KNIŽNÍ TIP | Koriolanus (William Shakespeare)

Přeji Vám krásný den!
Vítám Vás u středečního Knižního tipu a musím konstatovat, že nejen tato rubrika zdá se býti pravidelnou součástí tohoto dne... protože stejně jako minulý týden je venku nechutně. Přitom včera to bylo takové pěkné. Nicméně ani nepříznivé počasí mě nezastavilo v ranních pochůzkách, jak jste si už mohli všimnout na Facebooku. Vyzvedla jsem si dnes recenzní výtisk Ready Player One, který jsem nedávno vyhrála. Už jsem se i začetla a musím říct, že to vypadá slibně, tak uvidíme :)
V dnešním knižním tipu Vám ale chci představit knihu z úplně jiného soudku - jedná se o jednu z nejmíň známých, ale zároveň mých nejoblíbenějších, her od Williama Shakespeara. Slyšeli jste už o Koriolanovi?
Já jsem se s Koriolanem poprvé setkala před několika lety, ale příběh mě okamžitě pohltil a musím říct, že je to pro mě vyslovená srdeční záležitost. Navíc často slýchám, že to není úplně klasický Shakespeare (a já nemohu než souhlasit), na druhé straně mi tato autorova poloha neskutečně sedí a baví mě asi víc, než jeho klasika.
S Koriolanem se setkáváme v momentě, kdy se Řím bouří kvůli zásobám obilí, které jsou jeho obyvatelům odpírány. Zlobí se zvláště právě na generála Gaia Marcia, toho času ještě bez přízviska Koriolanus. Ten obyčejnými lidmi pohrdá a nebojí se jim to dát najevo. Bohužel jím samotným je za jeho zády pohrdáno ostatními patriciji, jimž je Marcius trnem v oku. Během obléhání města Korioles, které je zcela neúspěšné, prokáže Marcius téměř pošetilou odvahu, pronikne za brány města a dobyje ho. V ten moment získává přízvisko Koriolanus. Po návratu domů se na popud matky snaží stát se konzulem. Chystá se proti němu však další povstání, při konfrontaci se však Koriolanus rozohní a veřejně vyjádří své pohrdání demokracií. Poté je vyhoštěn, spojí se s volským vojskem vedeným Aufidiem a jeho pomstu proti vlastnímu městu zastaví až jeho matka a žena se synem. Mimochodem, právě vztah mezi Aufidiem a Koriolanem je strašně zajímavým aspektem celé hry - dva válečníci, odjakživa nepřátelé, k sobě chovají hlubokou úctu a respekt, a upřímně, já si myslím, že pokud by nestáli na "opačných stranách barikády", dost možná by byli nejlepšími přáteli. Předpokládám, že všichni víte, jak to skončí, ale kdyby náhodou ne, tady je spoiler: "Koriolanus nakonec zprostředkuje mír, ale přesto je volskými vojáky v čele s Aufidiem popraven za zradu." Tak, toť k obsahu, který jsem shrnula za pomoci své paměti a Wikipedie - přiznávám se na rovinu. Kdybych někam nekoukla, byla bych schopná Vám tu tu hru v podstatě opsat, protože bych nechtěla vůbec nic vynechat.
Koriolanus je neskutečně tragická postava. Samozřejmě, je pyšný, povýšený, arogantní. Na druhé straně je však vláčen ambicemi svojí matky, která si nedostatek svojí vlastní moci kompenzuje na synovi. Koriolanus je v jádru charakterní a má smysl pro spravedlnost, bohužel ale činí nešťastná rozhodnutí, která jeho situaci jen a jen zhoršují. Vím, že někteří Koriolana nesnáší, ale já tohle říct nemohu. Naopak, já ho mám doslova ráda, protože dokážu pochopit, jak je možné, že se dostal tam, kam se dostal. Jeho volby nejsou motivovány tím, že by chtěl být zlý. Ovšem kdykoliv se pokusí svou bezvýchodnou situaci nějak zachránit, zahrabává se hlouběji do bahna intrik a zrady.
Opravdu krásně to napsal Jan Neruda v roce 1864: "Koriolanus je povaha průzračná. Zosobněná pýcha mocného Říma, hodnost patricija opovrhujícího principiálně vším plebejstvím, pýcha statnosti, která ani vlastní oslavu svou slyšeti nechce, pýcha podporována zpočátku řídkým štěstím, pak donucená podrobit se zvykům protivným, konečně podlehnout vzdor obrovské síle, a přece pýcha nezlomená, toť dělá Koriolana hrdinou rozhodným."
Arogantní generál, oddaný válečník, statečný voják, rozhodný vůdce, povýšený patricij, vzorný otec, milující manžel, poslušný syn i vyděšený malý kluk. Tohle všechno je Koriolanus, jedna z nejkomplexnějších a nejnádhernějších postav, jakou jsem měla tu čest v Shakespearových hrách potkat.
Jak říkám, toto je pro mě opravdu srdeční záležitost a skoro tu brečím jen při sepisování tohoto knižního tipu. Zajímá mě proto, zda Koriolana znáte, případně zda jste ho někdy četli a jak se Vám líbil? A pokud ne, myslíte, že se k němu někdy dostanete, zaujal Vás? Já znovu srdečně doporučuji a těším se na Vaše reakce v komentářích! :)

Mějte se báječně,
K


Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Každou neděli: Speciální článek
Každý měsíc: PřírůstkyPřečteno a Měsíční výzva

The Book Talk Blog na Google+
The Book Talk Blog na Facebooku
The Book Talk Blog na Twitteru
The Book Talk Blog na Databázi knih
The Book Talk Blog na Goodreads

12 komentářů :

  1. O téhle hře jsem poprvé slyšela, když mě kamarádka vytáhla na její přenos z londýnského divadla s Tomem Hiddlestonem v hlavní roli. A opravdu - byl to jeden z nejsilnějších divadelních zážitků, i když to bylo v kině a i když titulky místy nebyly k přečtení :D
    Úplně souhlasím, že je to fascinující, mnohovrstvá postava (Nerudova charakteristika je přesná)! Nejsem si jistá, jestli bych tu hru chtěla číst, možná mě na ní tolik "dostaly" právě herecké výkony... Ale je milé vidět, že to tu někdo zná a čte! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc díky za komentář :) Tu inscenaci jsem taky viděla a souhlasím, bylo to geniální. Já Toma Hiddlestona moc nemusím, ale v tomhle předvedl neskutečný výkon. Taky mě ohromil Hadley Fraser jako Aufidius. Navíc mi přijde, že téhle hře strašně sedí prostor Donmaru. Zkrátka, všechno tam do sebe zapadlo úplně skvěle :))
      Naproti tomu filmová verze s Ralphem Fiennesem (taková zmodernizovaná, neznáš náhodou?) je naprosto příšerná a vůbec mě neoslovila.
      Co se týče čtení té hry - ona je opravdu tak dobrá, že si myslím, že by Tě dostala i na papíře. Ale chápu, že si ten zážitek nechceš narušovat :)
      Ještě jednou Ti moc děkuju za komentář, jsem taky ráda, že to někdo zná a že si o tom můžu s někým "popovídat". Měj se nádherně :)

      Vymazat
  2. Tuhle hru jsem do teď neznala! Ale jak to tak čtu (hlavně to tvé "skoro tu brečím jen při sepisování", protože neznám lepší důkaz, že člověka kniha opravdu nadchla), tak téhle hře určitě zkusím dát šanci. Už takhle musím k maturitě přečíst aspoň dvě jeho hry, tak si myslím, že když přihodím i tuhle, ničemu to neuškodí. :) Fakt tuhle tvou rubriku zbožňuju.

    Krásný zbytek té ošklivopočasové středy přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář a určitě doporučuji. Budeš pak moci oslňovat vyučující Tvými znalostmi nad rámec požadované četby :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  3. Super článek :D Shakespeara mám obecně ráda, že bych se do téhle hry pustila? Ještě ji neznám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srdečně doporučuji, nebudeš litovat! :) Děkuji za komentář, měj se hezky :)

      Vymazat
  4. O knihe som doteraz vôbec nepočula, čož je úplná škoda! :) Ďakujem ti, za výborný tip, pretože kniha vyzerá vážne zaujímavo. :) Prajem pekný zvyšok večera a lepšie počasie! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se tip na knihu líbí a budu moc ráda, když se k ní jednou dostaneš :) Děkuji za Tvůj komentář a přeji krásný (stále deštivý :D, alespoň tady) večer :)

      Vymazat
  5. Je vidět, že v klasice mám fakt mezery, tuto hru vůbec neznám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla tenkrát také překvapená, vůbec jsem o tomhle Shakespearově díle nevěděla :) Je to paradox, lidé znají spoustu jeho her, které - podle mě - zdaleka nejsou tak vydařené, jako Koriolanus. Doporučuji všemi deseti! :)

      Vymazat
  6. Týjo, tak na to, že Shakespeara docela můžu, tak o téhle hře jsem nikdy neslyšela (jakože třeba ani ve škole). Jestli ji mají u nás v knihovně, tak ale asi doplním mezeru, protože to vypadá opravdu báječně a navíc, já na tvé názory dost dám. :) Mimochodem, když knižní tip dáváš takhle na knihu, kterou už máš za sebou, zdá se mi to mnohokrát lepší, než na knihy, které jsi ještě nečetla, protože je to mnohem emocionálnější a já mám teďka chuť do té knihovny hnedka letět :) Ještě, že to mám asi 30 km :D
    Měj se krásně, Kristý, nemůžu se už dočkat dalších článků, je fakt vynikající, že jsi teď takhle hodně aktivní! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to jsem ráda, že jsem Tě na knihu nalákala :) Jinak ke knižnímu tipu - původně jsem chtěla dávat tipy jen na knihy, které jsem ani já nečetla, ale máš pravdu v tom, že tohle je konstruktivnější... Proto zatím asi budu čerpat i z knih, které jsem četla dávno, líbily se mi, ale kvalitní recenzi už bych dohromady nedala. (A že jich je!)
      A jsem strašně ráda, že Tě to tu pořád baví - já se taky na Tvoje nové články vždy třesu :) Měj se nádherně a ještě jednou Ti děkuji :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates