RC RECENZE | Žena z kajuty č. 10 (Ruth Ware)

Když se ze zážitku snů vyklube nejhorší noční můra...

Moje poděkování patří Dagmar z nakladatelství Leda, která mi knihu nabídla k recenzi a zajistila mi tak několik pěkně napínavých večerů.

Laura "Lo" Blacklocková dostane v práci naprosto jedinečnou příležitost. Může se jako záskok za svoji šéfovou zúčastnit první plavby luxusní jachty Polární záře. Nad nabídkou přirozeně dlouho neváhá a vyráží za dobrodružstvím. Hned na začátku výletu se ale stává svědkem něčeho děsivého. Krvavá šmouha, tělo hozené přes palubu, pohřešovaná dívka. Vše vypadá jasně, ale záleží na úhlu pohledu. Může existovat vražda, když nemáte tělo? Může dojít k únosu, když nikdo nikoho nepohřešuje? Může být luxusní loď děsivým popravištěm?
Ruth Ware je mi - asi jako Vám všem - dobře známá díky její knize Všude kolem černý les, která u nás před nějakým časem vyšla. Tak dlouho jsem se na ni chystala, až vyšla od autorky další novinka... Ne, že by se mi něco podobného už nestalo s jinými autory. Když mi Dagmar z Ledy nabídla Ženu z kajuty č. 10 k recenzi, vůbec jsem neváhala a s nadšením jsem její nabídku přijala. A jsem moc ráda, protože jsem si čtení užila a jsem teď ještě přesvědčenější o tom, že si musím konečně pořídit i autorčinu předešlou knihu.
Žena z kajuty č. 10 je pro mě jedním z těch pomalejších, avšak velmi solidně budovaných thrillerů. Atmosféra je vystavěna postupně a důmyslně, s náznaky a adekvátním množstvím tajemství a nejasností. Sám čtenář váhá, zda může Lo vše věřit, nebo zda k ní má raději přistupovat s trochou skepse a podezření. Pozvolné tempo knihy autorka vynahrazuje závěrem, který se nebojím označit za zběsilý a díky kterému jsem finální fázi čtení absolvovala skutečně se zatajeným dechem. Pravda, možná, že ten konec je trochu dramatičtější, než by bylo nutné, ale knihu to nijak nesráží, naopak. Sedělo mi to tam a byla jsem proto velmi spokojená. 
Asi nejslabším článkem knihy pro mě byly postavy, přišly mi totiž hodně šablonovité, ale ono to v takovémto žánru není vždy na škodu. Lo je zbrklá a neustále panikaří, málokdy zachová chladnou hlavu a to ji dostává do dalších potíží, bez kterých by nebyl děj tak zamotaný a komplikovaný. Ostatní pasažéři pro mě byli napsáni spíše pod diktátem příběhu, než že by je autorka nechala se rozvíjet. Mrzelo mě, že některé vztahy zůstaly nedořešeny, a tak byly okamžiky, kdy byla v knize zaměřena pozornost právě na vedlejší postavy, trestuhodně nevyužité. Nejvíce mě to zklamalo asi u hlavního padoucha, jehož motivy byly vysvětleny opravdu stručně a povrchně. Tento problém patrně souvisí s tím, že samotný námět knihy nepatří mezi ty nejoriginálnější, a je proto obtížné nějak dramaticky pracovat s vývojem postav.
Přestože mám za sebou thrillery, které měly rychlejší spád či nápaditější zápletku, musím Ženu z kajuty č. 10 hodnotit opravdu vysoko. Ono vždycky nejde jen o to, být strašně originální. Autorka pro mě představuje onoho poctivého spisovatele, který píše systematicky, vše má promyšlené, nedopouští se nepřesností a chyb. Jasně, něco Vám může připadat přehnané, ale máte jistotu, že autorka to takhle chtěla. Ruth Ware mě v této knize přesvědčila o svých spisovatelských kvalitách, ať už jde o neuvěřitelnou čtivost příběhu nebo o to, jak precizně je kniha vystavěná. Za mě tedy velké nadšení. Musím tady také vyzdvihnout český překlad, který se podle mě skutečně povedl a až na pár opakujících se výrazů, které mi přišly trochu mimo (hlavní hrdinka kvůli mořské nemoci opakovaně blinká, a já Vám nevím, ale v mém světě blinkají jen malé děti), patří k těm nejpovedenějším v poslední době (a že je těch dobrých překladů teď jako šafránu).
A ještě jednu věc musím vychválit až do nebes, a to je obálka, která je úplně neuvěřitelně krásná a řadím ji mezi ty největší skvosty v mé knihovně. Jsem čtenářem, kterému se zavděčíte prací s různými texturami a povrchy, takže ty stékající kapky jsou pro mě úplnou pastvou pro oči.
Kniha ode mě tedy získává parádní čtyři hvězdičky, tu jednu nechám schovanou za nedotažené osudy postav, za nedostatečnou nápaditost, a za to, že to na mě bylo přeci jen z většiny dost pomalé a místy vysloveně natahované. Ovšem přesto hodnotím Ženu z kajuty č. 10 jako jeden z nejlepších thrillerů letošního roku a jako počin, který si zaslouží pozornost širokého publika, protože dokáže zaujmout nejrůznější čtenáře - nejen thrillerové fajnšmekry nebo naopak žánrové nováčky. Podle mě perfektní tip na vánoční dárek, tak se po knížce podívejte! 

Knihu můžete koupit zde.

 
Název knihy (originál): The Woman in Cabin 10
Název knihy (česky): Žena z kajuty č. 10
Autor: Ruth Ware
Rok vydání (originál): 2016
Rok vydání (česky): 2017
Nakladatelství: Leda
Počet stran: 368

18 komentářů :

  1. Poslední dobou mám thrillery docela ráda a ten obal je fakt nádherný, takže po téhle knížce mrknu:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se případně líbí :) Obálka je opravdu dokonalost sama :)

      Vymazat
  2. Zajimava recenze. Asi jsem ostuda, ale autorku vubec neznam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) A nemůžeme všichni znát všechny autory, to by byla na světě nuda a nebylo by co objevovat :)

      Vymazat
  3. Ach, ani nevieš, ako si ma na knihu nalákala! Skvelá recenzia a k tomu na pohľad, uznávam, kniha vypadá naozaj skvostne! Nuž, asi nastal čas zmeniť aspoň na chvíľu môj obvyklý žáner za parádny triler...maj sa krásne ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, moc Ti děkuji za Tvůj - jako vždy - neskutečně milý komentář :) Jsem ráda, že jsem Tě na knihu nalákala a doufám, že se Ti bude v případě, že se k ní skutečně dostaneš, líbit :)

      Vymazat
  4. Moc hezky napsáno :-) A souhlasím s tím "blinkáním", to mě tedy taky dost zarazilo, navíc v knize pro dospělé :D Jsem ráda, že si ti kniha až na pár výtek, co se týče postav, líbila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marcel :) A jsem ráda, že se shodneme, mně to přišlo fakt zvláštní! :)

      Vymazat
  5. To jsem nevěděla, že Leda nabízí i takovéhle tituly. :O Palec nahoru!

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze, Kristý, moc se mi líbí, jak pracuješ se slovy! :) I v mém světě tedy blinkají jen děti. Obálka je skutečně nádherná, byla jsem si ji osahat v knihkupectví :D mám totiž audioverzi. Nevím, jestli jsi už četla mou recenzi, ale musím říct, že se povětšinou shodujeme, i když já jsem teda kritizovala o dost víc. Já tu originalitu vyžaduju a i znám i lépe řemeslně odvedené příběhy :) Ale jako jo - oddechovka dobrá :) Za mě spíš pro nefajnšmejkry :)
    Měj se krásně, Kristý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Hani :) Mně to prostě nějak sedlo, jako jasně, znám lepší thrillery, ale nebylo to vůbec špatné. Věřím, že je to kniha, která se širokému publiku zalíbí :)

      Vymazat
  7. Docela jsi mě nalákala a že já se nedám tak snadno strhnout:) Ne, tohle vypadá vážně dobře, po Vánocích se po ní mrknu, díky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, moc děkuji za takovou poklonu :) Snad se bude líbit!

      Vymazat
  8. Moc krásná recenze, která mě na knihu přesvědčivě nalákala. Připíšu jí Ježíškovi na seznam a budu doufat, že jí vybere. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to jsem ráda a jsem zvědavá, zda ji Ježíšek nadělí a co na ni pak případně Ty řekneš :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates