RC RECENZE | Rychleji mluvit nedokážu - Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (Lauren Graham)

Nová biografie představitelky Lorelai osloví především skalní fanoušky seriálu, kteří jsou ochotni přehlédnout nějaký ten nedostatek.

Za poskytnutí recenzního výtisku srdečně děkuji nakladatelství Omega a e-shopu Knihy Dobrovský.
Lauren Graham je nám všem dobře známá jako Lorelai z Gilmorových děvčat. Sympatická herečka nyní vydává novou knížku, ve které mapuje svoji - ne vždy sluncem zalitou - cestu Hollywoodem.
Pozorný čtenář tohoto blogu si jistě všiml, že zatímco některé čtenáře biografie baví, já k fanouškům tohoto žánru zrovna nepatřím. A pokud už se do nějakého životopisu pustím, většinou mě zajímají osudy obětí zločinu nebo portréty z války. Biografii nějakého moderního umělce jsem nečetla, ani nepamatuji, pokud vůbec. Přesto patřila kniha Lauren Graham k těm titulům, které mě v rámci podzimních novinek zaujaly nejvíce. Těšila jsem se na čtení plné zábavy a neotřelého humoru. Je mi proto hodně líto, že musím říct, že jsem byla z knihy velmi zklamaná.
Přestože jsem byla ve svých očekáváních střízlivá (znám se a vím, proč biografie nečtu), myslela jsem si, že Laurenin osobitý projev by mohl příjemně překvapit. Místo toho na mě kniha zapůsobila, jako když ji nějaký přehnaně agilní editor začátečník rozcupuje na kousky, vyhodí všechny ty spontánní a uvolněné části, a nechá biografické vyprávění podle učebnicové šablony. 
Celá kniha mi přišla neskutečně neosobní a poněkud odtažitá, plná hollywoodských klišé, vůči kterým se na začátku sama Lauren tak moc snaží vymezit. Spousta nic neříkajících historek o lidech, jejichž jména vám mnohdy nic neřeknou, patetické pasáže plné dojímání a nekonečných proudů slz, a především - dost viditelná absence nějakého skutečně poutavého vyprávění o Gilmorových děvčatech.
Pokud od knihy čekáte nějaké prima zákulisní příběhy, vtipné historky z natáčení a celkově něco, co vám obrázek Lauren ve vaší hlavě dokreslí a potvrdí vám, že její Lorelai není jen tak nějakou postavou ze scénáře, rychle svá očekávání omezte na minimum. Text je poměrně zmatený a celý takový povrchní. Lauren se sice zmíní o mnoha věcech z jejího života, žádná z nich ale není pořádně dotažená do konce, takže to celé působí tak nějak roztahaně a nedopsaně. Slibované fotky z natáčení jsou také pouhým lákadlem - pokud za ně nepovažujete pár malinkých snímků nevalné kvality, o kterých nemůžete říct, že už byste je snad někdy neviděli.
Od knihy jsem kolem dokola čekala tak nějak víc - víc laskavosti, víc humoru, víc zákulisí, a především - víc Lauren. Takto je to jen průměrná oddechová knížka, která vás rozhodně neurazí, ale ani nenadchne. Slupnete ji za dva dny a za týden na ni už nepomyslíte. 

Knihu můžete koupit zde nebo zde.

 
Název knihy (originál): Talking as Fast as I Can - From Gilmore Girls to Gilmore Girls
Název knihy (česky): Rychleji mluvit nedokážu - Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům
Autor: Lauren Graham
Rok vydání (originál): 2016
Rok vydání (česky): 2017
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 208

12 komentářů :

  1. Na knihu jsem si brousila zuby, nakonec se ke mě bohužel nedostala, za což jsem byla hodně zklamaná. Když jsem si ale přečetla tvojí recenzi zklamaná jsem pořád, ale trošku míň.:) Také jsem měla a vlastně pořád mám vysoké očekávání... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zklamání chápu, ale musím říct, že opravdu o nic nepřicházíš. Uvidíš, zda se k Tobě kniha nakonec dostane a co na ni případně řekneš :)

      Vymazat
  2. Tak tato krasavice mě určitě mine, protože jsem i seriál sledovala jen tak sem tam, tudíž nejsem žádný velký fanoušek. Měj se krásně, Kristýnko :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ehm.. jsem jediný člověk, který Gilmore Girls v životě neviděl a ani nechtěl vidět? :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já gilmorky taky můžu, ne že bych byla nějaký skalní fanda, ale ráda vzpomínám na ty chvíle, kdy jsme na to koukaly se ségrou :) Nicméně můj názor na biografie je dost podobný tomu tvému a obávám, že zrovna takhle kniha by ten obrázek nevylepšila :D
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  5. Četla jsem, naprostý souhlas s recenzí. Jako by někdo sepsal všechny mé dojmy z knihy sem. ;) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Kláro, moc děkuji za komentář, vždy mě potěší, když někdo mé dojmy sdílí :)) Ale mrzí mě, že knížka nebyla taková, jak jsme doufaly.

      Vymazat
  6. Mám z knihy úplně stejné pocity, jako ty :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a jsem ráda, že je nás s podobnými dojmy víc. Škoda, mělo to potenciál :/

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates