RC RECENZE | Chovejte se jako kočka (Stéphane Garnier)

Kdo mě trochu zná, ten ví, že jsem veliký kočkomilec. Obrovský kočkomilec! S kočkami žiju celý život a přijdou mi jako skvostné bytosti, prožila jsem s nimi dny obyčejné i výjimečné a vždycky mi věrně stály po boku a byly tichou, zato však nezlomnou, podporou. Novinku od nakladatelství Jota, knihu Chovejte se jako kočka, jsem si proto nemohla nechat ujít.

A měla jsem dokonce takové štěstí, že jsem knihu dostala k recenzi, za což Jotě a jejich Lucce moc děkuji! 😊

Autor téhle malé a útlé knížky, Stéphane Garnier, je samozřejmě také kočkomilec, a jako takový kočky dobře pozoruje a všímá si, že některé jejich životní návyky by lidé mohli a měli přebrat, inspirovat se jimi a usnadnit si tak svůj, mnohdy zbytečně hektický, život.
Musím říct, že jsem si čtení téhle jednohubky užila. Přestože nejsem velkou fanynkou podobného žánru - tedy motivačních knih a knížek, které vám poradí, jak žít vlastní život -, Chovejte se jako kočka mě bavilo. Knížka totiž není jen návodem, nejde o vyjmenovávání instrukcí či tipů na to, jak žít lépe. Autor v textu kloubí krátká zamyšlení, různá doporučení, ale i vtipné postřehy. Třešničkou pak je jakýsi harmonogram jednoho dne v životě kočky, který prostupuje celou knihou a který je nejen velmi zábavný, ale také hluboce pravdivý.
Jednotlivé rady, jak zlepšit svůj život po vzoru koček, jsou založeny na zásadních charakterových vlastnostech těchto čtyřnohých mazlíčků. Některé jsou skutečně výstižné a také podnětné, navíc různé postřehy osloví různé lidi a každý čtenář si tedy v knize najde "to svoje". Mě zvláště bavilo poučení o ranní rutině koček, které pomalu a lenivě vstávají a probouzejí se do nového dne, zatímco lidé z postele vystřelí jak šílení. Nebo řečeno slovy autora, "vyskočí z postele jako když obracíme palačinku". Já totiž palačinku letící vzduchem připomínám celkem pravidelně a hodně ráda bych to změnila. 
Knize bych vytkla jen jednu jedinou věc, a tou je nadměrné používání vykřičníků. Tahle skutečnost mě při čtení trochu rozčilovala a někdy mě i vysloveně rušila, na druhou stranu to ale může být jen můj osobní problém. Nicméně to, že je skoro každá druhá věta ukončena vykřičníkem místo tečky, na mě působilo poněkud zvláštně.
Na druhé straně musím vyzdvihnout vynikající překlad knihy Jitky Řihánkové, která se postarala o to, že kniha Chovejte se jako kočka není jen praktickým průvodcem do života a kolekcí rad, jak žít klidněji a pohodlněji, ale i jazykově povedeným počinem. Při čtení se hodně zasmějete, pořádně si popřemýšlíte, občas se dojmete a pochopíte, že autor je vynikajícím pozorovatelem nejen koček, ale i života jako takového.

Knihu Chovejte se jako kočka můžete koupit přímo u nakladatelství Jota.

 
Název knihy (originál): Aagiret penser comme un chat
Název knihy (česky): Chovejte se jako kočka
Autor: Stéphane Garnier
Rok vydání (originál): 2017
Rok vydání (česky): 2018
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 160

7 komentářů :

  1. Já jsem se tedy parádně nasmála u tvé recenze! (A mohla bych klidně psát za každou větou vykřičník, hehe :D) Kočičí způsob života je podle mě skvělý. Kočka může být tlustá a chlupatá a všichni to považují za roztomilé, ještě jí hladí a dají jí nějakou šunku nebo tak. A prospí skoro celý den, pak se trochu proběhne, někdo ji podrbá... No neber to. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Toho nadměrného používání vykřičníků jsem si ani nevšimla :D Každopádně je kniha skvělá...až na to, že jsem zjistila, že už se jako kočka vlastně chovám dávno :D

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá naprosto skvěle. I já se řadím do skupiny kočkomilců :)) takže se po knize prostě musím podívat. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak sama víš, kočkomilec jsem také :-)
    Knížečka by mě moc lákala... ale momentálně by mi ty moje (Jeho) potvůrky tak moc chyběly! :'(

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates