RC RECENZE | Maminčin mazánek (Sarah Flint)

Jediný hrob, dva lidé. Jen jeden z nich je mrtvý.

Za poskytnutí recenzního výtisku této novinky moc děkuji nakladatelství Omega a e-shopu Knihy Dobrovský.

S přicházejícím podzimem přináší nakladatelství Omega na pulty knihkupectví hned několik velmi slibných thrillerových novinek. Jednou z nich je i Maminčin mazánek, temný příběh od Sarah Flint.
V čerstvě vykopané jámě leží matka a její dítě. Jeden z nich je živý, druhý mrtvý. Pátrání po pohřešované dvojici dostává na starost tým, jehož členkou je i detektiv konstábl Charlie Staffordová. Podezřelých je více než dost, jenže nedlouho po zmizení první dvojice se ztrácí další pár. Pohřešovaných rychle přibývá a policie nemá v ruce žádné konkrétní stopy. Kdo je sadistický únosce a vrah a co ho k jeho zrůdným činům vede?
Na samotném příběhu musím vyzdvihnout především to, že jsem opravdu nedokázala odhalit pachatele - tušila jsem, že bych měla tušit, ale netušila jsem! A přitom to do sebe pak tak pěkně zapadlo. Tohle je přesně věc, která mi u mnoha detektivních a thrillerových příběhů opravdu chybí. Buď pachatele znám dlouho dopředu, nebo je to sice překvapující, ale taky nesmyslné. Podobných chyb se autorka naštěstí zcela vyvarovala a knihu absence těchto nedostatků skutečně pozvedá o úroveň výš. Za toto velké pozitivum autorka jistě vděčí i spoustě let, které sama strávila v řadách policie. Díky jejím zkušenostem je příběh i po procedurální stránce zvládnut mistrně, čímž v žánru rozhodně vyčnívá.
Jenže právě její zkušenosti jsou asi na vině toho, že autorka místy ztrácí ústřední vyprávění ze zřetele. V knize bylo na můj vkus nesmyslné množství odboček a postranních epizodek, které sice nebyly nijak výrazně dlouhé, ale přesto pro mě byly značně rušivé. Celkový dojem z příběhu tak nebyl zdaleka takový, jaký být mohl, což je obrovská škoda.
Tato odklonění od samotného příběhu měla v mých očích jasnou motivaci - dostatečně představit jednotlivé postavy, především z řad policie a jejich rodin. Vzhledem k tomu, že je Maminčin mazánek prvním dílem plánované série, je podobná snaha naprosto pochopitelná. Ne všichni čtenáři ji však ocení a mohla by je od dalších dílů naopak odradit. Ale upřímně - čert to vem! Práce s jednotlivými postavami je ze strany autorky totiž naprosto precizní. Hlavní hrdinka Charlie Staffordová vám opravdu přilne k srdci, a to i bez hraní na frajerku a superhrdinku. Její rozhodování je povětšinou racionální, pochopitelné a sympatické. Také její šéf Hunter musí čtenářům výborně sednout. Postavy báječně hrají dohromady a nikdo nezůstává pozadu. Ani další účastníci dění, ať už se jedná o podezřelé, příbuzné obětí, či samotného pachatele, nejsou odbyti. Každá postava je důkladně propracovaná, úplně jiná, osobitá, ale zároveň přirozená a uvěřitelná.
Jenže i přes všechny superlativy a chválu mi v knize něco scházelo. Něco, co by mě přikovalo ke čtení, díky čemu bych dychtila znát další vývoj děje. Kniha mě nedokázala vtáhnout, pohltit... Snad pro mě byl autorčin styl místy příliš kostrbatý, takový rozpolcený, ne vždy se mi vyprávění četlo dobře, občas jsem se ztrácela. Vím však, že toto je čistě můj subjektivní dojem, který mnoho čtenářů vůbec nemusí sdílet. Také proto jsem nakonec knize dala čtyři hvězdičky - Maminčin mazánek totiž opravdu je velmi kvalitní thriller s dobrým příběhem, sympatickými postavami a nečekaným a překvapujícím rozuzlením. Co víc si v tomto žánru můžeme přát? Pokud jste trochu otrlejší a vyhledáváte drsnější příběhy, je pro vás tato novinka dobrou volbou.

Knihu můžete koupit zde nebo zde.

 
Název knihy (originál): Mummy's Favourite
Název knihy (česky): Maminčin mazánek
Autor: Sarah Flint
Rok vydání (originál): 2016
Rok vydání (česky): 2017
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 272

12 komentářů :

  1. Krásně napsáno :-) Četla jsem ji už dřív na mobilu, ale lépe se mi odepisuje na počítači. Napsala jsi to mnohem lépe než já, tedy co se objektivity týče. Máš pravdu, že já u té své mám spíše subjektivní pocity, nějak jsem se nechala unést. Ale souhlasím s těmi odbočkami, ty mi přišly v knize taky dost zbytečné a na děj neměly žádný vliv. Taky máš pravdu v tom, že kniha se čtenářům bude hodně líbit :-) Já jsem bohužel čekala víc, byla jsem pořád napnutá, ale ke konci mě to už přestávalo bavit a závěrečné odhalení pachatele mě zklamalo. Tak se měj zatím moc hezky Kristý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, Marcelko. Já osobně mám třeba radši subjektivnější hodnocení knih, ale v recenzích se snažím na to koukat z co nejvíce úhlů pohledu. Při čtení Tvojí recenze jsem já naopak měl pocit, že jsem se v hodnocení hodně krotila :) Jsem ráda, že jsme se v dojmech shodly.. Měj se moc hezky!

      Vymazat
  2. Moc hezky napsáno. :) Koukám, že jsi s odhalováním pachatele měla stejný problém (jak už jsi psala i u mě v komentáři.) Tento problém mělo i více čtenářů, soudě podle jejich recenzí, které jsem už stihla přečíst.
    I tak se mi příběh moc líbil a knížka mě hodně bavila, odbočky mi ani moc "nepřekážely", zase by se kniha bez nich o dost zmenšila a měla bych přečteno ještě rychleji. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Já jsem na ty odbočky hodně kritická, mám ráda, když se jde přímo k věci :)) Měj se krásně!

      Vymazat
  3. Je možné, že se mi nějak nezobrazují fotografie, nebo v článku nejsou? :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, hrozně moc Ti děkuji za upozornění! :) Nějak mě pozlobil Blogger, fotka být měla, ale nezobrazovala se. Snad je teď vše v pořádku... Ty už ji vidíš?
      Ještě jednou moc díky! :)

      Vymazat
  4. Jojo, teď to vidím. :) A recenze je teď úplná a úplně dokonalá. :) :D

    OdpovědětVymazat
  5. Kvalitní recenze jako vždycky, Kristýnko, musím říct, že mě tahle novinka docela láká, ale nějak jsem od toho očekávala trochu něco jiného. Asi jsem soudila jen podle obálky :D Nicméně odkládám ji spíše na neurčito neb jsem za poslední dobu thrillery nějak přehlcena a přednost přeci jen dostanou ty Domiňácké :)
    Měj se krásně a za měsíc <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Hani, chápu, že Tě lákala, ale vím, co máš (máme) načteno, a nemyslím, že je tohle pro Tebe nutnost... A těším se na Tebe děsně děsně moc! :*)

      Vymazat
  6. Samozřejmě musím pochválit recenzi, to nejde jinak :) Ale pro mě je to další knížka, která mě ani neláká. Ne snad proto, že by to byla Omega, i když možná se podvědomě posl. dobou jejich knihá vyhýbám, ale spíš asi je to zas ta reklamní masáž, co mě malinko irituje a spíš od knihy odklání. Takže ztím spíš vyčkávám a čtu ohlasy :) Měj se krásně, Kristý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, moc díky za pochvalu, jsi zlatá :) Mě kniha lákala tím, že se to zdálo fakt zvrhlé - což sice zní divně, ale já mám prostě radši drsnější thrillery. Ale bohužel, je to trochu takové nemastné, neslané, nedotažené... Čím větší časový odstup od dočtení, tím méně jsem zvědavá na případná pokračování... :/ Jsem zvědavá, jestli se ke knize jednou dostaneš a co na ni případně řekneš :) Měj se taky moc hezky!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates