RECENZE | Obětina (S. J. Bolton)

Odlehlé a poklidné ostrovy někdy oplývají nejen dechberoucími krásami přírody, ale také zrůdnými tajemstvími, která nechcete znát.

Autorka S. J. Bolton si mě získala knihou Má ji rád, nemá ji rád, která letos na jaře vyšla u nakladatelství Domino. Přestože se někomu její vystavění příběhu zdálo problematické a málo uvěřitelné, mě autorka dokázala oslovit, a tak jsem dlouho neváhala a pořídila si i její zbylé knihy. Nejdříve jsem se pustila do Obětiny, a přestože mě kniha bavila, upřímně se přiznávám, že si před dalším čtením budu muset dát od zběsilého tempa a pekelně nabitých příběhů S. J. Bolton trochu oddech.
Lékařka Tora Hamiltonová kope na své zahradě obrovský hrob… Chce do něj totiž uložit svého milovaného zemřelého koně. Jaké je její překvapení, když při práci objeví mrtvolu ženy, v jejíž hrudi je v místě, kde by mělo být srdce, obrovská díra. S vyšetřováním policie se Tora nehodlá spokojit, a pouští se proto do vlastního pátrání. Všechny stopy ji vedou na nedaleký ostrov, kde se zřejmě odehrávají hrůzy dalece přesahující její fantazii. Temná minulost ostrova ale nakonec dosahuje i na Toru a dotýká se jí více, než by si přála… Tajemství vyplouvají na povrch a začíná i boj o holý život.
Jak jsem po přečtení druhé autorčiny knihy pochopila, společným jmenovatelem jednotlivých případů je monstróznost. U Má ji rád, nemá ji rád mi to nepřišlo tak okaté, u Obětiny ale snaha o velkolepost a grandióznost doslova bila do očí. Na jednu neuvěřitelnou událost se nabalovala další a dohromady tak byl vytvořen příběh, který pro mě postrádal jakýkoliv nádech reality, a to nejen díky vývoji příběhu, ale také kvůli nekonečným obratům v rolích jednotlivých postav. Námět byl velice slibný a vyvolával očekávání skutečně mrazivého čtení. Napínavé to rozhodně bylo, stejně tak velice čtivé, ale to že jsem od dobré poloviny nemohla vývoji v ději uvěřit, pro mě celý čtenářský zážitek bohužel dost kazilo, protože tato snaha o to, aby byl příběh jednoduše ohromný a ohromující, končí tím, že kniha jako celek může na někoho působit přeplácaně. Pro milovníky opravdu nabitých thrillerů plných zvratů a nečekaných okamžiků, pro ty z vás, kdo nehledí na to, zda by se to takto opravdu mohlo stát, pro ty je však Obětina výbornou volbou.
Zatímco novinka Má ji rád, nemá ji rád je dosti zásadním způsobem vystavěna na velmi propracovaných, originálních a nápaditých postavách, Obětina má základ v samotném příběhu. Jednotlivé postavy pro mě nebyly tak výrazné, přesto mě dvě hlavní ženské hrdinky dokázaly oslovit a byly mi sympatické. To je ohromné plus, protože právě napětí z nejistoty jejich osudů je tím hlavním, co žene čtenáře v příběhu dál. Bohužel, rozhodnutí postav jsou dle mého názoru často přizpůsobeny předpřipraveným zápletkám v ději, což je na škodu a jednotlivé volby tak mnohdy nepůsobí zcela logicky, ani přirozeně nevyplývají z charakteru postav. Baví mě ale, že autorka s postavami skutečně pracuje a je vidět, že nad nimi přemýšlí a vytváří je kreativním způsobem. Jejich osobitost je barvitá a jako čtenáře mě hodně bavila.
Jak už jsem naznačila, jednoznačně nejsilnější stránkou celé knihy je opravdu neuvěřitelný vypravěčský talent autorky. Podobně čtivý text se jen tak nevidí, a přestože jsem se trochu bála, zda toto pozitivum není devízou pouze v případě nejnovější knihy, musím konstatovat, že rozhodně není. S. J. Bolton má v tomto směru skutečný dar od Boha a každému, kdo vyhledává v knihách svižné, lehké, a takové to "tohle jsem napsal/a mimochodem" čtení, tahle autorka je pro Vás to pravé ořechové. To, že se dá pětisetstránková kniha přečíst za dva dny, o něčem vážně svědčí.
Celkový dojem z knihy je velmi dobrý. Thrillery od S. J. Bolton patří k tomu nejlepšímu, co se na trhu v posledních letech objevilo, a zaslouží si tak každého věrného čtenáře a fanouška. Její knihy jsou plné neuvěřitelné gradace, příběhy jsou svižné, dechberoucí a mají spád. Náměty jejích knih jsou navíc originální a rozmanité a celkově tato autorka v současné vlně tohoto žánru jednoznačně vyčnívá. Pokud jste schopni oprostit se od té okaté velkoleposti a snahy překvapit, S. J. Bolton vás bude moc bavit. Jako mě. Za sebe pouze doporučuji dávkovat její knihy trochu obezřetně, abyste se nezasytili až příliš.
 
Název knihy (originál): Sacrifice
Název knihy (česky): Obětina
Autor: S. J. Bolton
Rok vydání (originál): 2008
Rok vydání (česky): 2014
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 522

4 komentáře :

  1. Hm...Tak nevím, jestli jsem zrovna tohle chtěla slyšet :D Jako na čtení jejího dalšího příběhu se hrozně těším, protože mám ráda ten pocit, když něčím doslova proletíš, ale ještě neuvěřitelnější zápletka než v Má ji rád?? No...Uvidíme. Doma ji mám, takže na řadu přijde stopro :)
    Měj se krásně, Kristý
    Jo a recenze je samozřejmě famózní, stejně tak fotka - začínáš si taky zavařovat - mám velká očekávání od každého tvého článku :D <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi sluníčko, Hani, hrozně moc děkuju, že jsem si vysloužila vysoká očekávání :) Jinak myslím, že když chystneš ten správný čas, užiješ si ji :) Měj se pěkně!

      Vymazat
  2. Tak tuhle bichličku mám doma pěkně dlouho a pořád jsem nečetla. A vypadá to, že mě nadchne stejně jako Má ji rád ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, co na ni řekneš... Autorka je pro mě rozhodně jedna z nejčtivějších, co znám :))

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates