CO MĚ ZAUJALO | Březen 2017

Ahoj, moji milí :)
Máme tu nový měsíc (což je samo o sobě neskutečné!) a s ním přehled novinek, které mi padly do oka a které třeba zaujmou i Vás. Pojďme na ně mrknout.
 Než začneme, musím téměř se slzami v očích konstatovat, že po slibném začátku roku, kdy mě v lednu a únoru téměř nic z novinek nezaujalo, je březen zase mým malým osobním peklem. 

Vegetariánka (Kang Han)

Co se Odeonu týče, jsem nenapravitelná. Vegetariánka pro mě představuje ohromný risk, asijská literatura pro mě není nic jednoduchého, ale myslím, že této knize časem šanci určitě dám.

Ten pocit syrového masa rozžvýkaného mezi mými zuby. Jonghje se jednoho dne probudí z krvavé noční můry a její život se začne dramaticky měnit. Ze všeho nejdřív přestane jíst maso. Ovšem v dravé patriarchální společnosti její náhlé vegetariánství a zejména neoblomný postoj, s jakým se vzepře svému muži i rodině, představuje pro její okolí ohromný šok. Jihokorejská autorka získala za román roku 2016 ocenění Man Booker International.


Kniha zrcadel (E. O. Chirovici)
Kniha mě zaujala především obálkou, ale bohužel, samotná anotace už tak lákavě nezní. Rozhodně to tedy zatím není nic, co bych musela hned mít, ale je možné, že se v budoucnu ke knize propracuju.

Významný literární agent Peter Katz obdrží nedokončený rukopis nazvaný Kniha zrcadel a je z něj nadšený. Autor knihy Richard Flynn popisuje svá studia na Princetonské univerzitě koncem osmdesátých let a svůj vztah se studentkou psychologie Laurou, chráněnkou slavného profesora Josepha Wiedera. Jedné noci těsně před Vánoci roku 1987 byl Wieder ve svém domě brutálně zavražděn, ale jeho smrt se nikdy neobjasnila. Peter Katz je přesvědčený o tom, že kompletní rukopis odhalí, kdo před pětadvaceti lety čin spáchal. Jenže chybí konec! Katz začne po autorovi a zbytku rukopisu pátrat, ale zjistí, že Flynn umírá v nemocnici a rukopis není k nalezení. Odhodlaný přijít vraždě na kloub předá případ svému kamarádovi, investigativnímu novináři Johnu Kellerovi, aby se pokusil rekonstruovat tehdejší události. Jenže cizí vzpomínky jsou nebezpečné a některé by možná měly raději zůstat pohřbené.
Dřív než ji najde (Michael Kardos)

Detektivek a thrillerů nebude v mé knihovně nikdy dost. Kniha mě zaujala nejen povedeným zpracováním původní obálky, ale také anotací. Můžu jen doufat, že jí dostojí. Dřív než ji najde si s velkou pravděpodobností pořídím co nejdříve.

Všichni v poklidném městečku Silver Bay na pobřeží v Jersey ten příběh znají: jednoho nedělního večera v září 1991 uspořádal Ramsey Miller večírek pro sousedy, a potom zavraždil svou krásnou ženu a tříletou dceru. Všichni se ale pletou. Dcera unikla. Teď už jí bude osmnáct a má plné zuby života v utajení.Pod jménem Melanie Denisonová strávila posledních patnáct let v malém městě v Západní Virginii v rámci programu na ochranu svědků. Nikdy nemohla cestovat, chodit na školní plesy, dokonce nesměla mít doma ani připojení k internetu. Na každém kroku musela naopak dodržovat bezpečnostní opatření, protože Ramseyho Millera nikdy nechytili a on svou dceru možná stále hledá. Navzdory přísným pravidlům Melanie navázala vztah s mladým učitelem z místní střední školy a je už deset týdnů těhotná. Nechce, aby se její dítě muselo schovávat jako ona. Vzepře se svým opatrovníkům a vezme věci do vlastních rukou. Melanie se vrací do Silver Bay a přitom doufá, že dokáže to, v čem úřady selhaly: najde svého otce dřív, než on najde ji.

Manželé odvedle (Shari Lapena)

Jestli pro mě do téhle chvíle nebyla žádná z novinek vyslovenou nutností, tahle rozhodně je. Manželé odvedle zní podle anotace úplně skvěle, povedla se i obálka (píšu to tu už poněkolikáté, já vím, ale nezdá se Vám, že teď jdou obecně všechny obálky nahoru?). Pokud něco z březnových titulů opravdu moc chci, je to tahle kniha.

Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat. Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč. Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou…
Zeměbouře (Mons Kallentoft)

Na autora této série slyším všude samou chválu, ale zatím při nakupování knih vždy zaváhám, zda se do něj pustit, nebo ne. Zeměbouře, nový případ Malin Forsové, mi připomíná, že bych asi měla. Já tedy jen doufám, že si cestu k téhle sérii najdu co nejdříve a že se mi zalíbí :)

Jednoho květnového rána je v příkopu blízko kanálu Göta nalezena mrtvola mladého muže. Je nahý, ale jeho tělo nenese žádné viditelné stopy násilí, a když na místo přijede Malin Forsová se svými kolegy, výjev dokresluje zvláštní ticho. Jako by někdo ztlumil všechny zvuky. Muž je brzy identifikován jako Peder Åkerlund, bývalý švédský demokrat vyloučený ze strany za rasistické komentáře. Pitva ukáže, že byl zavražděn. Téhož večera je nahlášena jako nezvěstná - pravděpodobně unesená - šestnáctiletá Nadja Lundinová a některé okolnosti naznačují, že by oba případy mohly být propojené. Malin Forsová postupně zjišťuje, že vrah s ní hraje zvrácenou hru - mluví k ní skrze vraždy a nedá se umlčet. A Nadja Lundinová může být stále naživu…
Chlapec na vrcholu hory (John Boyne)

Tato knížka je dalším jistým přírůstkem do mojí knihovny. Jak víte, druhá světová válka mě v literatuře hodně zajímá, a tento titul vypadá poměrně originálně a neotřele. Jsem zvědavá, s čím autor přijde, ale pevně věřím, že tento titul čtenáře zaujme.

Když osud malému Pařížanovi Pierrotovi určí, že bude žít u tety na vrcholu hory, nemá chlapec ještě ponětí, kam se svět řítí. Jenže píše se rok 1935 a tajuplný dům, kde teta pracuje jako hospodyně, je zlověstný Berghof, horské sídlo Adolfa Hitlera. Vůdce si vezme Pierrota pod svá ochranná křídla a uvrhne ho do neznámého, nebezpečného světa moci, tajemství a úkladů – a chlapec si bude muset zvolit, na kterou stranu se přidá.

Magický průvodce městem pod pahorkem (Pasi Ilmari Jääskeläinen)

Jsem hrozná a vím to, k Literárnímu spolku Laury Sněžné jsem se ještě nedostala a už tu avizuji autorovu novou knihu... Ale já strašně moc doufám, že mě Spolek dostane a že pro mě další knížka bude nutností. 

Toto je bez nadsázky kniha, jaká tu nikdy nebyla. Autor bestselleru Literární spolek Laury Sněžné přichází opět s návykovým koktejlem magického realismu, detektivky, hororu a fantasy, ale tentokrát jde ještě dál a nabízí čtenáři příběh, který s ním bude žít ještě dlouho po otočení poslední strany. Šéfredaktor Olli Suominen vede středně velké nakladatelství, zaměřené na knížky pro děti a populárně naučnou literaturu. Jeho poklidný život, plný práce i rodinné rutiny, se změní, když si založí facebookový účet. Ozvou se mu totiž nejen kamarádi z dětství, ale i jeho první láska, nyní slavná spisovatelka, jež mu nabídne novou knihu — Magický průvodce městem. Citově okoralý Olli znovu zažívá probouzející se vášeň a posléze se ocitá před zásadním rozhodnutím. V době, kdy příprava rukopisu vrcholí a text se chystá do sazby, beze stopy zmizí jeho manželka a syn. Pouze na Ollim, bojujícím s vlastní amorálností a šrámy na duši, teď záleží, zda se rodina opět shledá. Šanci má jen jednu. Anebo?

Můj dědeček by mě popravil (Jennifer Teege, Nikola Sellmair)
Film Schindlerův seznam zná asi každý. Dozvědět se více o Amonu Göthovi a ještě z tak neobvyklé perspektivy - myslím, že to může být zajímavé. Tato novinka vypadá velice slibně, jsem zvědavá, jak se vypořádá nejenom s tématem druhé světové války, ale především s námětem nacistického dědictví a obecně minulosti předků.

Do té doby znala Amona Götha jen ze slavného filmu Schindlerův seznam a měl pro ni tvář herce Ralpha Fiennese, stejně jako pro miliony lidí po celém světě. Brutální velitel koncentračního tábora Plaszow, Schindlerův kumpán v pitkách, ale současně jeho naprostý protiklad. Göth zabil tisíce nevinných lidí, s potěšením je vlastnoručně střílel nebo na ně štval psy. V roce 1946 za to skončil na šibenici. Jeho životní družkou byla Ruth Irene Kalderová, Jennifeřina babička, která se v táboře mimo jiné o jeho psy starala. Roku 1983 spáchala sebevraždu. Jennifeřina matka byla Němka, otec Nigerijec, ale matka ji brzy po narození odložila do ústavu, kde Jennifer zůstala do sedmi let. Od té doby vyrůstala u adoptivních rodičů.

Skleněný zámek (Jeanette Walls)

Upřímně, téma této knihy by mě asi vůbec nezaujalo, kdybych nedávno neviděla film Captain Fantastic. Neviděli jste náhodou? Je to naprosto famózní snímek a všem ho vřele doporučuji. Vím, že mám mezi čtenáři fanoušky Vigga Mortensena, a zvlášť těm film nutím :) Viggo je v něm prostě neskutečný a jeho herecký výkon doslova bere dech. Abych ale neplácala jen o filmu - právě jeho ústřední téma mě přivedlo k tomu, že mě kniha Skleněný zámek zaujala, protože se dle anotace vyrovnává s trochu podobným problémem. Zatím nevím, zda se do ní nakonec opravdu pustím, ale ráda bych...

Příběh čtyř dětí, které vyrůstají v nekonformní rodině v USA 60. let – otec, pokud je střízlivý, učí děti fyziku, geologii, ale hlavně umí skvěle vyprávět neuvěřitelné příběhy a podněcuje jejich fantazii. Někdy však vykradl samoobsluhu a pár dnů se doma neukázal. Matka, umělkyně, která namísto toho, aby 15 minut svého času obětovala na přípravu jídla, raději jde namalovat obraz. Proto se děti musí protloukat životem samy. Tento životopisný příběh ale vyniká tím, jak autorka líčí své rodiče s nesmírnou láskou a pochopením, přestože celé dětství prožila v chudobě a úzkostech, co s nimi bude.
Kouř (Dan Vyleta)
Poslední kniha je titulem, o kterém asi už teď vím, že si cestu do mojí knihovny nakonec nenajde. Na první pohled mě ale zaujal, proto jsem ho zařadila i do tohoto výběru. Po přečtení anotace mi z toho ale bohužel vyplývá další šablonovitý příběh o stavovských rozdílech v nějaké imaginární společnosti, a proto mě to tolik neláká. Věřím ale, že tahle kniha zaujme mnohé čtenáře, protože tenhle typ literatury, zdá se, právě letí :)

Temný i čarovný román z „trochu jiné“ viktoriánské éry. Anglie je zahalena dýmem a sazemi; ty ale nepocházejí ze začouzených továren a komínů, ale z lidí. Je obecně známo, že hřích, vášeň a další nízké pudy se projevují dýmem, který stoupá z těl těch, kteří se nedovedou ovládat; pouze vyšší třída, trénovaná v sebekontrole, je schopná žít v čistotě. A vládnout těm ostatním. Thomas a Charlie vyrůstají v elitní škole, kde z nich Kouř dostanou po dobrém nebo po zlém. Co se však stane, když chlapci zjistí, že vše, čemu je učili, je lež?
Co zaujalo v březnu Vás? A těšíte se na březnový Velký knižní čtvrtek (mě tentokrát nic moc bohužel nezaujalo)? Jaký titul Vám určitě nesmí chybět v knihovně? A najdeme nějaké společné?
Jsem zvědavá na Vaše názory, plány, tipy, a doporučení v komentářích :)

Mějte se skvěle!
K

Veškeré obrázky a anotace v tomto článku jsou převzaté z webu Neoluxor.cz.

22 komentářů :

  1. Některé z těchto knih jsem viděla, když jsem procházela ediční plány. Ale ani jedna mě nijak zvlášť nezaujala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My zkrátka máme trochu jiný vkus, to se nedá nic dělat, o to víc se ale můžeme inspirovat k věcem, po kterých bychom jinak nesáhly :) Děkuju za komentář a měj se moc krásně, Luci :)

      Vymazat
  2. Mě zaujala kniha Kniha zrcadel, její obálka i anotace vypadají skvěle! Pak také Můj dědeček by mě popravil..
    Každý měsíc vychází tolik knih, které bych si chtěla přečíst, až se mi z toho kolikrát točí hlava. :-)
    Jenže mi tenhle semestr dá hodně zabrat, co se týče četby, tak se musím pořádně krotit, jinak bych nečetla nic do školy, ale jen beletrii :-D
    Měj se krásně, Kristý <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hrozné, kdykoliv člověk získá ten směšný dojem, že má seznam ke čtení pod kontrolou, přijde nový měsíc a s ním nové knihy :) Držím se školou palce, Soni :)
      Měj se moc nádherně!

      Vymazat
  3. Páni, a teraz si vybrať :D Mňa hneď upútalo viacero kníh, no asi najviac Vegetariánka, Dřív než ji najde a Chlapec na vrcholu hory, avšak, ešte by sa nejaké našli. Skvelý výber a chápem tie slzy v očiach aj peklo...ďalšie knihy, ktoré človek musí mať a že ich nie je málo :D Ja radšej ani nezisťujem, aké novinky sa u nás chystajú, lebo by to dopadlo u mňa podobne ako u teba :D To tá závislosť...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, to máš pravdu, že by bylo lepší pevně zavřít oči a nevědět, co se chystá! :D Když ono je to takové lákavé :) měj se moc hezky ♥

      Vymazat
  4. Mě akorát zaujala detektivka Dřív než ji najde, jinak z těchto knih nic :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pár knih mě zaujalo, některé jsem postřehla už v edičních plánech. :) A nebo jsem je zahlédla ve Velkém knižním čtvrtku, taky pravda. :) Třeba Skleněný zámek, na ten já se osobně dost těším a zvažuji koupi. :) Magický průvodce městem pod pahorkem je jasná volba, protože Literární spolek byl naprosto do-ko-na-lý! <3

    Jinak mě zaujal Chlapec na vrcholu hory, tuhle knihu jsem nějak nikde nepostřehla, takže děkuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem mohla přispět s něčím neznámým :) Doufám, že se k Tobě novinky brzy dostanou a budu se těšit na Tvoje úchvatné recenze ♥ Měj se moc pěkně!

      Vymazat
  6. Hodně zajímavý výběr, o některých knihách jsem vůbec nevěděla, takže děkuji za tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem mohla přispět na Tvůj seznam, tak jako Ty pravidelně přispíváš na ten můj :) Měj se pěkně, Šári ♥

      Vymazat
  7. Taky mě toho zaujalo dost :) Konkrétně Akta Julián, Vegetariánka, Kniha zrcadel, Sběratel ztracených věcí, Pravda + Zloděj času :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Akta Julián teď slyším ze všech stran, ještě jsem moc nepátrala, ale pevně doufám, že mě to nezaujme, nebo se v březnu fakt zruinuju :D Tobě přeji, ať si k Tobě novinky najdou brzy cestu a budu se těšit na dojmy :)

      Vymazat
  8. Takže abych se přiznala, nějak jsem ještě úplně neměla čas shánět se po březnových novinkách, i když pár už jich na svém seznamu mám (mimo jiné nového Passiho), takže jsi mi to tedy pěkně rozšířila, to zase bude seznam :D
    Měj se krásně, budu se těšit, co si k tobě najde cestu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Březen bude peklíčko! :D Těším se na Tvůj výběr, Hani, měj se pěkně ♥

      Vymazat
  9. Ja bych rada vyzkousela prave tu Vegetarianku. A jinak v katalogu mi prilitla kniha Astrid Lindgrenová - válečné deníky. A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se Ti bude líbit. Ta Lindgrenová zní zajímavě, mrknu se po tom. Díky za tip! :)

      Vymazat
  10. Kniha Manželé odvedle vypadá zajímavě, hlavně anotace, ale to téma nebude snadné pro mě :-) Od Kallentofta jsem četla asi 5 knih, ze začátku se mi hodně líbil, píše velice zvláštně, ale delší dobu jsem od něj další knihy nečetla, nějak jsem se asi přejedla, zápletky mi přišly časem na jedno brdo a celkem mi splývaly a nikdy se na konci nekonalo žádné "wow".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, Marcelko, taky se některým knihám díky jejich tématu vyhýbám. Jinak díky za to info o Kallentoftovi, já nad tím váhám a váhám, a nevím, zatím o tom nejsem přesvědčená, tak to ještě nechám být :) Měj se moc krásně! ♥

      Vymazat
  11. Z tvého výběru mě zaujala asi jen Kniha zrcadel... což je na jednu stranu dobře, aspoň nebudu zvětšovat už tak dlouhej seznam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky vždycky ráda, když mě toho zaujme málo, naprosto Ti rozumím, Kristý :))

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates