RC RECENZE | Noční lov (Robert Bryndza)

Ahoj, přátelé! Vítejte u nového článku 😊
Je to vlastně jen chvilku, co se zde na blogu objevila recenze na první díl série s Erikou Fosterovou a díky báječné spolupráci s nakladatelstvím Cosmopolis a jejich úžasnou Bárou Vám nyní mohu přinést také recenzi na díl druhý, který nese název Noční lov.

Za poskytnutí recenzního výtisku tedy mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.

Londýn svírá vlna horka a detektiv šéfinspektor Erika Fosterová se ocitá ve středu dalšího zapeklitého případu. Vážený lékař je nalezen nahý ve své posteli, zápěstí svázaná a kolem krku uvázaný plastový sáček. Zdánlivě homosexuálně motivovaný zločin nedá Erice spát, vidí v něm víc... A pak, po několika dnech přichází další velmi podobná vražda. Erika tuší, že má znovu co do činění se sériovým vrahem. Ten trpělivě vyčkává a pak zcela metodicky a precizně své obětí zavraždí. Odhalí jej Erika včas a zabrání tak zničení dalších lidských životů?
V Nočním lovu se setkáváme s trochu jinou dynamikou příběhu než u Dívky v ledu – vraha v průběhu děje poznáváme a pak sledujeme otevřenou linii příběhu věnující se jeho dopadení. Mně osobně tento přístup vyhovuje o něco méně, než když je vrah odhalen až na samém konci.
Přesto však mohu příběh jako celek znovu jen chválit, Robert Bryndza opravdu dokonale ovládá práci s gradací, a přestože v určitý moment vraha bez velkého překvapení odhalí, v napětí Vás udrží do samého závěru. Znovu také oceňuji dokonalou propracovanost pozadí příběhu a autorův neuvěřitelný smysl pro detail, který však zároveň nepřerůstá v nudné, zbytečně podrobné popisy.
Patrně nejdokonaleji vystiženou postavou je přirozeně vrah a musím říct, že ten mě tedy bavil opravdu hodně. Autor umí čtenáři naservírovat události minulosti i přítomnosti neuvěřitelným způsobem, postupně odhaluje jednotlivé střípky a fragmenty, které osobnost vraha formovaly. Nakonec mu docela rozumíte a snad ho i politujete. Líbilo se mi také pozvolné budování oné aury strachu, která vraha obestírala. Opravdu mě místy mrazilo v zádech, některé situace se zdály tak nenápadné a přitom byly zcela děsuplné. 
Dále mě bavil také posun v Eričině životě. I zde autor postupuje velmi smysluplně a obezřetně, na postavu v žádném směru netlačí a nechává ji přirozeně se vyvíjet. V tomto díle mě Erika bavila asi ještě o něco více, než v Dívce v ledu. Nebyla tak utržená ze řetězu, byla klidnější a snad i opatrnější, přesto však neztratila nic ze svého poněkud divokého kouzla. Jsem moc zvědavá, jak se její osud bude vyvíjet v dalších dílech série.
Jsem ráda, že autor nezapomíná ani na její kolegy a že poznáváme blíže i ostatní policisty. Opět, děje se tak velmi nenápadně, nenásilně, přirozeně, nové věci se dozvídáte postupně, což je pro čtenáře strašně příjemné. Nemám ráda, když autoři vyhrknout životopisy několika postav hned na začátku a pak už se jim nevěnují, člověk se pak musí vracet a informace si připomínat. Tohle u Bryndzových knih opravdu nehrozí.

Způsob, jakým Bryndza píše, jsem vyzdvihovala už v minulé recenzi, a zde se tak budu nejspíše opakovat. Je to naprosto neuvěřitelně čtivé, vážně dlouho jsem takhle strhující knihy neměla v ruce. Dozajista tomu také pomáhá senzační překlad a celkově péče do českého vydání vložená – v knize nenajdete chybičku, což jsem chválila už u Dívky v ledu. Moc se to teď nevidí, takže si takto precizní práce strašně moc vážím. 
Sám autor umí báječným způsobem pracovat s napětím, kniha není „přešponovaná“, není to násilně dramatické, ale přesto jste celou dobu napnutí a chcete vědět víc. Upřímně doufám, že Bryndza plánuje napsat ještě asi tak milion detektivek, protože jeho talent je v tomto směru absolutně nesporný.

Je to tak, jsem znovu absolutně nadšená. Kdybych měla z dvojice Dívka v ledu a Noční lov vybrat svého favorita, byla by jím asi Dívka, a to z jediného, již zmiňovaného, důvodu, kterým je odhalení vraha až na samotném konci příběhu. Toto uspořádání mi prostě sedí víc. Avšak Nočnímu lovu toto nijak na kráse neubírá, dle mého názoru jde o strhující nadprůměrnou detektivku, která každého fanouška tohoto žánru nadchne. Zároveň však patří k těm kouskům, které si užijí i ti, kdo tento druh literatury běžně nevyhledávají. Bryndza má potenciál zalíbit se opravdu širokému publiku, a jeho (dle mého názoru velmi zasloužený) úspěch o jeho talentu jednoduše svědčí. Za mě jedno velké doporučení Vám všem! 😊

Noční lov můžete zakoupit zde.

 
Název knihy (originál): The Night Stalker
Název knihy (česky): Noční lov
Autor: Robert Bryndza
Rok vydání (originál): 2016
Rok vydání (česky): 2017
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 432
Někdo z Vás už přečetl oba dva díly? Jak se Vám líbily a máte svého favorita? A co Vám v detektivkách obecně vyhovuje více? Nemít jistotu, kdo je vrah, až do samého konce, nebo naopak jeho identitu co nejdříve odhalit a pak napjatě očekávat, zda bude dopaden?
Jsem moc zvědavá na Vaše komentáře, určitě mi napište, jaké jsou Vaše názory a preference, a doufám, že jste si užili skvělé Velikonoce!
Mějte se krásně,
K

21 komentářů :

  1. Dobře napsáno. Vzbudila jsi ve mě zvědavost. Tyhle knihy jsem zatím ani nezvažovala jako kandidátky na přečtení, ale možná to ještě přehodnotím, pokud bude chuť na nějakou detektivku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, moc děkuji za milý komentář, jsem ráda, že Tě recenze zaujala a že Tě na knížky nalákala. Podle mě za to opravdu stojí. Budu zvědavá, zda se k nim dostaneš a co na ně případně řekneš :) Měj se hezky :)

      Vymazat
  2. Snad to taky někdy zkusím. Ale zase taková bichle :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, věř mi, že tohle Ti bude utíkat jako voda a nakonec těch stran bude málo :)

      Vymazat
  3. Já tomuhle žánru moc neholduji, ale Dívka v ledu mě zaujala už na začátku - jenže pak jsem si přečetla pár negativních ohlasů a nějak mě to přešlo. Jsem tedy ráda, když na tuhle sérii čtu po delší době zase něco pozitivního a jak tak koukám "Zároveň však patří k těm kouskům, které si užijí i ti, kdo tento druh literatury běžně nevyhledávají." třeba jsem konečně narazila na něco, co mi otevře vrátka ke čtení detektivek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsme se bavily u Dívky v ledu - rozhodně Ti tuhle sérii doporučuji, myslím, že by ti mohla sednout :) Budu zvědavá na Tvé případné dojmy :)

      Vymazat
  4. Bryndza prohlásil, že bude psát do té doby, dokud čtenáři budou číst, takže musíme číst jako blázni :D
    Noční lov měl mnohem detailně propracovanjšího vraha a já úplně žasla nad tím, jaky je.
    Strašně se mi líbil také Eričin osobní posun!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že nám to nebude dělat velké problémy :) Jsem ráda, že se shodneme, a snad tu bude další díl brzy :)

      Vymazat
  5. Četla jsem oba díly a souhlasím s tebou, že Dívka v ledu je o stupínek lepší v tom, že vrah byl odhalen až na konci. To, že je vrah v Nočním lovu odhalen již v polovině, však neubírá nic na kvalitě příběhu. Těším se na další díl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se shodneme, Marcelko! Těším se taky moc :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Zajímavá otázka :) Já mám možná asi radši, když je vrah odhalen v průběhu - podle mého to totiž prověřuje kvality dobrého spisovatele. Dovede-li to odhalit elegantně a udrží-li tě napnutou až do konce knihy, je to bezesporu dobrý autor. Znovu tady musím připomenout Kinga, který svého pachatele odhalí na prvních stránkách trilogie :D No není úžasné, že tě pak ještě zajímá, jak to celé bude? :D
    Takže jo, já mám asi radši tohle, ale samozřejmě si tím autor bere vítr z plachet, kniha pak může ztratit napětí, akčnost, ale jak říkám, je to dobrá prověrka a možná právě proto to ti autoři dělají, nevím...:)
    Recenze je povedená jako vždy a věřím, že se ke knihám někdy dostanu, i když je pravda, že jsem za poslední dobu slyšela i několik negativních názorů, nicméně na tebe já prostě dám :)
    Měj se krásně, Kristýno, na jakou recenzi se můžeme těšit příště? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aj, uteklo mi písmenko, samozřejmě jsem chtěla napsat Kristýnko ♥

      Vymazat
    2. Haničko, musím s Tebou souhlasit v tom, že to rozhodně je prověrka, a Bryndza jí bez problémů prošel. Na druhou stranu, já mám prostě ráda odhalení na konci knihy, je to pro mě jako pro čtenáře zajímavější, ať autor píše jak chce dobře.
      Já u Bryndzy asi dokážu pochopit, že někomu nesedne, je to podle mě takový ten autor, kterého buď zbožňuješ, nebo nemusíš. Doufám, že se k němu jednou dostaneš a že si tě získá jako mě :)
      Měj se moc hezky!

      Vymazat
  7. Zatím jsem recenzi jen přelítla, protože mě kniha čeká, ale stačí mi konec, kde píšeš, že jsi opět nadšená. Já teď čtu Manžele odvedle a nějak zatím žádné nadšení. Jsem v půlce, jako dobré, ale teda doufám, že se něco stane a změním názor. Zatím mi to přijde dost neoriginální, banální, no fakt doufám v nějaký velký zvrat :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpovídám tedy až na ten nový komentář, Šári, jsi zlatíčko, že jsi se nezapomněla vrátit <3

      Vymazat
  8. Taky se na tuhle sérii chystám, a už se díky tvé recenzi nemůžu dočkat! Máš pravdu, s Cosmopolis je skvělá spolupráce, nemůžu být spokojenější :) Mám rozečtenou Medovou smrt, skvělá knížka ale nedokážu na ní dát dohromady názor... potřebuju se nějak odseknout :D Měj se krásně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se i díky mým recenzím tak těšíš! Přeji pěkné čtení! :)
      medová smrt mě moc láká, tak uvidím, kdy se k ní dostanu. Měj se moc krásně!

      Vymazat
  9. Pěkně napsáno. :) Na knihu mám zálusk už delší dobu, tak snad se k ní brzy dostanu. :)
    K Tvé otázce, většinou jsem raději, když vraha neznám a pořád hádám, kdo by jím mohl být. Když je v ději nějaký malý náznak, tak mi to taky nevadí, občas mě to jen nakopne k přemýšlení, jestli to není další chyták. Když je vrah zřejmí, někdy už od prvních stránek, tak knihu sice dočtu (co kdyby to on nakonec nebyl), ale moc šťastná z toho nejsem. :)
    Zdraví Anita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Anito za milý komentář! :)) A jsem moc ráda, že se v preferencích shodneme, máme to úplně stejně :) Měj se moc hezky!

      Vymazat
  10. Tak jsem si konečně mohla přečíst recenzi, protože jsem už svou též napsala. Za mě také favorit Dívka v ledu. S Nočním lovem jsem měla malinko prblém. Ale jak píšeš, možná to bylo tím, že vraha známe a zvraty nebyly tolik grandiozní, jako u Dívky. Takže asi to pomalejší tempo u mě způsobilo, že jsem nakonec dala o hvězdu míň. A přestože byl Noční lov psán trošku jinak, když vraha známe, měla jsem pocit, že mi autor nepředložil nic nového. No uvidím, jaká bude třetí kniha, rozhodně se do ní hodlám taky pustit. Skvělá recenze, Kristý. Musím říct, že píšeš jedny z nejlepších článků, vše precizně rozebereš a to se mi moc líbí. tam já totiž dost pokulhávám.
    Krásný víkend, Kristýnko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za tak milý komentář, Šári, a za pochvalu článků. Udělalas mi ohromnou radost. Ale neřekla bych, že zrovna Ty v něčem takovém pokulháváš, mám Tě mezi svými top top top blogery a vždy se těším na nový článek! :) Měj se moc hezky :))

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates