RC RECENZE | Zlo (Ben Sanders)

Krásný první jarní den, moji milí!
Moc Vás zdravím u nového článku. Mám pro Vás další recenzi, tentokráte opět na žánr mně velmi blízký. Podíváme se totiž na krimiromán Zlo od Bena Sanderse.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Leda.

Zlo bylo na mém seznamu přání už pěkně dlouhou dobu, podle anotace jsem očekávala mrazivý krimiromán s královskou dávkou mafie. Nakonec se ke mně dostalo jako další recenzní výtisk od nakladatelství Leda, kterému tímto moc děkuji :)
Marshall Grade je teprve třicátník, ale v životě toho má za sebou více, než by se mu líbilo. Potom, co jedna akce v utajení nevyjde zrovna podle plánu, žije Marshall poněkud stranou společnosti, skryt za závojem nové identity v programu ochrany svědků. Jenže minulost nejde jen tak smazat, a tak se Marshall díky zmizení jemu cizí dívky zamotává do sítě, z které před pár lety jen sotva unikl... A není to jen jeho minulost, kdo ho pronásleduje. Leží v žaludku mnoha lidem, kteří neváhají najmout si vraha, který by uklidil jejich dávné problémy.
Šla jsem do Zla s tím, že anotace slibuje poctivý krimi příběh plný střílení, intrik a mafiánského prostředí. Trochu mi to evokovalo Kmotra, ale s podobným očekáváním samozřejmě nesmíte ke knize přistupovat. Naštěstí jsem se té myšlence na Puzova Kmotra statečně ubránila a nezkazila jsem si tak zážitek z kvalitní detektivky, která mafiánské praktiky a celkově koloběh podsvětí vystihuje báječně.
Když se podíváte na příběh jako na celek, je to velmi promyšlené a propracované, autor opravdu neponechal nic náhodě a především se mu podařilo vybudovat na stránkách knihy úplně neskutečnou atmosféru. Jenže se bohužel nevyvaroval zmatků. Zvláště v první polovině knihy jsem byla opravdu dezorientovaná, bylo to celé strašně zmatečné a nejednoznačné. Řekla bych, že jedinou cestou z tohohle problému by bylo přečíst prvních 150 stran na jeden zátah - pak by se člověk asi v ději vyznal lépe.
Je mi to docela líto, protože srazit takto dobrý příběh tím, že ho autor nenapíše dost kvalitně a uvede čtenáře ve zmatek, to je prostě a jednoduše strašná škoda. Jenže on si to Sanders nakonec zvládl docela vyžehlit. Druhá polovina knihy je fakt skvělá, dočetla jsem ji během jednoho dne a musím se přiznat, že ve mně ten příběh ještě nějakou chvíli rezonoval. Perfektně zvládnutý byl podle mě závěr, protože to finální vyvrcholení bylo nejen strhující, ale taky realistické a uvěřitelné, a to je pro mě vždy velikánské plus - málokterý autor tohle zvládne, zvlášť u těžkého tématu, jakým Zlo bezpochybně oplývá.
Za obrovské plus považuji skutečnost, že až na pár drobných výjimek měly všechny postavy (a že jich bylo!) v ději své nezastupitelné místo. Navíc některé byly vykreslené opravdu famózně. Hodně mě bavil samotný Marshall, který byl vlastně dost nenápadný a člověku by se občas skoro chtělo říci až nijaký, jenže právě tím byl originální a výjimečný a příběh tak svou přítomností senzačně podporoval. Šel si za svým cílem a i přes své temné zkušenosti z minulosti to byl rovný člověk.
I mafiáni byli vykresleni skvěle a místy se z nich člověku opravdu zvedal žaludek. Nejzajímavější z nich byl asi Troy, kterému autor věnoval poctivou péči a propracoval jeho minulost i současnost, jeho strach, jeho motivace, jeho vnitřní svět. Nakonec jsem mu docela i fandila, abych k Vám byla upřímná :) Do třetice mě ještě zaujal nájemný vrah, který má za úkol Marshalla poslat na onen svět. O tom, že to s ním nebude v žádném směru jednoduché, má čtenář jasno asi hned, ale jeho úloha na konci knihy musí dostat snad každého.
Jak to bylo právě množství postav, které mě zpočátku na knize rušilo snad nejvíc, nakonec to byly opět ony, kdo celý příběh dokonale prodal a vyšperkoval.

Jak už jsem psala výše, u příběhu, Sanders má neuvěřitelnou schopnost vybudovat atmosféru. Dokonale Vás vtáhne do příběhu, sedíte u stolu společně s mafiány, krčíte se za autem při přestřelce, mrznou Vám nohy, když sedíte nekonečně dlouho v tuhé zimě a čekáte, zda obávaní kriminálníci skutečně přijdou prohledat Váš domov.
Za zmínku také stojí to, že je kniha opravdu hodně akční, o dramatické situace, přestřelky a rvačky v ní není nouze. Některé pasáže proto ubíhají tak, že se člověk nestačí divit.
Autor píše neuvěřitelně úderně, často volí krátké a velice úsečné věty, které jen podněcují tu úzkost a obavy, které ve Vás čtení vyvolá. Jeho styl je místy velice strohý a zároveň také naléhavý.
Co mě až tolik nebavilo, to bylo vyprávění z mnoha různých úhlů pohledu, Souvisí to s tím, ža Sanders do příběhu zapojil hodně postav. Děj se odehrává převážně v jedné časové rovině, ale navrací se i do minulosti, navíc to všechno vypráví různé postavy, jejichž pohled na události je opravdu velmi odlišný... Trochu se tím to vyprávění tříští a možná, že si jej čtenář neužije tak, jak by mohl, kdyby bylo vyprávění omezeno na pouhý jeden či dva pohledy.

Kdybyste mi při čtení první poloviny knihy řekli, jak moc budu nadšená, možná bych nevěřila. Ale jak říkám, druhá část knihy je naprosto dechberoucí a navíc skutečně naplňuje to, co čtenář od knihy očekává. Zlo je kniha napínavá, ošidná, a velmi mafiánská.
Každému, kdo má rád Kmotra, toto čtení z celého srdce doporučuji. Není to jako ono velkodílo, to ani nemůže být, ale přesto je to senzační román z podsvětí, který uspokojí každého fanouška staré dobré poctivé krimi :) Za mě proto jasné čtyři hvězdičky!

Knihu můžete koupit zde.

 
Název knihy (originál): American Blood
Název knihy (česky): Zlo
Autor: Ben Sanders
Rok vydání (originál): 2015
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: Leda
Počet stran: 301
A teď, prosím, povídejte Vy! Vím o několika z Vás, kdo už Zlo četli - souhlasíte s mojí recenzí? Jak se kniha líbila Vám? A ti z Vás, kdo knihu ještě nečetli - chystáte se? Zaujala Vás? A čím Vás nejvíce láká? 
Budu moc zvědavá na Vaše názory a dojmy, určitě mi prosím nezapomeňte napsat v komentářích, co si o Zlu myslíte :)
Mějte se krásně a užívejte jaro!
K

12 komentářů :

  1. Ell: Na začátek - děkuju za moc milý komentář :) Taky mám ráda delší a propracovanější recenze - přesně jako je ta tvoje!
    Zlo jsem ještě nečetla a ani nevím, zda se do knihy pustit, protože jsem příšerný strašpytel :) Ale kdybych se nebála pomalu i vlastního stínu, tak bych se do knihy určitě pustila! Ale tak nikdy neříkej nikdy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také děkuji! :) Myslím, že tohle není úplně na bání se, tak třeba se do knihy jednou pustíš! :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :-) Zlo jsem taky četla a taky se mi kniha moc líbila. I když tebe moc nebavilo střídání postav, tak já jsem z tohoto prvku vždy nadšená, kniha pak působí reálnějším dojmem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) S tím střídáním souhlasím, taky to mám ráda, ale tady mi to prostě přišlo přehnané, na škodu. Komplikovalo mi to orientaci v příběhu. Ale s odstupem mám ze Zla samé fajn pocity a lidem kolem ho doporučuju :)

      Vymazat
  3. Další ze série úžasných recenzí, teď jsi s tím docela pohnula koukám! :) Zlo mám na svém seznamu už delší dobu a myslím, že až nastane ta správná chvíle, pořídím si ho. Myslím, že by to mohlo být to pravé ořechové pro mě, když se správně naladím :)
    Měj se báječně a budu se moc těšit, s jakou recenzí přijdeš příště. Jsem dost zvědavá na tu Diamantovou holubici a taky jsem zvědavá, co dalšího budeš recenzovat od Ledy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, děkuju Ti, ale ten seznam k sepsání zůstává pořád sakra dlouhý. Budu pak zvědavá na Tvůj názor, souhlasím s Tebou, že by Ti to mohlo sednout pěkně :) A diamantová holubice už čeká na vydání, tak uvidíme, kdy se objeví online ;) Měj se krásně!

      Vymazat
  4. Souhlasím s tím,že začátek knihy mě taky moc nebavil, bylo to, jak říkáš, celé zmatené, ale po překlenutí se kniha četla sama. Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama, Marcelko. Moc Ti děkuji za komentář a pochvalu :) Měj se hezky :)

      Vymazat
  5. Hezké fotky :) Knihu jsem nečetla a ani mě nijak moc nezaujala. Ale hlavní je, že se líbila tobě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu fotek, to mě vždycky tak hrozně potěší <3 Chápu, že tohle nezaujme každého, ale není to špatné čtení :)

      Vymazat
  6. Moc pěkná recenze i fotky :) Knížku neznám, ale vypadá docela zajímavě :) Asi se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu a jsem moc ráda, že Tě recenze inspirovala! Doufám, že se Ti kniha bude líbit, pokud si ji pořídíš :) Měj se krásně!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates