MY ČTEME | Kniha na duben 2017 & Hlasování na květen 2017

Ahoj, přátelé!
Zdravím Vás u nového článku, ve kterém si představíme dubnového vítěze našeho společného čtení. Znovu tu máme jako přemožitelku ostatních autorů Jane Austenovou, tentokrát tedy její Pýchu a předsudek.
Hned na začátku hlasování v souvislosti s Austenovou vznikla taková poměrně trefná debata, o které bych dnes ráda něco málo napsala. Je pravdou, že počet hlasujících pravidelně značně převažuje počet čtenářů. Což je v pořádku, hlasováním se rozhodně nezavazujete ke čtení. Pokud nevyhraje Vás favorit, naprosto chápu, že se Vám do jiné knihy nečte, byť já sama se snažím číst i ty knihy, které mým přáním nebyly (nehlasovala jsem ani pro lednového Starce, ani pro únorové Opatství Northanger). Ale rozumím, někomu se do toho nechce, a beru to. 
Ale v posledních hlasováních dochází k tomu, že ti, kdo opravdu čtou, louskají knihy, které jim odhlasovali jiní, kteří ale sami nakonec vůbec danou knihu nečtou. Proto prosím, pokud vyhraje Váš favorit, zkuste se do čtení taky opravdu zapojit – diskutovat, napsat článek, hodit něco na Facebook, na instagram. Těch možností, jak do fungování klubu přispět, je hrozná spousta.
My ostatní si pak připadáme trochu jako truhlíci, čteme jako jediní a to ještě knihy, které jsme si nevybrali. Asi je jasné, že takhle by to fungovat úplně nemělo.
Pokud se to nezlepší, mám tu v zásobě ještě takové nouzové řešení: Navýšíme počet knih, ze kterých se bude dát vybírat, a vítězové budou dva. Z těch už si pak asi každý bude schopen vybrat to, co ho bude bavit, a nebude nucen číst něco, co mu vůbec není blízké.
Budu moc ráda, pokud mi v komentářích dáte vědět, jak tuhle situaci vidíte a jaké řešení byste uvítali. Dělám klub hlavně pro Vás, pro čtenáře, proto je pro mě extrémně důležité znát Vaše dojmy a názory. Moc díky! :)
Takže, dost vykecávání, v dubnu tedy budeme číst Pýchu a předsudek od Jane Austenové. Zapojit se můžete jako vždy na svých blozích prostřednictvím svých článků, na goodreads, na Facebooku, na Instagramu. Každý příspěvek je velmi vítán a všem, kdo pravidelně píšou a diskutují, z celého srdce děkuji – bez Vás by to nešlo! ♥

A co v květnu, ptáte se? Květen, to je čas lásky a rozkvetlých třešní, a aby se nám ze vší té romantiky nezamotaly hlavy, vybírat budeme mezi těmito třemi tituly:
Smrt je mým řemeslem (Robert Merle)
Chladnokrevně (Truman Capote)
Smrt krásných srnců (Ota Pavel)
Mějte se moc krásně!
K

10 komentářů :

  1. Myslím, že by se to alespoň trochu posunulo k lepšímu, kdyby bylo na výběr právě více knih a tento projekt se dostal více do podvědomí čtenářů.
    Třeba já jsem Pýchu a předsudek četla nejméně 4x a naposledy teď před Vánoci, ale znovu, právě teď ji číst nehodlám. Kdyby byly knihy dvě, už by to bylo jiné. Ale to je můj skromný názor :)

    OdpovědětVymazat
  2. Do tohto spoločného čítania sa tento mesiac budem púšťať po prvýkrát a hlasovala som práve pre nášho výhercu. Na túto knihu sa chystám už dlho, takže dúfam, že sa mi to teraz už naozaj podarí. Aj keď sa toho teda trochu obávam, keďže klasiku nečítam.

    Dokážem pochopiť obe strany tohto problému. Ak sa v zozname nachádza iba jedna kniha o ktorú mám záujem a vyhrá nejaká iná, nechcela by som sa nútiť do čítania len preto, že vyhrala. Ale ak ju nečítajú ani tí ľudia, ktorí za ňu hlasovali, tak to potom ani nemá význam. Snáď sa toto napraví a tento mesiac bude úspešnejší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář, Marti, a přeji hodně štěstí se čtením, ať se Ti kniha líbí! Budu se těšit na Tvé dojmy, určitě je s námi všemi sdílej ;) :) Měj se hezky :)

      Vymazat
  3. Já jsme se do klubu přidala asi se Starcem a moře, ale ani jej ani Opatství jsem nesehnala (asi bych měla zvážit členství v nějaké zásobenější knihovně). Hobita jsem začala na poslední chvíli a nestíhám - ale dočtu! (ale už ho čtu poněkolikáté :) ).
    Já se třeba ráda zapojím do čtení každé knížky (pokud ji seženu - můj problém je, že když je to sehnání komlikovanější, tak to zabalím).
    Kdyby to ale třeba vyhrála knížka, co jsem četla nedávno nebo nechci ji číst znova, nezapojila bych se - v tom by možná právě mohlo pomoct vybrání dvou knih, ale zase mi to nepříjde už "ono", líbí se mi myšlenka četení té jedné stejné :)
    No a já jsme koneckonců stejně spíš jen tichý přihlížející :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, rozumím. Já se právě té myšlenky společného čtení jedné knihy moc nechci vzdát, myslím, že se najde dost lidí, kteří si přečtou i tu, která nebyla jejich favoritem... ale chtěla bych, aby to bylo takové vyrovnanější a objektivnější. Moc Ti děkuju za komentář a držím palce se čtením :) Měj se krásně!

      Vymazat
  4. Já jsem od Jane Austenové ještě nic nečetla, takže právě teď se mi kniha Pýcha a předsudek stahuje a dám si ji do čtečky a budu ji číst ve škole.
    Jinak ten nápad s více knihami na výběr by byl dobrý. Například z květnového výběru znám akorát Smrt krásných srnců a ta mě moc neláká. Takže se jdu podívat na zbylé dvě knížky a uvidím, pro co budu hlasovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsi s výběrem spokojená, Káťo, a přeju prima čtení. K výběru z více knih se asi vrátíme, v lednu se to upravilo z pěti na tři, protože z těch pěti zůstávaly vždy ty dvě úplně na ocet. Nikdo proti takovéhle redukci neprotestoval, ale teď se zdá, že to lidem úplně nesedí. Tak se vrátíme zpátky k většímu výběru a uvidíme, co to udělá :) Díky za Tvůj komentář, měj se krásně!

      Vymazat
  5. Kristýnko, já vlastně souhlasím se vším, s čím přijdeš :) Podle mého by možná pomohlo, kdyby jsi se snažila o výběr co nejrozmanitější - třeba povídky, drama, romantika, horor, detektivka - nebo něco podobného. Pak si každý jistě vybral. Asi bych se úplně nepouštěla do výběru více knih, protože, přesně jak píšeš, číst tu jednu stejnou má své kouzlo. K tomu bych se uchýlila asi jen tehdy, bylo-li by hlasování téměř nerozhodné :)
    Já se moc těším, až to jednou vyhraje Čapek, už dlouho jsem od něj nic nečetla a těším se moc :)
    Taky bych se asi snažila vybírat co nejtenčí díla, protože třeba takový Zločin a trest je sice báječná kniha, nepředpokládám ale, že by se do ní pustilo nějak mnoho čtenářů - o tom ostatně svědčí i velký zájem, když se četl Stařec :)
    Kdyby mě napadly ještě nějaké tipy, dám vědět :)
    Držím palečky ať je tenhle (skvělý) projekt stále populárnější ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když ono je to celé hrozně složité :D Já se většinou snažím o rozdílné žánry + o to, aby tam byla světová i česká literatura. Květen je výjimkou, ten jsem ze srandy chtěla udělat fakt "temný".
      Jenže když jsou žánry různorodé, dost to válcuje ta romantika, což některým - celkem pochopitelně - leze krkem.
      S tou tloušťkou knihy máš pravdu, teď to tam válcuje útlá Smrt krásných srnců. S tímhle určitě budu v budoucnu pracovat.
      No a asi se vrátím k výběru z většího množství knih, tenhle systém jsem opustila, když se hlasy stejně dělily mezi tři favority, nikdo nic nenamítal, ale zdá se, že to lidem chybí.
      A uvidíme, co se bude dít dál. Věřím, že se to s postupujícím časem vypiluje a že se projekt uchytí, hlavně to neuspěchat a nedělat to násilím, ono to nějak půjde.
      Moc díky za Tvůj názor a za tipy a rady, jsi zlatá :)
      Měj se, Haničko <3

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates