CO MĚ ZAUJALO | Duben 2017

Ahoj, všechny Vás moc zdravím u nového článku!
Začátek měsíce znamená kromě pravidelných měsíčních shrnutí nových a přečtených knížek také sumarizaci těch, které v tomto měsíci vycházejí a které mě zaujaly.
Po březnu, ve kterém jsem našla opravdu velké množství lákavých knih, je duben zase o něco klidnější. Zato je tu ale pěkná nálož od mého milovaného Domina, u kterého tento měsíc vycházejí hned tři pro mě nesmírně lákavé novinky.
Tak se na to pojďme hned podívat.
Jákobovy barvy (Linday Hawdon)
Tou první jsou Jákobovy barvy, příběh malého chlapce zoufale prchajícího nacisty okupovaným Rakouskem. Kniha mě velmi zaujala už v edičním plánu, a když mi ji následně doporučovala i Dana, bylo jasné, že tohle bude čtení, které bude stát za to. V tento titul vkládám velké naděje, a věřím, že mě zasáhne nejen svým námětem, ale také neotřelým zpracováním, a opravdu moc se na ni těším. U Domina vychází 3. 4.
Jákob, osmiletý cikánský chlapec, ze čtvrtiny Rom a ze čtvrtiny Jeniš, zůstal úplně sám v nacisty okupovaném Rakousku. Prchá lesem, na nohách boty z pytloviny potřísněné cizí krví, v jedné ruce kámen a v druhé dřevěnou truhličku jako jedinou upomínku na dřívější život. Prchá zběsile a zoufale, plný strachu a zbaven všech nadějí. Už se naučil rozpoznat, kdy může cizímu člověku věřit a kdy se musí mít na pozoru. Dovede přečíst znamení, která mu dává příroda; ví, kdy se skrýt a kdy utíkat dál. Umí běžet s větrem i schovávat se ve stínech. To všechno ho naučil táta. Ale teď je táta pryč. I máma a sourozenci. A tak Jákob dál dělá to jediné, co může: utíká a skrývá se, pronásledován strašlivými vzpomínkami. Lindsay Hawdon napsala silný román, jehož děj je rozprostřen do sedmnácti let a tří zemí: Anglie, Rakouska a Švýcarska. Na pozadí tragického příběhu malého Jákoba sledujeme osudy tří generací z naprosto rozdílných společenských vrstev a prostředí, abychom se společně s naším osmiletým hrdinou pokusili nalézt naději tam, kde už žádná naděje nezbyla.
Znesvětitel (Paul Finch)
2. díl v sérii Mark Heckenburg
Druhým titulem je Znesvětitel od Paula Finche. Jedná se o pokračování série s Markem Heckenburgem, kterou otevřeli loni Stalkeři. Knihu jsem recenzovala, můžete se podívat zde. Nyní už vím, co mohu od autora očekávat, takže se na Znesvětitele o to víc těším. Navíc anotace, která slibuje vraždy podle známých svátků je podle mě nápovědou, že druhý díl bude ještě o něco peckovější, než ten první. Vychází u Domina 10. 4.
V předvánočním čase se dá zažít ledacos. Třeba zemřít velmi bizarním způsobem: zazděný v komíně, na sobě kostým Santa Clause. Čím se mrtvý muž provinil, že si zasloužil tak krutou smrt? Anebo se neprovinil vůbec ničím a stal se jen figurkou v šílené hře vraha? Odpověď na tuto otázku nabídne detektivovi Marku Heckenburgovi svátek svatého Valentýna. V autě je nalezena dvojice mladých milenců, srdce mají probodnuté šípem. Ne, tohle už nelze považovat za náhodu. Heckenburg si může být jistý, že hledá vraha, pro něhož je zabíjení svébytný rituál, morbidní oslava tradičních svátků v kalendáři. Pachatel, kterému policisté začnou přezdívat Znesvětitel, zjevně plní jakousi vyšinutou misi. Takoví lidé se nikdy nezastaví, dokud nedojdou až do konce. Kolik svátků ještě hodlá Znesvětitel krvavě oslavit? Kolik lidí ještě bude muset zemřít, než ho Heckenburg zastaví?
Co jsme si neřekli (Rory Dunlop)
A v Domino jízdě pokračujeme, další velké těšení pro mě totiž představuje kniha Roryho Dunlopa Co jsme si neřekli. Na tento titul mě Dana vysloveně nalákala, když mi barvitě popisovala, jak skvěle autor píše. Nemohu se proto dočkat, až se o jeho vypravěčském talentu přesvědčím na vlastní oči. Tato novinka u Domina vychází 24. 4.
Po dvou letech bolestného odloučení si Jack a Laura smluví schůzku. Jack je připraven a ochoten odpustit. Laura však nejeví sebemenší ochotu se za cokoli omlouvat. Jack jí pošle svůj deník, který si začal psát po jejím odchodu. Laura jeho zápisky doplní o pár vlastních postřehů a důvodů, proč udělala to či ono. Už si navzájem sdělili všechno. Tedy s výjimkou toho, co bylo (a je) nejdůležitější. Rory Dunlop je nesmírně vnímavým pozorovatelem. Ve svém románu Co jsme si neřekli postihuje se suchým sarkasmem i s hlubokým porozuměním mnohdy nepřekonatelnou propast mezi slovy a pocity.
Růže a dýka (Renée Ahdieh)
2. díl v sérii Pomsta a rozbřesk
Posledním titulem, který mě v dubnu zajímá, je Růže a dýka. Samozřejmě, že k prvnímu dílu jsem se od Vánoc zatím stále ještě nedostala, odrazuje mě to, že po vlně nadšených recenzí přišla plna studených sprch v podobě poměrně kritických hodnocení. Snad se brzy dokopu a knihu si přečtu. Pevně doufám, že mě na druhý díl naláká, nikoliv odradí. Vychází 10. 4.
Čím temnější nebe, tím jasnější hvězdy. Jsem obklopená ze všech stran pouští. Jsem vězeň písku a slunce. A už nemůžu věřit ani své rodině. Chorásán se ocitl na pokraji války a Šeherezáda kvůli temné kletbě opustila královský palác a i svou lásku, Chálida. Vrátila se ke své rodině a do bezpečí. Brzy ale zjistí, že už nemůže věřit ani svým přátelům a že ji vězní lidé, které miluje. Dokáže najít způsob, jak se vzepřít hrozivé kletbě a neztratit svou velkou lásku? A je vůbec možné zabránit tomu, aby umírali další nevinní?
Jaká kniha je v dubnu stěžejní pro Vás? Na jaký titul se opravdu těšíte a čemu určitě neodoláte?
A nemůžete se dočkat některé z knih, na které si brousím zuby i já? 
Budu moc ráda, když mi dáte vědět v komentářích! :)
Mějte krásný den a já jdu na ten zasloužený readathon :)
K
Veškeré obrázky a anotace v tomto článku jsou převzaté z webových stránek mého milovaného Domina a z Databáze knih.

18 komentářů :

  1. Tak, Růže a dýka je jasnou volbou i pro mě :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Do všech knih co tu dnes máš bych se chtěla také jednou pustit, tak snad brzo :)
    Už se moc těším na recenze! :)
    Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Znesvětitel je pro mě samozřejmost :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné kousky, Domino prostě jede, super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Domino teď má neskutečnou vlnu skvělých titulů, tyhle tři jsou top čistě pro mě, ale ten ediční plán je nacpaný dokonalostmi :))

      Vymazat
  5. Skvělý výběr :) Jen mám dojem, že Růže a dýka vychází až v květnu :) Ale jestli vydání posunuli, tak tím líp, už se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na databázi psali myslím toho desátého, na neoluxoru píší třicátého... Tak bůhví, jak to je! :))

      Vymazat
  6. Tak za mě z těchto naštěstí nic :-)
    Tentokrát jsi se mi do chuti netrefila, Kristý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk z toho má skoro radost, viď, Moni, když nic nepřipíše na seznam..? :))

      Vymazat
    2. To si piš!! Sama jsem se v březnu rozjela - sice s e-knihami, ale deset novych kousků se u mě nestává. Takže co číst rozhodně je - a seznam co pořídit je taky pěkně dlouhej :-D O to líp že mě z dubnových novinek toho moc neláká :)

      Vymazat
    3. Já mám taky vždycky radost, když těch lákavých novinek nenajdu moc :))

      Vymazat
  7. Takže na klasiku - všechno, snad s výjimkou posledně zmiňované ( a to jen proto, že jsem nečetla první díl) :D Takže díky a měj se :D
    PS: Těším se na porovnání našich názorů ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, díky a čau :D Taky se moc těším, co na to budeme říkat. To zas bude "plagiátů" :D ♥ ♥ ♥ měj se Hani!

      Vymazat
  8. Z tvého skromného výběru mě zaujala akorát kniha Co jsme si neřekli :-) Že by toho v dubnu vycházelo tak málo? Musím se více porozhlédnout :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Porozhlédni, můj dubnový výběr opravdu je velmi skromný! :) Jsem zvědavá, co Tě zaujme :) Měj se krásně!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates