RC RECENZE | Ink - Tajemství kůže (Alice Broadway)

Když mi nakladatelství Moba nabídlo možnost recenzovat jejich novinku Ink - Tajemství kůže, byla jsem nadšená. Přestože jsem měla trochu obavy z toho, že na mě kniha bude příliš cítit žánrem young adult, na čtení jsem se těšila a byla jsem zvědavá, jak si autorka se světem, ve kterém je každý náš skutek zaznamenán na naší kůži, poradí. Kniha mě jako celek velmi mile překvapila a díky parádnímu cliffhangeru už si samozřejmě rvu vlasy čekáním na pokračování 😂

Nakladatelství Moba tímto moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku!

Mladé dívce Leoře právě zemřel otec a celá rodina se připravuje na rituál, který jej uvede na věčnost. Jeho kůže bude stažena a svázána do podoby knihy, v níž už navždy zůstanou zaznamenány všechny dobré skutky, které její otec vykonal. Jenže byly všechny jeho skutky jen dobré? Je možné, že měl co skrývat? A co když má své tajemství i Leora? Ve světě, kde je každá významná událost vašeho života zaznamenána přímo na vaší kůži, je těžké uniknout bystrému oku vlády, která má na mysli jen vaše dobro... nebo snad ne?
Před čtením jsem neměla prakticky žádná očekávání. Námět mi přišel neotřelý a svým způsobem zvrhlý, nikdy jsem se s ničím podobným nesetkala, a proto pro mě bylo těžké představit si, jak by to zhruba mohlo ve výsledku vypadat. Motiv stahování z kůže mě navíc poněkud zneklidňoval, když jsem si představila, jak "listuji" svou rodinou. Uf. To je docela silná káva. Přesto se však pro mě Ink stal nesmírně milým a příjemným překvapením.
Rozjezd knihy je podle mě hodně v režii young adult žánru a přiznávám, že mě až tolik nebavil. Některé části mi přišly docela rozvláčné, a přestože chápu, že bylo potřeba nový svět čtenářům představit, autorka se dopustila přesně toho, co já úplně nemusím a o čem jsem nedávno psala - jen popisovala, nevyprávěla.
Nicméně asi ve třetině knihy nastal zlom. Broadway jako by odlehčila svůj styl psaní, navíc vpustila do děje mnohem více akce a zvratů, a najednou jsem otáčela stránky jako o závod a do čtení jsem se nemusela nutit, ale naopak jsem se na něj velice těšila. Samotný závěr knihy je pak jedna velká smršť, ve které samozřejmě nesmí chybět pořádně napínavý cliffhanger. Bože, jak jsem byla šťastná, když mi z Moby napsali, že pokračování bude ještě letos! 🎉
Celkově na mě atmosféra knihy působila jako trochu odlehčená verze Hunger Games - přeci jen, v Ink zatím nikdo nikoho nehodil do lesa s lukem a neřekl "postřílej všechny ostatní" -, a díky tomu mě hodně bavila. Autorka skvělým způsobem pracuje i s morálním přesahem knihy, zabývá se aktuálními tématy, která přenáší do dystopického světa. Ať už jde o nekalé metody v politice, klamání lidí, rozdělování společnosti či totalitní praktiky, to všechno v knize najdete zapracované s citem a rozumem, není to násilné, ale zároveň to čtenáře podněcuje k přemýšlení.
Na závěr jsem si nechala óchání nad obálkou, která je prostě do-ko-na-lá a pokud jste byli v poslední době v knihkupectví, určitě jste si jí všimli, protože se blýská na všechny strany. Hodně se mi také líbí ty poloměkké desky knihy... Zkrátka vizuálně je to celé naprosto perfektní a fotka určitě nestačí, tuhle krásku potřebujete držet v ruce a obdivovat ji pěkně z očí do očí 😍
Série má podle mě našlápnuto k tomu, aby byl druhý díl totální pecka, protože už v něm nebude ten pro mě poněkud zdlouhavý úvod. Já se na druhý díl, který ponese název Spark, neskutečně těším, to je asi evidentní.
První díl Ink bez výhrad doporučuji hlavně mladším čtenářům, těm starším z vás pak s jistou obezřetností - myslím, že potřebujeme chytit to správné čtenářské rozpoložení, abychom se přenesli přes některé young adult prvky, které už jsou pro nás prostě klišé. Celkově se mi kniha moc líbila a hodnotím ji tedy krásnými čtyřmi hvězdičkami.

Knihu Ink - Tajemství kůže můžete koupit u nakladatelství Moba.

 
Název knihy (originál): Ink
Název knihy (česky): Ink - Tajemství kůže
Autor: Alice Broadway
Rok vydání (originál): 2017
Rok vydání (česky): 2018
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 304

9 komentářů :

  1. Jej, tak to vypadá skvěle. Na knihu se taky chystám, protože ta záležitost s kůží mě podivně fascinuje :) těším se, jak si s tím autorka poradí.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je skvělé, že se ti kniha líbila. Sama na ni mám zálusk nejen kvůli tématu, ale taky díky skvělé obálce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka je fakt božská ❤️ Doufám, že se Ti knížka bude taky líbit 😊

      Vymazat
  3. Včera mi Moba taky poslala jeden recenzák, tak se moc těším. :) Pokud se nic nevyskytne, v pondělí se na ni vrhnu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že jsem nadšený výlev četla už na tvém Facebooku. :) Já bych trochu měla problém s tím, že je to série - moc nezvládám dočítání sérií... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, taky mě trochu štve, že je teď všecko série... Ale tak, nedá se nic dělat, jsem ráda, že téhle jsem neodolala :)

      Vymazat
  5. Zrovna přemýšlím, jestli do toho taky jít...

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates