého titulu od autorky pustím. Dávám tentokrát průměrných pět hvězdiček a doporučuji těm, pro které je thriller spíše okrajově čteným žánrem a preferují literaturu zaměřenou na ženy.
 
Název knihy (originál): Mean Streak
Název knihy (česky): Skryté zlo
Autor: Sandra Brown
Rok vydání (originál): 2014
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 368
Co Vy, četli jste tuto novou a hojně propagovanou knížku? Jak se Vám líbila, čím Vás zaujala? Znáte nějaké další knihy Sandry Brown, které byste ostatním čtenářům doporučili ke čtení? A jaký nejlepší thriller jste v poslední době četli?
Budu ráda, když mi napíšete své názory do komentářů :)
Mějte se parádně a užívejte přicházejícího jara,
K

10 komentářů :

  1. Kristynko, jako vždy dokonale napsané 😍
    Knihu jsem nečetla a abych pravdu řekla, od autorky plánuji spíše její starší knihy 😊
    Měj se krásně! 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, moc Ti děkuju za pochvalu :) Budu zvědavá na Tvůj názor na jiné autorčiny knížky, já sama jí plánuji časem ještě šanci dát, tak uvítám nějaké tipy, do čeho se pustit :) Měj se moc hezky!

      Vymazat
  2. Na knihu jsem se chystala, ale když to tak čtu, tak nevím nevím. Nicméně bych ti doporučila, pokud jsi ještě nečetla La Loba. Je to velice podobný náměť, ale řekla bych mnohem lépe propracovaný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, moc díky za tip, už jsem si ji připsala do seznamu :) Vypadá dle anotace fakticky slibně. A k tou Skrytému zlu... třeba se k němu někdy dostaneš a třeba se Ti zalíbí a budeš si ťukat na čelo, proč jsem to tak hanila. Za mě ale nic moc, no, bohužel :( Měj se moc hezky!

      Vymazat
  3. Pěkná recenze jako vždy :-) Nicméně na knihu se nechystám a ani jsem se nechystala. Od Sandry Brown jsem kdysi četla Záměnu, která se mi líbila, ale to mi bylo tak 15 a od té doby jsem nic od ní nečetla a asi se ani nechystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, moc díky za pochvalu a za sdílení dojmů! :) Já ještě autorce jednu šanci dám, ale asi za hooodně dlouhý čas :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  4. Hezky napsaná kritika (haha). Tuto knihu jsem nečetla a ani se nechystám.
    Měj se hezky :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Káťo :) Určitě o nic nepřijdeš, když tuhle vynecháš. Měj se taky moc pěkně :)

      Vymazat
  5. Mně se naopak kniha moc líbila. Nad reálností příběhů dost často až tolik nepřemýšlím, protože kupříkladu hlavní hrdinové bývají téměř ve všech příbězích nesmrtelní a tak podobně :) Ale ne každému vše sedne. Byla to moje první kniha od Sandry a zkusím určitě ještě něco dalšího.
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U téhle knihy naprosto chápu, že se někomu líbila a uznávám, že moje averze je osobní. Mně to prostě nesedlo, ale stejně autorce ještě časem dám šanci. Jsem ráda, že sis ji Ty užila a budu se v budoucnu těšit na Tvé dojmy z jejích dalších knih :) Měj se pěkně :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates