RC RECENZE | Zmizelý (C. L. Taylor)

Jen z mála věcí na světě mám takovou radost jako z možnosti vychválit v recenzi opravdu povedenou knihu. Fakt. Protože vím, kolik je za tou dobrou knížkou úsilí, a nejen autorova. Protože si uvědomuju, že to, co držím v ruce, je výsledkem mnohaměsíčního a mnohaletého snažení. Jsem pak přirozeně ráda, když tu snahu mohu ze srdce ocenit a všem kolem říkat: „Hele, tohle je děsně dobrý, to si musíš přečíst.“ 
A přesně z těchto důvodů tak ráda recenzuju knihy od nakladatelství Domino. Nejenže mají čich na výborné tituly, českému čtenáři je navíc přináší s láskou a důslednou péčí, která se přirozeně na té finální podobě našeho vydání výrazně odráží. Někdy si říkám, že už to snad musí vypadat blbě, že všechny jejich knihy tak chválím, ale ony jsou všechny tak dokonalé, že se s tím nedá nic dělat. Domino je pro mě synonymem dobrého čtení a jejich červnová novinka Zmizelý od C. L. Taylor je dalším důkazem této skutečnosti.

Nakladatelství Domino tímto moc a moc děkuji za naši spolupráci a za poskytnutí tohoto recenzního výtisku.

Patnáctiletý Billy Wilkinson beze stopy zmizel. Ubíhají měsíce a jeho rodina se pod vlivem tragické události postupně rozpadá. Na povrch vyplouvají nejrůznější temná tajemství, která před sebou jeho matka, otec, bratr a bratrova přítelkyně dlouho úzkostlivě střežili. Co se Billymu stalo? Je naživu? Je mrtvý? Vrátí se někdy domů?
Zcela upřímně se přiznám, že ze všech tří autorčiných knih, které u nás Domino vydalo, mě asi nejvíce oslovil příběh Lži. Téma Zmizelého mi přišlo v současné chvíli opravdu hodně mainstreamové – rodina s temnými tajemstvími je teď námětem spousty thrillerů. Je ovšem pravdou, že C. L. Taylor se s poměrně průměrným námětem rozhodně vyrovnává velmi nadprůměrně. Způsob, jakým odkrývá události, které tvoří linii příběhu, je bravurní. Navíc do tématu rodinných tajemství vplétá i další motivy, které velmi vhodně propracovává tak, aby byly pro samotný příběh přínosem, ale neodváděly pozornost od hlavních událostí. Ať už jde o Claiřinu disociativní amnézii, o to, jak vnímáme své milované, nebo o různé způsoby vyrovnávání se se ztrátou blízkého člověka, vše je zpracováno smysluplně a do děje to zapadá. Prostě dokonalost. Největší devizou příběhu pro mě pak asi byla jeho tíha – to, co se v knize odehrává, je opravdu velmi tísnivé a smutné, děsivé a chladné. Po přečtení mě ovládl velmi stísněný pocit beznaděje a těžko jsem se rozhodovala, koho z dotčených lituji více.
Mám dojem, že o Zmizelém by se celkově dalo říci, že stojí na postavách. Těm autorka věnovala skutečně mikroskopickou pozornost, díky čemuž jsou neuvěřitelně živé, různorodé, nevyzpytatelné a lidské. O schopnosti C. L. Taylor nechat postavy ožít, nemít je jen na papíru, jsem mluvila už v předchozích recenzích. Tuto svou dovednost v této knize dotáhla k naprosté dokonalosti. A je to právě síla postav, která pro mě velmi zdárně dotahuje v knize to, co mi přišlo slabší u samotného tématu. Zpracování postav totiž mainstreamové není ani trošičku. Postupný vývoj jednotlivých aktérů tohoto smutného příběhu je velmi přirozený a uvěřitelný, a to i přesto, jak těžkému osudu jsou vystaveni. To, co by pro Vás na začátku bylo velmi nepravděpodobným vyústěním celého příběhu, dává na konci ten nejjasnější smysl.
Ten neuvěřitelný pokrok, který je u C. L. Taylor s každou další knihou více než patrný, s oblibou srovnávám s rozvojem Gillian Flynn, jejíž tituly se také v průběhu času markantně proměňují a dle mého názoru zlepšují. Na autorku Zmizelého jsem díky nadšení z předchozích dvou knih kladla opravdu vysoké nároky – a samozřejmě jsem se bála toho, že právě tato očekávání, kterým jsem se za žádnou cenu nebyla schopná ubránit, mi dojem z knihy zkazí. Mám velkou radost, že mohu říci, že Zmizelý je kniha tak vynikající, že předčila i moji velmi vysoko nastavenou laťku. Po přečtení jsem nebyla zklamaná ani omylem, snad jen otřesená a smutná ze syrovosti příběhu, který nám autorka předložila.
Kniha ode mě samozřejmě po zásluze dostala plných pět hvězdiček a vřele ji doporučuji dál. Smlsnou si na ní i ti z Vás, kdo už mají v tomto žánru něco načteno a jen tak něco je do kolen nedostane. Nečekejte brutalitu ve stylu Adlera-Olsena anebo scény jak z akčních filmů, ve kterých exceluje Paul Finch. Čekejte velmi úzkostlivé, tísnivé čtení o tom, že i když jste dobří lidé a snažíte se sebevíc, někdy se život prostě jen... nepovede.

Knihu si můžete koupit zde.

Název knihy (originál): The Missing
Název knihy (česky): Zmizelý
Autor: C. L. Taylor
Rok vydání (originál): 2016
Rok vydání (česky): 2017
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 432
Povězte mi, už máte Zmizelého za sebou? Jak se Vám líbil? Nebo se na něj chystáte? A četli jste od autorky i Lež a Nehodu? Vyzdvihli byste některý z těchto titulů? A jaká kniha Vás naposledy sevřela úzkostí a smutkem, který byl vtisknut do jejích řádků? Vyhýbáte se smutným příběhům, nebo je dokážete prožít a ocenit?
Budu moc zvědavá, co všechno mi v komentářích povíte.
Mějte se moc pěkně,
Kristýna

6 komentářů :

  1. Podle mě vůbec není blbý, že se ti prostě líbí knížky od určitého nakladatelství a dáváš to znát. Zvlášť pokud je to třeba podobný žánr, čemuž bych i věřila. V tomhle ohledu mívá průměrně dobré všechny knížky i třeba Host, byť to nemůžu říkat tak stoprocentně, nemám toho tolik načteno. Ale zatím mě nic nezklamalo, to je zas taky pravda.

    Měj se krásně a spoustu dalších takových knih přeji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Vlasti! :) Domino je moje srdcovka, to je prostě fakt, mám od nich plné dvě poličky v knihovně a žádná kniha mě ani trochu nezklamala. Host je taky skvělý, to je pravda. Měj se taky moc hezky! :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Také vždycky ráda vychválím knihu, která se mi líbí :) Od Domina toho moc načteného nemám, ale to je tím, že mám většinu jejich knih teprve v plánu :) Od této autorky jsem již jednu knihu četla a líbila se mi :) Určitě se chystám i na Zmizelého :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Jinak Domino opravdu moc a moc doporučuji, jedna kniha lepší než druhá. A C. L. Taylor je boží, je skvělé, že ji k nám přinesli :)

      Vymazat
  3. Musím říct, že i mně se ta knížka dost líbila. Jeli jsme na dovolenou a za jeden den jsem slupla Lež a hnedka druhý jsem si dala ještě Zmizelého. Nejsem moc čtenář thrillerů, ale tohle se čte skoro samo a je to tak dobře postavené, postavy jsou živé a člověk prostě prožívá celý příběh spolu s nimi. Mám ráda, když autoři pracují v textu se vším, co ta která forma snese, když se zapojují jiné dějové linie; vložené chatové konverzace jsou bezva pro gradaci děje i zmatení nepřítele :-) Myslím, že C. L. Taylor je prostě super! Ještě si někdy ve volném dni dám Nehodu, abych měla srovnání všech dosavadních knížek. A třeba se dočkáme i další :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s každým slovem, zvlášť u Zmizelého je ta živost a plastičnost postav myslím zvlášť znát. Jsem moc ráda, že je u nás C. L. Taylor vydávaná, byla by to škoda, kdyby nebyla. A rozhodně doufám a věřím, že další knížka v češtině bude, bedlivě autorku sleduju a už jsem přemýšlela, že si knihu objednám v angličtině. Ale raději zkusím vydržet a počkat si na ten podařený český překlad.

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates