RC RECENZE | Život zn. Hygge (Rosie Blake)

S návody, jak žít hygge a lykke a kdovícoještě, se v poslední době roztrhl pytel. Já sama podobné knihy nečtu, protože při zběžném prozkoumání zjišťuju, že si hygge večer i život umím už léta udělat i bez návodu. Nicméně první hygge román, to mě lákalo moc. Došperkujte to překrásnou obálkou a rázem se z pokušení stává věc naprosto nezbytně potřebná k životu...

Ještěže je Lucka z nakladatelství Jota tak zlatá a knihu mi hned po vydání poslala k recenzi. Moc za to děkuji!

Mladá Dánka Klára se nechystá v zapadlém městečku Yulethorpe zůstat dlouho. Je jen další zastávkou na jejím osamělém putování. Když se však setká s excentrickou Luisou a dostane možnost vypomoci se záchranou místního hračkářství, její plány se změní. Zanedlouho ale přijíždí Joe, Luisin syn, který Kláru podezřívá z nekalých úmyslů. Existuje šance, že Klára vnese do jeho přepracovaného a vystresovaného života trochu hygge? A je možné, že mezi dvěma zcela odlišnými lidmi vznikne pouto?
Ač se vždy snažím ke knihám přistupovat s otevřenou myslí a s vědomím, že je každá z nich úplně jiná, přiznám se bez mučení, že od novinky Život zn. Hygge jsem nepokrytě čekala něco ve stylu Pojízdného krámku snů od Jenny Colgan. Něco milého, inspirativního, něco se špetkou motivace a odhodlání plnit si své sny, něco až maličko pohádkového. To není zrovna málo nároků... A představte si, všechny byly splněny.
Zatímco u většiny knih doufám, že se autorům podaří vyhnout se škatulkám a šablonám, u romantických knih to mám v podstatě naopak. Vůbec mi nevadí, že se bude opakovat ten důvěrně známý scénář ztracené hlavní hrdinky, která nachází pravý smysl života, přes všechny překážky se zamilovává do původně nesnesitelného muže, a ještě čtenáře stihne v závěru pořádně vyráchat v cukrovém nálevu.
Pro novinku Život zn. Hygge je charakteristické velmi příjemné a přirozené budování děje, kde nic nebylo nějak příšerně přehnané či překombinované, nebyly zde nepochopitelné zvraty a nečekané otočky o 180 stupňů. Jestli mi něco vadí v knihách, kde se řeší vztahy, jsou to náhlé obraty v chování hlavních hrdinů - převážně tedy hrdinek -, které jednu chvíli někoho milují a v druhém okamžiku zjišťují, že vlastně milují někoho úplně jiného, koho doposud nesnášely. Tohoto klišé se autorka naštěstí úspěšně vyvarovala, a přestože se v knize milostný trojúhelník objevuje, vše zůstává relativně v mezích normálního života.
Ostatně, hlavní ženská postava knihy Klára stojí za samostatnou zmínku. S ženskými postavami mívám obecně docela problém, buď mi přijdou příliš křečovitě drsné, nebo naopak děsivě unylé. Klára je však sympatickou osobou, která se staví čelem všem životním překážkám, nechybí jí odvaha a pokora. Také vedlejší postavy se velice vydařily a přišly mi na poměry žánru i celkem originální a osobité.
Líbilo se mi také to, že již v názvu zmiňované hygge nebylo do děje knihy šroubováno násilím, naopak, zakomponování hygge prvků bylo velmi přirozené a také v mnohém inspirativní.
Samotný závěr je samozřejmě nacpaný patosem, až mě hanba flákala, ale na druhou stranu - nic jiného jsem od knihy neočekávala. K podobně laděným knihám prostě tyhle přeslazené konce plné poselství a s puncem pravé lásky patří.
Přestože se kniha bude výborně hodit i do podzimní atmosféry, kdy budeme sedět před krbem s kakaem v ruce, zachumlaní v teplých dekách a budeme obdivovat omamnou vůni svíček, je to skvělé čtení i na léto. Já jsem vlastně musela po celou dobu čtení myslet na to, že konec léta není zase taková tragédie (jako jakou ji běžně vnímám) a že to bude pěkné i pak.
Jediný nedostatek knihy jsem našla v místy - především tedy ze začátku - drhnoucím překladu. Některé výrazy mi přišly vysloveně nesmyslné, další kostrbaté, jiné podle mě nenaplňovaly původně zamýšlený význam. Dokonce jsem si je sepsala, ale omylem jsem si dokument smazala, což je asi znamení, že to nemám moc řešit 😊 Nejednalo se o ni do očí bijícího či rušivého.
Celkově knihu hodnotím krásnými 4 hvězdičkami a doporučuji dál. Pokud jednou za čas snesete pořádnou romanťárnu, tohle je naprosto vynikající volba. Já na knihu myslím i teď, pěkných pár dní po dočtení. A to je podle mě ten největší důkaz toho, že je vážně dobrá a milá a že si ji nejspíš chcete taky přečíst 💗

Knihu Život zn. Hygge můžete koupit u nakladatelství Jota.

 
Název knihy (originál): The Hygge Holiday
Název knihy (česky): Život zn. Hygge
Autor: Rosie Blake
Rok vydání (originál): 2017
Rok vydání (česky): 2018
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 360

1 komentář :

  1. Taky nemám v plánu si návody na Hygge a kdovícoještě číst. Možná by mi to prospělo, ale stejně bych se tím nedokázala řídit. Už jen proto, že nepiju víno. :D

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates