ROK S KNIHOU | Moje knižní předsevzetí na rok 2018

Nejsem příznivcem předsevzetí, a když chci dělat ve svém životě změny k lepšímu, snažím se do nich pustit hned nebo co nejdříve a nečekat na pondělí, nový měsíc, nebo rok… Ale dát si pár takových knižních předsevzetí, která si za rok – dá-li Bůh – vyhodnotím jako splněná, vydařená, či naopak nepovedená, to není špatný nápad. V dnešním článku Vám jich tedy představím hned pět. 
Co byste ve své knižní rutině a svých čtecích návycích chtěli v nadcházejícím roce změnit Vy? Máte nějaký zlozvyk, který byste chtěli odstranit, a nahradit ho naopak něčím ušlechtilým? Budu ráda, když mi napíšete do komentářů, a inspirujete tak nás ostatní k dalšímu zlepšování 😊

Více audioknih

Když si trochu zanalyzuji, čím trávím čas, přirozeně dojdu k tomu, že značný podíl svých dní trávím pracovními záležitostmi a dále péčí o domácnost. Někdy sice při práci audioknihy poslouchat nejde, ale jsou chvíle, kdy dělám vysloveně mechanické věci a můžu tedy věnovat svou pozornost i nějakému příběhu. Stejně tak mytí nádobí a příprava oběda nevyžaduje žádné vysoké intelektuální soustředění 😊 Upřímně se přiznávám, že právě toto předsevzetí pro mě nejspíše bude nejnáročnější, jelikož jsem audioknihám zatím na chuť úplně nepřišla, rychle ztrácím pozornost, ale říkám si, že jsem si třeba vybírala špatné tituly a také, že se spousta věcí dá naučit. I poslouchání audioknih. A právě to bych chtěla v příštím roce dokázat.

Chvilkové čtení

Stejně jako všichni ostatní i já mám někdy dny, ve kterých mám spoustu takových hluchých míst. Čekání na autobus, cesta metrem, fronta na úřadě… Sebekriticky přiznávám, že v těchto chvílích se často přistihnu, že prostě stojím a koukám do zdi. Málokdy vyhrabu knihu a čtu. Což je samozřejmě ohromná škoda, protože moment k momentu a máme přečtených padesát stran knihy. Tento můj zlozvyk bych proto ráda odstranila a věřím, že si tak ve svém čtenářském skóre za ten rok polepším klidně i o jednu či dvě celé knihy.

Více e-knih

Předchozí bod souvisí i s tím, že bych ráda více využívala e-knihy, kterých jsem si teď v závěru roku pořídila celou řádku a které čtu na mobilu. Ráda bych více četla po nocích, protože v poslední době trpím nucenou i nenucenou nespavostí a čtení na mobilu je prima v tom, že nemusím svítit, a nebudím tak manžela (ani kocoury, když zrovna výjimečně v noci chrní). Než zírat po nocích do stropu, lepší by bylo číst (a samozřejmě ještě lepší spát!). Stejně tak bych ráda e-knihy ještě více využívala při cestování. Tam jsem sice na dobré cestě, ale zatím mám stále mezery.

Recenze hned

Tenhle bod je asi mým nejhorším zlozvykem a rozhodně ho chci eliminovat – kdybych měla v příštích 12 měsících splnit z těchto předsevzetí jediné, chtěla bych, aby to bylo právě toto. Když jsem začínala s blogováním, psala jsem recenze hned. Pak jsem začala postupně nabírat zpoždění, teď mi tu některé recenze čekají více než rok (rok!!!) a už je nedokážu dobře sepsat. Napravuji to tedy rubrikou Minirecenze, radost z toho ale vůbec nemám, protože nejde o plnohodnotné zrecenzování knih. V roce 2018 tedy chci sepisovat recenze hned po dočtení, a to bez výjimky.

Méně nákupů

Loni jsem se při konstatování, že jsem za rok 2016 pořídila 194 knih, dušovala, že v roce 2017 to nezopakuju. A měla jsem pocit, že tak velkolepě nenakupuju. No, ušetřila jsem si velké objednávky, ale stejně jsem nějakým plíživým způsobem zase dokázala nasyslit 177 knih. Odmítám to opakovat. (Ježiš, já se budu sama sobě tak smát 😂) Ráda bych tedy v tomto roce pořizovala jen ty nejnutnější novinky, kterým prostě nedokážu odolat, a výprodeje bych chtěla obcházet obloukem, pokud v nich nenajdu věci, které mám dlouho na svém seznamu.

A teď povídejte Vy - co byste v tomto roce chtěli změnit?

19 komentářů :

  1. Upřímně? Měnit se mi toho moc nechce. Je pravda, že nástup na vysokou docela ovlivnil můj způsob čtení - víc chvilkového čtení (ráno v tramvaji, případně v posluchárně, než dorazí někdo, s kým se bavím), méně večerního čtení (na kolej dorazím relativně pozdě a pak ještě musím dělat věci do školy), hodně čtení ve vlaku... Ale nestěžuji si, sice toho čtu méně, ale zase - na rozdíl od střední si nečtu o přestávkách, protože se mám s kým bavit (a to je boží) a k tomu studuju něco, co mě šíleně baví.

    Takže mé předsevzetí by se týkalo tak max toho, abych se konečně dostala ke knihám, které si chci přečíst už dost dlouho - a dočíst ty, které mám doma nepřečtené - i když knihy rozhodně nekupuju v takové míře jako ty. :D

    A jak to vypadá s My čteme? O:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je hrozně fajn slyšet, že Tě škola tak neskutečně baví. Vím, jak skvělé to je, a moc Ti to přeju :) Ať je rok 2018 vydařený po knižní i životní stránce :)
      A My čteme už jede, ale to víš :)

      Vymazat
  2. Tak to jsou krásná předsevzetí, myslím, že audioknihy opravdu musíš natrénovat - doporučuji pouštět se ze začátku opravdu do nenáročných příběhů a hlavně krátkých, nenamluvených moc dramaticky - fakt zkus prvně ty pohádky, pak třeba nějaké povídky (nebo Cimrman je boží), pak třeba něco humorného a teprve pak jdi do klasiky, detektivek či dramatických věcí. Toť má úspěšná (cesta) myslím :) poslouchej nepjrve málo, ale často, a pak víc a víc :)
    Rozhodně souhlasím s psaním recenzí, mám naprosto stejný problém, teď jsem měla krásné srovnání - Zimní muže jsem dočetla asi před 14 dny a recenze se mi psala sama, Zmizelého jsem dočetla asi před třemi nebo čtyřmi měsíci a to fakt drhlo a na výsledku je to bohužel znát, byť se mi obě knihy hrozně líbily... Takže to moje - sepisovat recenze (samozřejmě na recenzáky) a na všechno ostatní fakt jen když budu mít čas, chuť, a abudu ke knize mít co říct a hlavně - hned!
    No a k nakupování se snad vyjadřovat nemusím, ne? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě by mě tak zajímalo. Chystáš i nejhorší knihy roku 2017? To by mě docela zajímalo :)

      Vymazat
    2. Hani, moc děkuju za rady, určitě je uplatním a snad si k audioknihám najdu cestu stejně jako Ty :) S Tvými recenzními a nakupovacími předsevzetími samozřejmě moc držím palce, ale věřím, že to dáš (dáme), aspoň to recenzní určitě :D :)

      Vymazat
    3. Na ten druhý komentář jsem samozřejmě zapomněla odpovědět... upřímně, nechystám. Možná na instagramu, ale plnohodnotný článek neplánuji - zatím. Uvidím! :)

      Vymazat
  3. Zajímavá předsevzetí, držím palce ať všechny zlozvyky napravíš. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych taky chtěla číst víc ve hluchých chvílích. Často se mi stává, že si nevezmu do školy knížku, protože si říkám, že na čtení stejně nebude čas (jsem flákač a učím se zásadně o přestávkách, takže občas mám na celý den dost práce. Navíc na rozdíl od Marušky musím pořád s někým mluvit, sice nemůžu říct, že bych se spolužáky byla nejlepší kamarádka, ale bavíme se skoro pořád. Nebo se navzájem doučujeme - měním všechno humanitní za matiku. :D) a pak třeba čekám na autobus a knížku nemám a nudím se.
    Audioknihy bych naproti tomu chtěla omezit. Respektive mám v plánu poslechnout si zbylé díly Hry o trůny, ty jsou vždycky na dlouho. :)
    Těším se na My čteme, to bude fajn motivace. :)

    Držím palce a hlavně si všechno to čtení užij. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky držím palce, ty hluché chvilky jsou největší zlo. Tak snad s tím letos obě zabojujeme :)

      Vymazat
  5. No... tak taky bych chtěla psát recenze hned za čerstva. Je fakt, že až tak velký odstup nemám, ale pár týdnů je taky znát, ještě, že si dělám poznámky, jinak bych byla asi bezradná. Audioknihy poslouchám hodně málo, jen občas, když jsem s prckem na procházce. Já se na ně totiž nějak neumím soustředit.
    E-knih mám taky strašně moc, ale ty čtu společně s papírovými, jednu v mobilu, dvě v tabletu, podle toho, co mám po ruce v danou chvíli. Jinak jsem taky plánovala napsat něco podobného o knižních předsevzetích, snad se ještě dokopu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S audioknihami to mám stejně, nedokážu se soustředit, ale věřím, že se to dá naučit. Budu ráda, když článek sepíšeš, byl by určitě zajímavý :) Držím palce, ať nám ty předsevzetí vyjdou :)

      Vymazat
  6. Těch hluchých míst mám spousty! A zatím jsem se nenaučila je zalepit čtením :( A je pravdou, že na tom "pracuji" velmi pomálu... :(
    Audioknihy pomalu taky začínám, ale převážně při domácích prací nebo cestou v autobuse, kde nemu číst (neboť se mi dělá špatně), tak je to místo hudby nové řešení :-) Začala jsem Babička pozdravuje a omlouvá se od Backmana, knížkou kterou jsem sice před posloucháním již četla, ale chtěla jsem začít něčím co znám. Ještě jsem poslouchala již čtenou Andělíčkářku od Camilly Läckberg (tu i dnes u žehlení). Do třetice chci už do audioknihy, kterou neznám v knižní podobě... Tak uvidím, jak mě to chytne.
    Přeji, aby se ti v tvých předsevzetích dařilo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím s těmi hluchými chvilkami palce, vidím, že to je největší problém nás všech... A Tvoje audioknižní strategie je určitě super, začít s něčím, co člověk zná, je podle mě ideál. Já takhle poslouchala Saturnina, ale už jsem se jaksi nedokopala k dalším pokrokům. Tak letos! :) Měj se krásně, Moni :)

      Vymazat
  7. Taky na tom pracuji. Budu se snažit kupovat především další díly sérií co mám. A sem tam kusovky, co mě zaujmou. Zaměřím po na recenze, i ebooků abych tolik nesyslila :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkný článek, Kristýnko. A musím říct, že jsi se se psaním opravdu od N. roku rozjela a to je super, protože tvůj blog patří mezi moje TOPky, kam pravidelně chodím, kde čtu celé recenze a nejen letem světem. A strašně moc se těším na nějaké ty články ze života. jako je třeba i tenhle. Chci také nějaký podobný napsat, ani ne snad v rámci nějakých předsevzetí, protože ty já si zásadně dávat nemůžu, bo je neplním ☻ Ale tak spíš v rámci nějakých plánů do toho letošního roku. Zatím si to tak sumíruju v hlavě.
    Měj se moc krásně, Kristý a ať se plány a předsevzetí daří plnit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, strašně moc Ti děkuji za krásný komentář a takové poklony, úplně jsi mě dojala a udělala jsi mi ohromnou radost. Ale určitě víš, že je to vzájemné, i Ty jsi jedna z mých nejoblíbenějších blogerek a na Tvé články se vždy ohromně těším :) Děkuju, děkuju opravdu moc. Měj se hezky :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates