RC RECENZE | Naposledy se ohlédni (Janelle Brown)


Hned na úvod roku jsem si dopřála jedno velké překvapení. Naposledy se ohlédni od nakladatelství Leda byla kniha, která mě neskutečně lákala, ale zároveň jsem se trochu bála, že mám příliš vysoká očekávání a že je možné, že na mě na stránkách čeká jen průměrný thriller. Takže ve stručnosti: Těch několik stovek stran jsem doslova sežrala během jediné soboty a čtení jsem si neskutečně užila.
Moc děkuju Dagmar z Ledy za recenzní výtisk!
KDYŽ SE VÁM ŽIVOT NAJEDNOU OBRÁTÍ NARUBY, MUSÍTE SE PROSTĚ JEŠTĚ NAPOSLEDY OHLÉDNOUT… Patnáctiletá Olive je na svou matku pyšná, miluje ji, jsou si tak blízké. Jenomže jednou se Billie Flanaganová vydá sama na horskou túru – a už se nevrátí. Její tělo se nenašlo, nechala po sobě jenom rozbitý telefon a botu zapadlou v blátě. Manžel a dcera se s tragédií vyrovnávají každý po svém: Jonathan se uchýlí k whisky a ze smutku se snaží vypsat v něžných vzpomínkách na ztracenou lásku, Olive se změní v uzavřenou samotářku. Jednoho dne se jí ale máma najednou mihne před očima. Byla to jen halucinace? Co když Billie smrt jenom předstírala? Příběh nabírá na obrátkách, otec s dcerou se dozvídají o událostech z Billiiny minulosti a začínají pochybovat, že svou manželku a matku doopravdy znali. S kým celé ty roky vlastně žili? Kdo byla Billie Flanaganová ve skutečnosti? Fascinující příběh, který ukazuje, že o těch, které milujeme, ani zdaleka nevíme všechno… a že nás tajemství, které skrýváme, může nakonec zavést do slepé uličky.
Když o téhle knížce říkám, že je čtivá, myslím tím super čtivá, extrémně čtivá, nepříjemně čtivá. Na Naposledy se ohlédni si vyhraďte nějaký volný den, protože opravdu nejde odložit. V příběhu o jedné rodině, jejíž maminka se ztratí při výšlapu do svých milovaných hor a nikdy se nenajde, se kloubí spousta zajímavých sociálních motivů: Jak dobře známe ty, se kterými zakládáme rodiny? Může se člověk doopravdy od základu změnit? Má v sobě každá žena zakořeněnou mateřskou zodpovědnost? Co znamená přátelství? Zůstávají lidé v kontaktu jen z lásky, nebo třeba i z pomsty? Je možné zmizet beze stopy? A je možné komunikovat s lidmi, kteří odešli navždy?
Spousta tíživých momentů se mísí v jednom velkém příběhu o šoku, zármutku a vyrovnání se se ztrátou někoho blízkého. Postava dcery, jejíž matka se ztratila, mě nečekaně bavila asi ze všech nejvíc. Moc často si teenagerovské charaktery oblíbit nedokážu, ale v tomto případě mi hlavní hrdinka k srdci přirostla. Kdo mě točil v průběhu čtení neskutečně, to byl její otec a především způsob, jakým byl do vyprávění začleněn příběh o jeho soužití s manželkou. Psaní knihy pro mě bylo trochu nepochopitelným krokem ze strany autorky, na druhou stranu to dodávalo další šťávu poněkud bizarnímu rodinnému nastavení ústředních postav.
Janelle Brown se nebojí nechat svoje postavy činit jedno špatné rozhodnutí za druhým, dopřává jim ochutnávku samotného životního dna, a současně na napínavé odhalení pravdy nabaluje i celkem závažné morální otázky, které se jako tenká nit vinou celým příběhem.
Ovšem neodpustím si i drobnou výtku – trochu mi vadil ten základní motiv nadpřirozena. Toto já nemám v knihách s detektivními zápletkami ráda a do této knihy mi to navíc přišlo vyloženě násilně namontované – prostě proto, aby se příběh dal nějak vysvětlit, uzavřít, a snad i svým způsobem ospravedlnit, protože právě lehké nadpřirozeno odpovídá na onu základní otázku, proč tohle vůbec někdo napsal.
Jako celek ale všechno v knize docela hraje dohromady a Naposledy se ohlédni tak patří k lepšímu průměru, se kterým jsem s v rámci žánru setkala. Pokud nepatří k vysloveně náročným čtenářům žánru a k nadšení z thrilleru nepotřebujete hromadu mrtvol a hektolitry krve, tato novinka se vám bude líbit.

1 komentář :

  1. Nevím, proč jsem si myslela, že toto vydala Omega. Nicméně asi by mi vadilo to nadpřirozeno, já to v knížkách nemusím a už vůbec ne tedy v reálném thrilleru... Tedy já to beru tak, že thriller by měl být reálný :) Takže na to asi máme podobný názor. Ale jinak to stejně vypadá dost zajímavě a je vidět, že se ti knížka moc líbila :)

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates