ROK S KNIHOU | Nejlepší knihy roku 2017

Chtěla jsem tenhle článek zase otevřít takovým tím omílaným provoláním, že „rok se s rokem sešel, a že to zase uteklo“, ale ono to utíká všem stejně, tak tu filozofickou rovinu raději přeskočím 😊 Ráda bych Vám v tomto článku ukázala takový skromný výběr těch nejlepších knih, které jsem v uplynulém roce přečetla. Pokud jste je ještě nezkusili, třeba tak učiníte během následujících 12 měsíců. A budu jen ráda, pokud mi pak třeba dáte za pravdu v tom, že opravdu stály za přečtení. A pokud už jste je četli, budu vděčná, když mi napíšete do komentářů, zda s mým výběrem souhlasíte a případně jaké knihy byste ještě doplnili 😊

7. Spící obři (Sylvain Neuvel) 

Tohle sci-fi pro mě bylo senzačním čtenářským zážitkem. Zvládla jsem ho přečíst vlastně za jediný den a hltala jsem každé slovo. Knihu bych popsala jako takové Illuminae pro dospělé. Příběh je vyspělejší, zápletky napínavé, ale přesto uvěřitelné, způsob vyprávění je velmi neotřelý díky využití dokumentů a dialogů. Tohle všechno pro mě ze Spících obrů udělalo jednu velkou parádu a nemohu se dočkat dalších dílů.

6. Lež (C. L. Taylor)

Miluju psychothrillery, ale nemám poslední dobou úplně štěstí na knihy s tímto přízviskem, kde by se psychologická a thrillerová stránka věci kloubily zcela dle mého gusta. Ve Lži tomu tak bylo beze zbytku. Téma sekt a kultů, postupné budování nesmírně temné a úzkostné atmosféry, znovu velmi uvěřitelné zápletka a vyústění příběhu. Od C. L. Taylor zatím pro mě zcela vrcholné dílo.

5. Hračkář (Liam Peeper)

Hračkář je jedním z mnoha příběhů tohoto výběru, které se nějakým způsobem dotýkají druhé světové války. V tomto příběhu se prolíná minulost s budoucností a autor na relativně malém prostoru klade zajímavé otázky týkající se lidských chyb, pocitu viny a schopnosti žít s temným tajemstvím. Na závěr přidává neuvěřitelné odhalení, které je perfektně logické, dává dokonalý smysl, a přesto Vás určitě naprosto odzbrojí.

4. Zimní muži (Jesper Bugge Kold)

U druhé světové války zůstaneme. Zimní muži jsou epickým vyprávěním o tom, jak se hrůzy války dotkly těch nejobyčejnějších lidí, kteří byli za každou cenu odhodláni nenechat ji do svých životů zasáhnout. Tenhle velkolepý příběh potěší všechny milovníky tvorby E. M. Remarqua, jehož odkaz je na stránkách knihy doslova hmatatelný. Zimní muži jsou vynikajícím čtením pro ty z vás, kdo už o válce něco přečetli a hledají náročnější a propracovanější kousky, které se nebojí nakousnout témata morálky, odpovědnosti a viny.

3. Měla jsi vůbec někdy rodinu? (Bill Clegg)

V samém závěru roku jsem měla to štěstí setkat se s famózním dílem, které k nám přineslo nakladatelství Domino. Kniha Měla jsi vůbec někdy rodinu? je příběhem laskavým, drsným, velkolepým, komorním, srdcervoucím, něžným… to vše v jednom. Neskutečné vyprávění o síle lidské lásky, o strachu, o smutku a o tom, jak se vyrovnat s věcmi, se kterými se vyrovnat přece nejde. Musíte přečíst!

2. Jákobovy barvy (Lindsay Hawdon)

Další příběh mého výběru, který se vyrovnává s tématem druhé světové války. Jákobovy barvy jsou knihou věrnou svému pojmenování a autorka nám v ní představuje Jákobův malý svět plný barev a lásky, který se střetává s děsivou realitou kruté války. Vyprávění o jeho zběsilém a zoufalém úprku a boji o život je dojemné, a přesto zcela nekompromisní a kruté. Mozaika jednotlivých okamžiků Jákobova krátkého života se skládá do nesmírně komplikovaného a smutného kaleidoskopu života za války. Další náročné čtení, které sice nezhltnete za jeden večer, ale bude stát za každou vteřinu Vašeho času.

1. Hana (Alena Mornštajnová)

Knižním vrcholem loňského roku pro mě byla Hana, která mě naprosto zasáhla a mám pocit, že jsem se z ní do této chvíle úplně nevzpamatovala. Často na ni vzpomínám, dodnes mám osudy jednotlivých postav před očima, stále přemýšlím o všem, co se v knize stalo. Hana je neskutečně silným zážitkem. Tuhle knihu nepřečtete, tu prožijete. Bez přehánění, tohle je nezbytné čtení pro všechny bez výjimky.

18 komentářů :

  1. Co můžu dělat jiného, než souhlasit? Věřím, že můj seznam není zcela totožný jen proto, že jsem se k některým kouskům ještě nedostala. Ale jako Hana je jasná jednička, kterou letos prostě nemělo šanci překonat nic :)
    Měj se krásně, Kristýnko
    PS: Ty ses teda takhle v novém roce pěkně s těmi články rozjela, mockrát díky za inspiraci, hrozně mě nakopáváš taky něco dělat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se shodneme, ale chce se říct - jako vždy. My jsme prostě naladěné stejně :) A moc děkuji za tak milá slova, jsem opravdu ráda, že jsem pro někoho inspirativní, to je úžasné a moc si toho vážím :)

      Vymazat
  2. Hana mě moc láká, ale kdo ví, kdy se k ní dostanu. Nicméně Jákobovy barvy jsem taky četla a obdivovala a dojímala se a smutnila... asi podobně, jako ty. :)

    Taky pro mě jsi inspirativní. Snad už dnes nebo zítra konečně něco napíšu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, tu Hanu fakt musíš... Já lidi ke knihám takhle vysloveně nenutím, ale Hana je výjimečná.
      Jsem ráda, že se v dojmech z Jákobových barev shodneme, to je tak silná kniha, že předat dojmy a pocity z ní v recenzi pro mě byl veliký oříšek.
      A úplně se červenám, moc děkuji za taková krásná slova, strašně si toho vážím :))

      Vymazat
  3. Moc pěkný výběr, Kristý. Některé knihy jsem už přečetla a na některé se chystám, tak jsem zvědavá. Měj se moc hezky a přeji v tomto roce velmi šťastnou ruku při výběru knih :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Šári :) Doufám, že se Ti kousky, na které se teprve chystáš, budou líbit! Měj se krásně :)

      Vymazat
  4. Zajímavý výběr. Ani jednu z knih jsem ještě nečetla, ale k některým bych se ráda brzy dostala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě všechny moc doporučuju :) Budu zvědavá, co na ně povíš :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  5. Best Way To Reach Shirdi From Mumbai Is Via Nh 3. Cabs2go Offers A Fantastic Mumbai To Shirdi Taxi Service With The Best Prices.
    mumbai to shirdi car rental

    OdpovědětVymazat
  6. necetla jsem ani jednu a popravde se na ne ani nechystam, chtela jsem cist obry, nez jsem zjistila, ze je to dalsi serie... tak mozna nekdy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. O těch sériích jsme se spolu bavily, ale tedy jestli za to nějaká stojí, jsou to Obři. Opravdu moc doporučuju a myslím, že právě Tobě by mohli hodně sedět :)

      Vymazat
  7. Jsem z těchto titulů nečetla ani jednu, ale vypadá to na zajímavý výběr. Jediný co mě láká je Hračkář, právě díky tvé recenzi, tak snad se běhel letošního roku k němu dostanu :-) Přeji povedený výběr knih i v tomto roce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že Tě moje recenze na Hračkáře nalákala :) Určitě moc a moc doporučuji! Měj se krásně :)

      Vymazat
  8. Z tvého seznamu se já osobně chystám na Spící obry a vyjmenované detektivky doporučím příteli mé matky, aby měl inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že je článek až takovým zdrojem inspirace. Snad se mu budou líbit :) A těším se na Tvé dojmy z Obrů, doufám, že Tě dostanou stejně jako mě :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates