RC RECENZE | Zimní muži (Jesper Bugge Kold)

Hranice mezi dobrem a zlem je tenčí, než si myslíme.

Tímto mnohokrát děkuji nakladatelství Jota a jejich nejmilejší Lucce, která mi poskytnutím recenzního výtisku zprostředkovala tento výjimečný zážitek.

Bratři Karl a Gerhard žijí obyčejné životy v Hamburku. Každý z nich je poznamenán určitými strastmi a obdařen jistým nadáním. Jejich život plyne v poklidném rytmu do chvíle, kdy celé Německo sevře ocelová pěst nacismu a Adolfa Hitlera. Oba bratři jsou odhodláni se na režimu žádným způsobem nepodílet, jenže ne všechna rozhodnutí jsou v jejich rukou. Zahnáni do kouta, obávajíc se o životy svých blízkých, vstupují do SS. Karl i Gerhard chtějí jediné, přežít válku a vrátit se ke svému životu. Jenže válku nemůžete jen pročekat... A tak se dobří lidé postupně proměňují a zjišťují, že jejich život už nikdy nebude stejný. Je možné se vyrovnat s prožitými hrůzami? Je možné obhájit všechna svá rozhodnutí? Znamená vrátit se z války to samé co přežít?
Na Zimní muže jsem se klepala od chvíle, kdy jsem knihu poprvé zaznamenala. Konečně jsem se teď v říjnu dočkala a díky Lucce z nakladatelství Jota jsem se mohla v tomto týdnu ponořit do neskutečného vyprávění, které nám autor připravil.
Hned na úvod považuji za nutné říci, že tato novinka není žádnou jednohubkou. Je to velmi náročné čtení a rozhodně není pro každého. Na knize je poměrně dost vidět snaha o vytvoření velkého příběhu, který ve čtenáři vzbudí potřebu zamýšlet se nad tím, kde leží hranice morálky, co s lidmi skutečně udělá válka, či co je ve skutečnost dobro a zlo.
Zimní muži jsou knihou, která si evidentně klade ambice být velkolepým válečným příběhem, a přestože se autor místy trochu zamotává do vlastního vyprávění a dopouští, že se čtenář maličko ztrácí, je tato jeho snaha nesmírně sympatická. Ano, v několika málo okamžicích mi připadalo, že si autor na svá bedra vzal o něco větší úkol, než je schopen zvládnout, ale čtenářský zážitek to nikterak nekazilo. Co musím vyzdvihnout, to je autorova znalost problematiky. Při čtení je naprosto jasné, že Kold má válku nastudovanou do nepředstavitelných detailů a že skutečně ví, o čem píše. Zimní muži nejsou jen dalším příběhem o válce, jsou jedním z těch vyprávění, která mluví o věcech, které nejsou notoricky známé a se kterými se nesetkáme v každé druhé knize spadající do žánru válečné literatury. Autor se dotýká tématu koncentračních táborů, války na frontě, příslušnosti k wehrmachtu a SS, ale věnuje se i každodennímu životu ve válečném Německu.
Při čtení se mi na mysl často vloudila vzpomínka na knihy od Remarqua. Nerada mezi sebou autory srovnávám, protože vím, že každý je unikátní, ale nemohu odolat. Zimní muži mi skutečně v mnohém připomněli Remarquovu tvorbu, především jeho knihy Miluj bližního svého či Jiskra života (mimochodem, právě Jiskra je podle mě tím nejlepším, co si můžete od Remarqua přečíst). Myslím, že už jen skutečnost, že kniha snese srovnání s takovým velikánem, v mnohém svědčí o jejích kvalitách.
Je jasné, že takto zásadní příběh musí jít ruku v ruce s postavami. V Zimních mužích hrají prim samozřejmě Karl a Gerhard, dále jsou zajímavě vykresleni především příslušníci SS. Další postavy slouží spíše jako archetypy, pro dokreslení celého vyprávění.
Práce s proměnou ústředních bratrských postav je ale ohromující, a pro mě asi jedna z nejlepších, alespoň v poslední době. Váš vztah ke Gerhardovi a Karlovi se několikrát změní, jednou jejich rozhodnutí porozumíte, podruhé jej odsoudíte jen proto, abyste za chviličku pochopili, proč tak učinili. Přesně v něco takového jsem po přečtení anotace, která je velmi lákavá, doufala, a jsem ráda, že mohu říci, že je naplněna do posledního puntíku.
To je ostatně další zajímavá věc - Zimní muži jsou jednou z mála knih poslední doby, ve kterých při čtení dostáváte skutečně to, na co vás anotace naláká a co vám slíbí. Což je něco, čeho si velice vážím.
Nechci se už dál moc rozepisovat, protože jak zjišťuji, čtenáři dlouhé recenze nemusí, ještě k jedné věci je ale nutné se vyjádřit. Tou je určitá autorova bezelstnost a zároveň obdivuhodná nebojácnost v otázkách určitého filozofického a morálního přesahu knihy. Zimní muži opravdu nejsou jen román. Jsou zamyšlením, jsou podnětem, jsou otázkou. Autor ale všechny tyto prvky začleňuje do svého příběhu přirozeně a hladce, díky čemuž ta naléhavost nepůsobí násilně a nuceně.
Zimní muži jsou knihou, která by rozhodně neměla nikomu ujít. Doporučuji však ke knize přistupovat jako k náročnému čtení, které vyžaduje značnou míru pozornosti a také znalost války. Knihu bych asi nedoporučila těm z vás, kdo o druhé světové válce mnoho nevědí, a chtěli by se skrz beletrii načerpat nějaké informace. Tato kniha by pro vás nemusela být vhodným startem do poznávání válečné literatury. Naopak pro ty, kdo téma druhé světové války v literatuře vyhledávají a rádi by si přečetli něco skutečně kvalitního, založeného na hlubokých znalostech problematiky a s přesahem do filozofických otázek, Zimní muži jsou rozhodně to pravé - nenechte si je ujít. Za mě dostávají jednoznačných pět hvězdiček a takové to všeříkající... "tohle si musíte přečíst".

Knihu můžete koupit zde.

 
Název knihy (originál): Vintermænd
Název knihy (česky): Zimní muži
Autor: Jesper Bugge Kold
Rok vydání (originál): 2014
Rok vydání (česky): 2017
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 376

10 komentářů :

  1. Vynikající recenze! Klidně ses mohla rozepsat i víc, myslím, že si nemusíš dělat starosti s tím, že by délka někomu vadila. Pokud je recenze kvalitní, není problém přečíst ji i dlouhou. O knize jsi mi prozradila všechno podstatné a nejspíš ji i zkusím, i když jsem ji nejdříve číst vůbec nechtěla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, moc děkuji za pochvalu a za konstruktivní komentář. Jsem ráda, že Tě moje recenze na knihu nalákala, Zimní muži si to rozhodně zaslouží :)

      Vymazat
  2. Remarqua miluju, na střední jsem ho "žrala" a přečetla od něj snad vše, takže tuhle knížku si určitě píšu na seznam, i když teď momentálně nemám moc období na válečné knihy, ale jednou si ji určitě přečtu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se knížka dostala na seznam a budu zvědavá, zda to i pro Tebe bude tak silný zážitek, Marcel :) Přeji, ať tomu tak je :)

      Vymazat
  3. Je to druhá recenze, co na tuto knihu čtu a je mi jasné, že si ji jednou pořídím. Recenze je vynikající, Kristý :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna jsem dneska projížděla knihy nakladatelství Jota, když mají tu 35 % slevu a padla mi do oka obálka knihy Zimní muži. Ani na jedné databázi jsem nenašla recenze, tak že si nějakou vyguglim a hle:-) Děkuji za recenzi. Pomohla mi v rozhodování. Knihu jdu objednat. Jsem zvědavá, jestli se mi bude líbit tak moc jako tobě. Rozhodlo srovnání s Remarquem. Jeho knihy má moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka padne do oka hned, původně to vypadalo jinak, nakonec zvítězila tahle krása a je to dobře :) Jsem moc ráda, že byla moje recenze tak důležitým prvkem v rozhodování a doufám, že kniha nezklamala! :)

      Vymazat
  5. Tak jsem konečně dala do kupy svou recenzi, tak se můžu vrátit k té tvojí. A jak jinak - je parádní <3 Myslím, že se naše názory víceméně shodují, já za nejlepší rozhodně taky považuji práci s postavami a samozřejmě s příběhem samotným. Remarquea bohužel nemám načteného (četla jsem pouze Nebe nezná vyvolených, které se ale netýká války), ale myslím, že už jsem do té válečné literatury koenčně dorostla, tak to musím napravit. Díky za doporučení na Jiskru :)
    Měj se moc krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuju, a jsem strašně ráda, že dojmy sdílíme :) Remarqua moc doporučuji, je na to potřeba specifická nálada, ale když ji vystihneš, jsou to neskutečné zážitky. Vedle Jiskry života ještě rozhodně stojí za přečtení Čas žít, čas umírat, to mě taky dostalo neskutečně.
      Měj se krásně :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates