KNIŽNÍ TIP | Oni nevědí, co činí (Jussi Valtonen)

Když jsme si nedávno vyměňovaly e-maily s Dagmar z nakladatelství Leda, zmínila jejich chystanou novinku Oni nevědí, co činí. Jako správně vášnivý knihomol jsem si samozřejmě ihned začala o knize zjišťovat co nejvíce informací, zaujal mě také samotný autor. A protože si myslím, že tento titul, označovaný za psychologické drama, ale spadající také do žánru techno-thrilleru, by mohl některé z vás také zajímat, rozhodla jsem se, že je ideálním kandidátem na rubriku knižní tip!
Já si od Oni nevědí, co činí, slibuji netradiční čtení, úzkostnou atmosféru a především nové a zajímavé informace. Přeci jen se se k technologickým románům tak často nedostanu, takže věřím, že to pro mě bude velmi příjemné osvěžení mých čtenářských návyků. A nesmím zapomenout zmínit také výborně provedenou obálku, která zaujme na první pohled.

Co myslíte vy? Zaujala vás knížka? Nebo se naopak podobnému žánru vyhýbáte? A zaznamenali jste už tuto novinku či samotného autora? Dejte mi určitě vědět do komentářů! 😊

Úspěšný neurovědec Joe Chayefski je muž s mnoha problémy, a to nejen takovými, které občas sami zažíváme, ale i mnohem méně obvyklými. Jeho žena je zahlcena prací, dcera tráví většinu času se smartphonem nejnovější generace a kdosi neznámý začal obtěžovat rodinu protesty proti Joeovým laboratorním pokusům na zvířatech. Nějak to pravděpodobně souvisí také s jeho bývalou ženou, která žije ve Finsku, a jejich synem. Ve snaze bránit svoji novou, americkou rodinu před násilím a svou dceru před zneužíváním bezohlednou technologickou firmou je Joe donucen přehodnotit své postoje a podniknout drastické kroky, aby zachránil ty, které miluje. Valtonenův velký společenský román, který se z větší části odehrává v blízké budoucnosti, přináší vypjaté psychologické drama, jehož některé pasáže spadají do žánru techno-thrilleru nebo dokonce techno-hororu. Role zločinců přísluší bezskrupulózním technologickým firmám, mediálním monopolům, farmaceutickému průmyslu a teroristickým buňkám. Hlavní postavy románu pronásleduje neklid a nespokojenost se současným světem, citové odcizení i vzájemné neporozumění mezi evropskou a americkou kulturou. Ze všeho nejvíc ale trpí nezamýšlenými důsledky svých vlastních činů v komplikovaném globálním prostředí. Vyplatí se přečíst pozorně těch několik set stran? V tomto případě ano. Valtonenovy postavy – především sám Joe, jeho bývalá manželka Alina a jejich syn Samuel – jsou komplikované, plasticky zobrazené osobnosti, usilující o život v pravdě a současně podléhající klamným iluzím. Na povrch se dostávají staré, hluboké problémy, ale také ještě znepokojivější otázky, které souvisejí se zneužíváním digitálních technologií a psychofarmak. Budoucnost, kterou román zachycuje, se totiž už začala dít, třebaže kniha dramatičnost jejích projevů zatím daleko překonává. Román oceněný prestižní literární cenou Finlandia (2014) byl dosud přeložen do devíti jazyků a jen ve Finsku se ho prodalo přes sto deset tisíc výtisků.
Obrázek obálky i anotace knihy jsou převzaty ze serveru www.databazeknih.cz

6 komentářů :

  1. Ta obálka je vypadá fakt skvěle, podívám se po téhle knížce něco blíž:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka mi taky přijde k recenzi. Ale teda celkem dlouho jsem se rozmýšlela, zda do ní jít nebo ne. Techno-thrillery přece jenom nečtu na potkání, ale zase mě lákalo vyzkoušet něco nového. A ta obálka je úžasná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem napnutá, co na ni řekneme :) Mě zaujala na první pohled, těším se, ale nebudu lhát, taky se trošinku bojím. Ale věřím, že to bude strhující čtení :)

      Vymazat
  3. Vůbec nevím, zda by knha byla pro mě, technologie a věda mi není úplně blízká a myslím, že bych se potom ve změti různých termínů asi ztrácela :) Jsem moc zvědavá na tvoji recenzi, Kristý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Šári! Já doufám, že to bude především strhující a napínavé čtení. Uvidíme, jsem napnutá :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates